»

Odkod štorklje prinesejo matične plošče

Kondenzator

vir: MB Review
MB Review - Ste se že kdaj vprašali, kako je matična plošča, ki v računalniku povezuje vse komponente, sploh nastala? Ali pa ste se pri vgradnji kakšnega orjaškega hladilnika spraševali, kdo je predvidel tisti nesrečni kondenzator prav tam, slaba dva prsta od procesorjevega ležišča? Na MB Review odgovorijo na vsa ta vprašanja s svojim vodičem po procesu zasnove matične plošče oz. njenem dizajniranju. Vse skupaj se namreč začne na papirju oz. v glavi inženirjev, konča pa na vaši mizi. Klik!

1 komentar

Kako so matične plošče izdelane?

MB Review - Verjetno se vsak začetnik na področju računalništva kdaj pa kdaj vpraša, kako sploh izgleda osnovna plošča in čemu služi, preden se poglobi v to področje. Morda tudi mojstrom na tem področju ni do potamkosti jasno, kako izgleda izdelava in razvoj. Zato so na MB review spisali zanimiv članek o tem. Opisano je, kako poteka izdelava, kaj naredijo, ko pride do težav, in tako dalje. Za vse, ki vas to zanima, je branje priporočeno.

6 komentarjev

Pentium 3,2 GHz uradno zunaj

več strani - Tokrat se je Intel uspel držati predvidenega roka in danes, 23. junija, je uradno izdal in predstavil svojega novega paradnega konja -- Pentium 3,2 GHz. Procesor je opremljen s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Tako kot z dobrotami, tudi s ceno pri Inteu niso skoparili, saj boste za novi procesor odšteli krepko prek 700 dolarjev. Čez Lužo, seveda.

Pojavili so se že prvi testi:

29 komentarjev

Gigabyte 7VTX @ SocketA

Slo-Tech - Prve plošče na VIA KT266 DDR čipovju niso navdušile veliko ljudi, saj performanse enostavno niso bile na obljubljenem nivoju. AMDjevo 760 čipovje je tako še vedno edina viabilna DDR opcija za SocketA platforme... oziroma je bila. Na strani SocketA so namreč testirali novo revizijo Gigabytove 7VTX plošče, ki bazira prav na VIA KT266 čipovju in fantje trdijo, da je plošča hitrejša kot AMD 760 platforme.
Vse skupaj po pravici povedano meče slabo luč na proizvajalce matičnih plošč. Če je mogoče že z manjšimi spremembami v BIOSu in zasnovi matične plošče iz enakega čipovja iztisniti veliko več, potem je vprašanje, zakaj tega ne naredijo že na začetku. V današnjem svetu hitrega napredka je očitna tendenca k čimprejšnjem izdajanju novih izdelkov, toda vprašanje je, kaj imamo od tega mi uporabniki. Mogoče pa ultra hiter razvoj le ni vsesplošno tako dober, kot bi si mislili, oziroma ali je mogoče iz trenutnih izdelkov z malce pazljive optimizacije iztisniti še veliko več? Thnx Linker....

0 komentarjev