»

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Prostorni prenosni USB disk

Slo-Tech - Proizvajalci flash pomnilnikov in trdih diskov bijejo vedno trši boj. Medtem ko prvi povečujejo kapaciteto svojih flash diskov, slednji izdelujejo vedno manjše trde diske za prenosne naprave.

Tako je luč dneva ugledal Nano, podjetja Pocketec. Na prvi pogled gre za malo večji USB pomnilniški ključek, a podrobnosti so skrite očem. V notranjosti se namreč nahaja pravi pravcati trdi disk velikosti 1 palca in kapacitete 12GB.

Novinec najde tako prostor v skoraj vsakem žepu, saj so mere celotne napravice le 38 x 38 x 15mm in tehta 50g, priključek USB pa se takrat, ko napravica ni priključena na računalnik, skrije v ohišje. Trdi disk pred udarci in mehanskimi poškodbami ščiti kakovosntno aluminijasto ohišje.



Poleg...

44 komentarjev

ABIT Media XP

Hexus - ABIT je s svojimi ploščami iz serije MAX nekatere močno navdušil, nekatere pa močno razjezil, saj so popolnoma očiščene stare tehnologije in zato nanje ne moremo priključiti nekaterih starejših naprav (starih tipkovnic in mišk, starih tiskalnikov, ...). A dejstvo ostaja, da so matične plošče MAX namenjene zahtevnim in naprednim uporabnikom. To potrjuje tudi ABIT-ov izdelek Media XP, ki ga vtaknemo v 5.25" ležišče in je združljiv le s prej omenjeno serijo plošč. Prek njega pa lahko dostopamo do nekaterih bolj naprednih funkcij matične plošče, kot so podpora različnim pomnilniškim karticam (Secure Digital, Memory Stick, IBM Microdrive, ...), USB 2.0, Firewire, krmarjenje nekaterih programov s pilotom in še kaj. Napravico so si ogledali na Hexusu.

0 komentarjev

Emmy-a za OgnjenoŽico

Slo-Tech - Novico nam je poslal Žiga Dolhar.

Večini vam je verjetno znan izraz "FireWire", drugače znan pod imenom IEEE 1394. Gre za izjemno hitro vodilo (torej za razliko od kontrolerja lahko nanj obesimo sila različnih si naprav), dandanes uporabljano predvsem (ne pa zgolj) v namene pretakanja videa med kamero in računalnikom. S svojimi 400 Mbps (torej 50 megabajtov na sekundo) je bil lahko še do danes nepredstavljivo hiter, vendar pa bo lahko za potrebe zahtevnejših uporabnikov kmalu postal prepočasen. No, tako hudo sicer še ni, a je vseeno lepo slišati, da Apple-ovi inženirji že končujejo novo vodilo, ne-domiselno imenovano IEEE 1394.b. IEEE 1394.b predstavlja nujen korak naprej v hitrosti (800 Mbps) tudi glede na tekmece - USB 2, ki ga bo, mimogrede, Microsoft v prihajajočih Oknih podprl preko 'dodatnih gonilnikov', bo sposoben 480 Mbps, bil naj bi pa tudi cenejši. Na ZDNet-u so pripravili mnogo zanimivega branja na to temo (ter tudi samo zgodovino FireWire-a). Več o tem tu.
Še...

3 komentarji

Zanimiv računalnik

The Register - Ponavadi na Slo-Techu ne podajam povezav do testov celotnih računalnikov, ker si vsak resnejši uporabnik svojo "mašino" sestavi sam in se ne zmeni za ponudbe a la IBM Aptiva. Vendar bom tokrat naredil izjemo, saj je opisani računalnik zanimivo oblikovan, pa tudi drugače ima nekaj posebnosti. Računalnik se imenuje Sony Vaio PCV-LX1 in je prvi poizkus Sonyja, da prodre tudi na desktop področje (do sedaj smo njegove rešitve lahko občudovali le pri prenosnikih). Računalnik vsebuje:
  • 1GHz Pentium III procesor

  • 128MB RAM-a

  • 60GB Maxtorjev disk

  • 15" LCD zaslon

  • DVD-ROM/CD-RW enoto

  • integrirano grafiko

  • 10/100 Mbit mrežno kartico

  • 5 USB priključkov

  • 2 FireWire priključka

  • ...

2 komentarja

Zanimiv gadget

Slo-Tech - Slovensko podjetje Avel Elektronik je pred kratkim začelo tržiti zanimivo napravico z imenom Internet pozivnik. Dotični gadget je namenjen uporabnikom dial-up interneta, ki vseeno potrebujejo prost telefon za sprejemanje kakšnih pomembnih telefonskih klicev. Zadevica namreč deluje tako, da vas ob primeru zasedene telefonske liije (recimo surfanje po internetu) opozori na prihajajoči klic in vam omogoči sprejemanje tega klica. Torej, če spadate med dial-up nesrečnike in vas ta zadevca zanima, kliknite sem.

5 komentarjev

Maxtorjev FireWire disk

Target PC - Na TargetPC boste našli test precej zanimive napravice, ki se ji reče Maxtor External 1394 Hard Drive. V osnovi gre za zunanji trdi disk, ki se z računalnikom sporazumeva s pomočjo Fire Wire vodila. Tukaj se ne bom spuščal v razglabljanja o uporabnosti in (ne)popularnosti FIre Wire vodila, tako verjamem, da bi dotična napravica prišla prav marsikateremu sistemcu ali naprednemu uporabniku, ki potrebuje praktično in portabilno napravo z veliko pomnilniško kapaciteto (kar 80GB!). Tudi cena je za takšen disk kar razumna (okoli $380), vsaj za tiste, ki takšno napravo dejansko potrebujejo.

0 komentarjev

Xyloc varnostna naprava

Little White Dog - Na Litttle White Dogu so objavili test zanimive napravice, ki sliši na ime Xyloc Wireless PC Security device. Gre za hardversko zaščito računalnika pred vdori... Če se vam to zdi nesmiselno, naj povem, da je še vedno večina vdorov v računalnike izvršena s pomočjo fizičnega kontakta in ne preko interneta. Zadevice, kot je Xyloc, so torej kot nalašč za kakšnega sistemskega administratorja, ki računalnika s pomembnimi podatki noče pustiti nezaščitenega.

0 komentarjev