»

SuSE 9.1 Personal na voljo za prenos

Slashdot - V nasprotju s svojo redno prakso je SuSE izdal celotno zagonsko sliko ISO svoje distribucije SuSE Linux 9.1 Personal. Zanimivo je, da na uradni strani izdaja sploh še ni omenjena, čeprav jo lahko prenesete z vseh uradnih zrcalnih strežnikov. To je prvikrat, da je SuSE sploh izdal katero svojo celotno sliko ISO za platformo i386 na internetu za prenos. Tako lahko sedaj po namestitvi paketov iz verzije FTP dobite skoraj celotni SuSE 9.1 Professional (brez komercialnih delov). Klik!

7 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Kakšen bo SuSE 9.1?

KDE ostaja kralj

Linux.com - Linux.com je objavil članek s pregledom razvojne različice beta SuSE Linuxa 9.1, prve distribucije, ki je nastala pod okriljem podjetja Novell. Glavno sporočilo je, da GNOME še zdaleč ne bo izpodrinil okolja KDE s prestola privzetega namizja, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij po Novellovem nakupu Ximiana in SuSE-ja. Nasploh je beta-različica nekoliko hroščasta, kar seveda ni nič neobičajnega. Klik!

9 komentarjev

KDE + GNOME = Novell bi novo okolje za SuSE Linux

OSNews - Počasi se končujejo ugibanja o stališču Novella do privzetega namiznega okolja za SuSE Linux. Problem se je namreč pojavil, ker slednji na vse pretege promovira KDE, Ximian, ki ga je prav tako prevzel Novell, pa izdeluje Ximian Desktop, ki temelji na konkurenčnem okolju GNOME, ki ga podpira kdo drug kot Ximian sam.

V nedavnem intervjuju je prvi mož Novella izjavil, da Novell (oz. SuSE) aktivno razvija povsem novo okolje, ki bo poskušalo združiti dobre lastnosti KDE in GNOME. Okolji je nemogoče povezati med sabo, vendar pa se lahko zgodi, da bo izhodišče le eno izmed njih, potem pa bodo razvijalci nanj prenesli potrebne lastnosti drugega okolja. Rezultati naj bi bili na voljo v naslednji različici SuSE Linuxa, ki izide proti koncu leta. Pričakovanja so velika, glede na spremembo licence YaST-a pa se lahko nadejamo, da bo tudi koda novega okolja prosto dostopna in, v primeru uspeha, na voljo tudi za ostale distribucije.

0 komentarjev

CeBIT 2004 se končuje

več strani - Danes se v Hannovru končuje letošnji največji računalniški dogodek, sejem CeBIT 2004, ki je potekal od 18. do 24. marca. Za vse, ki se dogodka niste mogli udeležiti, so poskrbele vse večje računalniške strani na spletu, ki so že objavile svoje povzetke in vrhunce hannoverskega dogajanja. Naslednje leto se bo CeBIT odvijal med 10. in 16. marcem. Svoje vtise, napovedi, mnenja in vprašanja pa seveda lahko izrazite v našem forumu v temi Obisk CeBITa 2004.

4 komentarji

Yast odslej pod dovoljenjem GPL

News.com - Tisti, ki ste kdaj namestili SuSEjev Linux, gotovo poznate Yast (yet another setup tool), ki je bilo vsaj po mojih izkušnjah eno najboljših orodij za nameščanje Linuxa, programja ter upravljanje sistema (takoj za urejevalnikom vi, če mene vprašate [:D]). Doslej je SuSE ljubosumno prepovedoval razpečevanje tega programa, z Novellovim prevzemom pa se načrti očitno spreminjajo. Po poročanju News.com in Slashdota sodeč lahko namreč pričakujemo, da bo ob izidu SuSE Linux Enterprise Server 9 (predvidoma konec pomladi ali začetek poletja) Yast prešel pod linuxašem tako ljubo dovoljenje GPL. Stvar seveda ne bo takoj uporabna (in tudi ne priporočljiva) za debianovsko, rdečeklobučno ali podobno podvrsto vernikov v pingvina, saj pri Novellu pričakujejo predvsem, da bodo Yastove "dobrote" postopoma prepričale izdajatelje pomembnejših distribucij Linuxa in da bodo razvijalci dodali še kakšno izboljšavo.

