»

Alex Kibkalo zaradi kraje notranjih informacij Microsoftu obsojen na tri mesece zapora

Slo-Tech - Sodišče v Washingtonu je na tri mesece zaporne kazni in plačilo 100 dolarjev obsodilo Alexa Kibkala, ki je v Microsoftu kradel poslovne skrivnosti. Odkrili so ga marca letos, ko je znanemu francoskemu piscu bloga priskrbel posodobitve za Windows RT in Microsoftov interni Microsoft Activation Server SDK, še preden so te izšle. To je počel zaradi slabe ocene, ki jo je dobil v podjetju.

Na njegovo žalost je francoski bloger želel preveriti avtentičnost navedb, zato se je obrnil na drugi vir v Microsoftu. Ta pa je obvestil vodstvo podjetja, ki je sprožilo interno preiskavo. Ta je sicer...

10 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev

EU : Microsoft - 2 : 0

Mladina - Evropska komisija je od Microsofta marca letos v okviru protimonopolnega postopka zahtevala, da na evropskem trgu ponudi operacijski sistem Windows brez Media Playerja, konkurentom na trgu programske opreme pa naj razkrije izvorno kodo operacijskega sistema.

Microsoft se je na odločitev pritožil, a kot poroča Mladina (in številni ostali spletni mediji), je sodišče prve stopnje v Luksemburgu danes odločilo v prid Evropski komisiji.

Pričakovati je, da se bo Microsoft pritožil na naslednjo stopnjo, to je Sodišče Evropskih skupnosti, kakšna bo odločitev tam, pa bomo zagotovo še poročali.

100 komentarjev

In zdaj še Microsoftova stran zgodbe ...

CNet - Potem ko je Evropska Unija Microsoft obsodila na 613 milijonov dolarjev težko kazen, je nastopil čas, da se začnejo zgodbe odpletati tudi za javnost. Najprej je na vrsti Microsoft, ki je tako izdal sedem strani dolg dokument (PDF), v katerem poskuša razložiti, zakaj je dejanje EU samo pretveza za uveljavitev novega zakona o intelektualni lastnini, ki naj bi imel negativne posledice tudi za ostale izdelovalce programske opreme. Odgovor EU o tem, kako in zakaj so prišli do takšnega zaključka, bo znan v četrtek, ko si bo lahko tudi javnost ogledala 300 strani dolg dokument Evropske Unije.

12 komentarjev

Microsoft kaznovan z globo v višini 497,2 milijonov EUR

CNN.com - Potem ko so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, je bil ta danes s strani Evropske unije kaznovan s kaznijo v znesku 497,2 milijonov EUR oz., preračunano v Microsoftu bolj domačo valuto, 611,8 milijonov USD. EU je Microsoftu naložila tudi 120-dnevni rok, v katerem mora konkurentom na področju strežnikov v delovnih okoljih razkriti dovolj informacij, da bodo njihovi izdelki lahko popolnoma kompatibilni z Okni.

Očitno Microsoftovi izgovori, da je početje, zaradi katerega je kaznovan v EU, v ZDA povsem dovoljeno, niso pomagali.

23 komentarjev

EU : Microsoft - 1 : 0, finale v sredo

Mladina - Kot poroča Mladina, so članice EU podprle izrek kazni zaradi zlorabe monopola proti Microsoftu, z čimer ima evropski komisar za konkurenco povsem proste roke, da proti Microsoftu izreče denarno kazen. Kazen, ki lahko doseže do tri milijarde EUR (do višine 10% letnega prometa podjetja), bo predvidoma izrečena v sredo.

Do odločitve je prišlo po pogajanjih o poravnavi med EU in Microsoftom. Pogajanja so propadla, ker Microsoft ni želel spremeniti tržnega ravnanja v prihodnosti.

EU pač niso ZDA...

17 komentarjev

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

Lukenj™ pri Luknju™, pa monopol (v)zdrži!

The Register - Po še neodpravljeni težavici v IEju z obravnavanjem SSL certifikatov (ki se je pojavila tudi v Linuxaško-KDEjaškem ustrezniku Konqueror) ter zadnjim kumulativnem popravku za najbolj uporabljan spletni brskalnik, je Microsoftov (de?)BugDepartment napadla še ena grozota. Klik!

Ustrezno splojen html (tudi v emailih) zna namreč izkoristiti Lukenj™ v denarnici, pardon, ActiveX komponenti, kar lahko posledično sledi v pokvarjenem ali zbrisanim uporabniškim certifikatom. Odluknjaj!

0 komentarjev

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev