»

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Slashdot - HP že nekaj časa ponuja namizne računalnike z Mandrake Linuxom, vendar je bil glede na številne oglaševalske podvige sorazmerno molčeč o tem. Zdaj se je odločili, da svoji ponudbi doda še dva nova računalnika, ki imata oba naloženo najnovejšo različico priljubljene francoske distribucije Linuxa. Posebej za azijski trg pa so sklenili dogovor s Turbolinuxom, ki smo ga pred časom že skoraj odpisali. Tako bo HP v 12. državah, tudi na Kitajskem in Japonskem, prodajal namizne računalnike Compaq za poslovno rabo, ki bodo poganjali Turbolinux 10.

6 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 Community

OSNews - Mandrakesoft je izdal novo različico priljubljene distribucije Linuxa, Mandrakelinux 10.0 Community, ki uvaja nov sistem izdajanja različic (glej povezane novice). Novosti je zares veliko, izpostaviti pa moramo predvsem Linux 2.6.3, KDE 3.2, Sambo 3.0.2, OpenOffice 1.1 in Mozillo 1.6. Programja je precej več, kot ga je bilo ponavadi, saj se "desetka" nahaja na štirih zgoščenkah in ne treh, kot smo bili vajeni do zdaj.

Nova različica je za prenos na voljo le članom MandrakeCluba, čez nekaj dni pa bo še vsem ostalim. Mandrakelinux 10.0 Official bo izšel Maja 2004 in bo prinesel vse bombone, ki smo jih bili vajeni iz prejšnjih različic -- Discovery, PowerPack ... Razveseljivo je, da je nova različica poslovenjena precej bolje, kot prejšnje različice. Klik!

3 komentarji

Večno mesto prehaja na Linux

Slashdot - La Repubblica, eden glavnih italijanskih časopisov, poroča, da mestna uprava Rima začenja uvajati Linux na delovna mesta s 9500 odjemalci. Področja, ki bodo prva doživela spremembo, so elektronska pošta, osebni imeniki in skupna raba sistemov. Razlogi za prehod niso ekonomski, ampak politični, saj je jasno, da bo veliko denarja, prihranjenega z licencami, kratkoročno porabljenega za izobraževanje. Microsoft na odločitev še ni reagiral, vendar predstavnik rimske uprave trdi, da korak ne pomeni prekinitev vsakršnega sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Klik!

17 komentarjev