»

Miška in GeForce pod drobnogledom

Albatron-ov GeForce FX5900XTV

vir: Red & Blackness Modes
Overclockers Australia - Zadnje čase vas moja malenkost precej zasipa s testi raznih grafičnih kartic. Danes pa bom podal poleg že včeraj podane povezave do ATI All-in-one 9600XT testa še testa Albatron-ovega FX5900XTV in miške Razer Viper. Prvi, Albatron-ov GeForce FX5900XTV, je na testu verjetno že pričakovano dobila pet zvezdic od petih, zatorej tu ne bomo govorili o njenih specifikacijah.

Nasprotno pa že dolgo nismo podali povezav do kakšne predstavnice namiznih podgan. In zato vam tu serviramo še povezavo do testa Razer Viper miške, ki je namenjene predvsem zagrizenim igralcem iger, to pa počne naravnost odlično, saj njena natančnost daleč prekaša vse konkurente.

1 komentar

PowerColor Radeon 9800XT 256MB pred sodniki

PowerColor Radeon 9800XT

vir: Hexus
Overclockers Australia - Medtem ko ATI in NVidia pridno kuhata nove grafične čip in tehnologije, ki bodo v prihodnjih letih bolj ali manj dominirale trgu, pa različna podjetja na podlagi njunih čipov izdelujejo grafične kartice. In tako so danes na Hexus.net preizkusili PowerColor-jev Radeon 9800XT s 256 MB. V testih je, kako presenetljivo, po večini odnesel lovoriko, a ima NVidia s svojim GeForce FX5950 Ultra zares omembe vredno prednost edino pri RTCW: Enemy Territory. A vendarle se nam poraja vprašanje, kaj je to, kar loči tega Radeon-a 9800XT od ostalih? V bistvu nič, razen dejstva, da se prodaja po precej nizki ceni (320 funtov) - no kakor za koga. Končna presoja je torej na vas, a test vam lahko precej olajša izbiro.

7 komentarjev

ATI R420 zelo blizu?

The inquirer - O ATI-jevem novem vrhunskem grafičnem čipu ki se bo letos spopadel z nVidiino novo grafično pošastjo (kodno poimenovano NV40) smo že pisali, kot pa sedaj poroča The Inquirer (seveda neuradno) pa je končna verzija R420 (A12) že pripravljena in je novi čip že pripravljen na izid.


Seveda pa je na trgu še vedno veliko "starih" čipov, kot so naprimer vsi derivati Radeona 9800, ravno zato bo ATI verjetno še malo počakal z uradno predstavitvijo, saj se je prej potrebno znebiti starih zalog. Kljub temu pa bo ATIju verjetno ponovno uspelo prehiteti nVidio, saj NV40 pričakujemo šele aprila ali pa še kasneje. ATI bo R420 najbrž predstavil na CeBITu, kot še dodaja The Inquirer

11 komentarjev

ATI Radeon 9600 XT: z ali brez Overdrive?

X-Bit Labs - Z izidom grafičnih kartic Radeon 9600 XT in 9800 XT, je ATI svojo tehnologijo za dinamično spreminjanje frekvence grafičnega procesorja, imenovano Overdrive, prenesel iz prenosnih grafičnih procesorjev tudi na namizne kartice Radeon XT. Frekvenca se tako spreminja glede na temperaturo GPU-ja, ki jo gonilnikom (ti morajo podpirati Overdrive) posreduje namenski temperaturni senzor LM63.

Kot poročajo na Xbit Labs, so več ali manj vsi Radeoni 9800 XT opremljeni z LM63 ali čim ekvivalentnim, medtem ko je stanje pri Radeonih 9600 XT precej manj rožnato. Določeni proizvajalci grafičnih kartic, med njimi PowerColor in GeCube, Overdrivu posvečenega čipa sploh ne vgrajujejo in posledično ne podpirajo te tehnologije. Da se boste lažje znašli v tej zmešnjavi, si lahko na isti strani ogledate slike kartic z in brez omenjenega čipa.

K sreči se lahko vedno zatečemo k "ročnemu" navijanju.

9 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev

Reklamna kampanija

več strani - Če ATI ne bo premagal Nvidie s svojim prihajajočim Radeonom II v performansah čipa, bo vseeno nekje ostal zmagovalec! Kje? Na marketinškem področju. Danes so se na Internetu začeli pojavljati reklamni napisi za Radeon grafične kartice. Nič posebnega, vas bo rekla večina. Saj je tudi Nvidia reklamirala svoj GeForce3. Ampak ne tako, kot ATI Radeon! Poglejte na spodnjo fotografijo in takoj se vam bo posvetilo o čem govorim!

11 komentarjev