»

Linux audio meet me

Slo-Tech - Vsako drugo sredo v mesecu v Kiberpipi pripravljamo srečanja uporabnikov in/ali razvijalcev avdio vragolijskega softwara pod Linuxom. Drugo srečanje bo to sredo, 10. novembra, ob 20.00!

LAMM - LinuxAudioMeetMe so mesečna srečanja precej odprte oblike, včasih skoraj mini-konference s kakšnim tujim gostom, večinoma pa napol delavnica napol izmenjava novih dognanj, pol-izdelkov ali genialnih zamisli. LAMM-i so namenjeni vsem entuzistom, tako začetnikom kot specialistom za zvok, glasbo in multimedijo na linux platformi. Po eni strani nas zanima kako na najbolj preprost način priti do izdelanega komada, ki bo imel šanse na videospotnicah, in hkrati, ter nič manj, če celo ne več, samoizdelana okolja, uporabniški-producentski vmesniki in premoščanje med različnimi multimedijskimi kreativnimi področji. Na LAMM-u ni obiskovalcev, le-ti po defaultu postanejo sodelavci. Raziščimo skupaj!

2 komentarja

Panika je bila odveč

The Register - Kot smo pred kratkim objavili tudi na Slo-tech, je Thomson Multimedia, ki si lasti pravice mp3 (de)kodiranja, uvedla licenčnino za uporabo kodeka. Kot lahko preberete nekaj novic nižje, naj bi bili v nevarnosti tudi predvajalniki mp3-jev. Vendar temu na srečo ni tako, saj so softverski predvajalniki oproščeni plačila.
Edina sprememba, ki lahko doleti uporabnike mp3-jev, je 0.75 $ povečanje cene hardverskih dekoderjev, kot so različni mp3 diskmeni in sobne komponente. Glede na ceno, ki jo moramo odšteti za te naprave, se najbrž ne boste tolkli po glavi.
Celotno novico najdete tukaj, zgodba pa ima samo en nauk: "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha".

1 komentar

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev

Slo-Tech Winamp skin

Jaz - Heh, povsem nepričakovano se je danes v mojem Inboxu znašel zanimiv e-mail. MadManMato mi je namreč poslal svoj home-made Winamp skin. Nič posebnega, boste rekli... Eeeee, wrong! Navdih za skin je namreč ravno Slo-Tech. Sicer sem sam zelo izbirčen pri Winamp skinih in najraje uporabljam prastari Wood, toda ta S-T skinček dejansko ni slab. Za razliko od podobnih poskusov ni vse (pre)kičasto in če gre verjeti MadManMatoju, da je to njegov prvi poskus pri izdelovanju skinov, potem se lahko samo veselimo prihodnjih poskusov, ki jih obljublja. Mislim, da bo skin takoj prirasel k srcu vsem Slo-Techerjem (še posebej forumašem), dobite pa ga tukaj. Torej, velika zahvala MadManMatotu in upajmo,...

30 komentarjev

LAME vs Frauenhofer

Jaz - Tine mi je poslal nadvse zanimiv e-mail, v katerem govori o svojih ugotovitvah glede uporabe različnih MP3 kodekov. Preberite kar njegov e-mail:

Živjo, danes sem se malo igral in pogledal različne MP3je (kodirane s Frauenhofer-jem -constant rate in LAME-om, variable rate) v Cool Edit-u 2000. Pregledoval sem na Spectral view. Ugotovitev? LAME očitno "odreže" zvok nekje pri 16kHz. Frauenhofer pa NE. Že res boste rekli, da človek skoraj ne sliši nad 16kHz, sam to ni čist res. Ljudje naše starosti (tja do 30 let) načeloma nimajo problemov s slišnostjo vse do 18500Hz. Lame nas torej oskubi za nekje 2500Hz.
Mnenja???
LP
Tine.
PS: prva slikca je LAME, druga pa Frauenhofer, mogoče bo zanimivo za vse bralce Slo-techa. Pa prijazen pozdrav vsem!

Lame

Frauenhofer

18 komentarjev

Hrm?

Jaz - Blaž mi je že nekaj dni nazaj poslal en nadvse zanimiv e-mail, ampak zaradi mojega e-mail abstiniranja ga do zdaj nisem opazil. V njem so slikice nečesa, kar izgleda podobno doma narejenemu hladilniku, ročno pripopanemu na procesor. To čudo je dobil njegov prijatelj v starem P100 računalniku, ki ga je nedavno kupil. Zares neverjetno... [8-O]

4 komentarji