0 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

SuSE Z EAL3 certifikatom

Slashdot - Po tem ko so certifikat EAL3 pridobili že skoraj vsi veliki operacijski sistemi za strežnike (Windows, Solaris, HP-UX in AIX), se jim zdaj pridružuje tudi SuSE s svojim izdelkom. Certifikat, ki sicer ne bo imel velikega vpliva na zasebno in poslovno uporabo, daje nemškemu podjetju možnost, da svoj operacijski sistem prodajajo tudi vojski in vladnim inštitucijam. SuSE, ki bo sicer moral pridobiti še EAL4 (vsi prej navedeni sistemi ga že imajo), je s tem dejanjem naredil nov korak k prepoznanovsti in verjetno tudi uporabnosti Linuxa. In med tem ko nazdravljajo novemu uspehu, bodo pri konkurenčni Rdeči kapici v kratkem po vsej verjetnosti pridobili šele EAL2. Klik! za novico, če vas pa zanima več o EAL, kliknite sem.

0 komentarjev

Akademske cene Red Hata in Suseja

News.com - Red Hat in Suse, dve največji GNU/Linux distribucijski podjetji, napovedujeta znižanje cen svojih produktov za izobraževalne ustanove, dijake, študente in učitelje. Red hat bo ponujal svoj Red Hat Academic Desktop za 25 in Red Hat Academic Server za 50 ameriških zelencev, SuSE pa ponuja izobraževalnim ustanovam 40 % popust na svoje izdelke.

Medtem ko Red Hat trenutno ponuja svoj operacijski sistem šolam samo v Ameriki in napoveduje, da bodo na voljo vsem izobraževalnim inštitucijam do konca tega leta, SuSE ponuja svoje izdelke prek dveh partnerjev - CCV-ja in Ricis-a, pri katerih pa je mednarodno ponujanje morda malenkost vprašljivo zaradi različnih standardov v vsaki državi.

Vseeno pa se postavlja vprašanje, zakaj sploh kupiti GNU/Linux, če pa ga lahko brezplačno snamete z ene izmed mnogih strani. Klik!

10 komentarjev

Novell kupil SuSE

Novell - Danes je Novell oznanil, da je kupil enega vodilnih svetovnih ponudnikov Linux rešitev tako na področju delovnih postaj kot tudi strežnikov. Pri SuSE so znani predvsem po svoji Linux distribuciji SuSE Linux, ki je ravno v teh dneh dočakala različico 9.0. Poleg tega se je pred nekaj meseci münchensko uradništvo odločilo, da gre celotna javna uprava na Linux. Realizacijo posla, ki je vreden kar 35 milijonov ameriških dolarjev, so zaupali SuSE in IBM.

Novellova poslovna poteza sledi avgustovskemu nakupu Ximiana, enega od glavnih finančnih sponzorjev projekta GNOME in avtorja Ximian Evolution, odprtokodne alternative Outlooka. Novell bo za SuSE odštel 210 milijonov dolarjev v gotovini oz. pravem denarju (in ne naprimer delnicah). Hkrati pa so oznanili IBM-ovo 50 milijonov dolarjev vredno investicijo v Novell. Novo podjetje tako namerava postati vodilni komercialni ponudnik Linux namizja, kar ne bo težko po včerajšni odločitvi Red Hata, da se bo osredotočil na strežniške rešitve.

8 komentarjev

Novell prevzel Ximian in sedaj opušča NetWare...

News.com - Še pomnite tovariši? Kako smo kar precej let nazaj poganjali syscon?

Samo dan potem, ko je Novell objavil novico, da je postal lastnik podjetja Ximian (ki se ukvarja z GNOME namizjem za *NIX sisteme, ter s programom Evolution (Outlook look-a-like)), se je začelo govoriti, da bo Novell ukinil razvoj NetWare strežnikov, ki so bili do prihoda Windows 2000 in delno Windows NT najbolj pogosti v vseh LAN omrežjih.

Chris Stone, predsednik Novella pravi, da bo sedaj njihov razvoj usmerjen v GNU/Linux.

Veliko obljub, težke besede, čez kakšno leto bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Če gre Novellu predvsem za 'easy money', potem bodo hitro poniknili. Več o tem pa na News.com.

3 komentarji

Linux prehitel Windows!

SuSE.de - Nemška računalniška revija PC-Shopping je v tekoči številki objavila rezultate glasovanja svojih bralcev za najboljše izdelke v letu 2003. Majhno presenečenje: v kategoriji programska oprema je SuSE Linux prehitel Microsoft WIndows XP in s tem pristal na drugem mestu. Naziv najboljšega pa je med programsko opremo pripadel orodju za peko CD-plošč -- Ahead Nero Burning ROM. Klik!

SuSE Linux pa si je priboril še eno nagrado, saj je ugledna računalniška revija PC Magazin SuSE Linux 8.2 Professional razglasila za najboljši izdelek meseca junija. Izdelek je dobil pet točk od petih, pohvaljena pa je bila predvsem namestitev. Klik!

Le kdo še potrebuje Okna na namizju? [:D]

26 komentarjev