»

Povečanje prodaje PCI-Express grafičnih kartic

Tom's Hardware - Podjetje Gigabyte razmišlja in ugotavlja, da se novi standard PCI-Express letos še ne bo prijel tako močno. Nekaj časa bo še ostal vodilni AGP, saj se bodo prvi produkti PCI-Express množično začeli pojavljat šele v četrti četrtini leta 2004, ko bodo tudi pri Gigabytu začeli tržiti matično ploščo ki bo podpirala novo nVidiino tehnologijo SLI. Le-ta vklučuje podporo za multiprocesorske grafične kartice in kartice vezane v dvojice (kot Voodoo2 SLI). V intervjuju na Tom`s Hardware so povedali tudi, da je standard AGP še daleč od izumrtja, a bo vseeno počasi odpeketal v pozabo. Klik na orginalno novico. | Še nekaj o SLI in multi GPU grafičnih karticah. | Članek o PCI-Express na TH. | Informacije o PCI-Express.

2 komentarja

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

ATI bo še povečal zmožnosti R420 in R423

X-Bit Labs - ATI, za katerega smo mislili, da se je že dobro pripravil za vstop v novo grafično tekmo, se je dobesedno tik pred zdajci odločil, da bo R420/423 dobil še nekaj dodatne moči. Tako bo R420 oz. X800 Pro dobil 16 rendirnih cevovodov (prej predvideno 8 ali 12), izšel pa naj bi 26. aprila. R423 (prav tako po novem 16 cevovodov), ki naj bi deloval na PCI Express x16 vodilu, pa bo verjetno debitiral 14. junija.

Nekoliko za X800 Pro bo prišel na trg X800 XT, po zdajšnjih predvidevanjih 31. maja. R420/R423 naj bi bili optimizirani R300 arhitekturi in bosta izdelana v 0,13 mikronski tehnologiji s približno 160 milijoni trazistorjev. ATI teh izjav seveda ni komentiral.

13 komentarjev

Prihodnost PCI Express vodila pri grafičnih karticah

Tom's Hardware - Vodila so v računalnikih vedno predstavljala ozka grla za pretok podatkov. Vse se je začelo s splovitvijo vodila ISA, nadaljevalo z vodilom PCI (ki je še danes prisoten v vseh računalnikih), ter vodilom AGP, ki je narejen izključno za grafične kartice. Vendar pa bo tudi AGP počasi postal prepočasen in nadomestiti ga bo potrebno z novim. V ta namen so na Intel developer forumu predstavili vodilo PCI Express. To naj bi imelo enkrat večjo prepustnost, kot jo ima danes AGP 8x.

Pri stricu Tomu so spisali članek na temo prihodnosti PCI Express vodila v grafičnih karticah. Prikazali so delovanje PCI Express ter rešitve za grafične kartice pri obeh gigantih (ATi in Nvidia). Primerjali so AGP4x in AGP8x med sabo, s čimer so ugotovili, da so razlike zelo majhne, ter da ima AGP vodilo še dovolj moči za nekaj časa, zaradi česar novega vodila, ki naj bi nadomestilo vodilo AGP, še ne potrebujemo tako krvavo.

18 komentarjev

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

PCI is dead, long live PCI-X

SBN - Ok, PCI vodilo še dolgo ne bo mrtvo ( če sklepam po dolgotrajnem in žilavem ISA vodilu [:P]), toda lepo je vedeti, da je naslednik že pripravljen. IBM je tako kot prvi najavil standardizirano PCI-X čipovje. Za kaj sploh gre? V bistvu gre za evolucijo izjemno popuarnega PCIja: hitrost vodila so dvignili s 66MHz na 133MHz, kar seveda pomeni precej večjo prepustnost. Vodilo je lahko 32 ali 64 bitno, najlepše pri vsem pa je, da je za nazaj kompatibilno s PCIjem.Vse lepo in prav, toda novega vodila še ne pričakujte tako hitro. IBMovo čipovje stane kar 52$ ( v večjih količinah ), kar pomeni, da ga bomo na začetku videli le na serverskih ploščah. Prve naj bi se pojavile nekje na polovici naslednjega leta. Če vas zanima več, pojdite sem.

0 komentarjev