»

Xeoni odslej poimenovani po plemenitih kovinah

AnandTech - Minuli mesec so sicer določeni podatki že ušli na internet, sedaj pa je Intel vse skupaj potrdil še uradno. Procesorji Intel Xeon bodo dobili povsem nova poimenovanja. Namesto dosedanjih E3, E5 in E7 in verzij E/EP/EX bo Intel procesorje Xeon poimenoval podobno kot izdajatelji kreditnih kartic. Osnovni modeli bodo bronasti, zmogljivejši srebrni in zlati, najdražji pa platinasti. Pridevke E/EP/EX pa bo nadomestil enotni SP, ki pomeni Scalable Processor. Prvi procesorji SP se že proizvajajo, na voljo pa bodo sredi leta.

Spremembe so posledica dejstva, da procesorji niso več zgolj procesorji. Dandanes imajo vgrajene različne čipe, denimo za ethernet, Omni-Path ali AVX512 za vektorsko računanje. Po starem modelu smo imeli jedra v variantah LCC (low core count),...

15 komentarjev

Nekateri modeli AMD-jevih procesorjev Athlon X2 bodo potrebovali samo 45 W

ComputerBase - Vsi nestrpno čakamo na uradno splavitev novega AMD-jevega procesorja Phenom, ki bo poizkušal sneti zmogljivostno krono Intelovi aktualni ponudbi (Core 2 Duo in Core 2 Quad). Do takrat si lahko ogledate slike njegovega jedra ;).

V tem času pa AMD nadaljuje z optimizacijo proizvodnje procesorjev Athlon (Brisbane jedro), ki bodo v obdobju Phenoma predstavljali mainstream, vstopno ponudbo. Tako bodo v bližnji prihodnosti ponudili modele, ki bodo tipično potrebovali (samo) 45 W, kljub 65 nm proizvodnem procesu. Ti modeli, z oznakami BE, bodo tiktakali od 1,9 do 2,3 GHz (2x 512 kB L2, 2 GHz HT).

Izvorna novica.

7 komentarjev

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

X-Bit Labs - AMD je podpisal pogodbo s podjetjem Innovative Silicon Inc., ki je razvila pomnilnik brez kondenzatorjev (Z-RAM; zero-capacitor memory). Z-RAM tehnologija omogoča petkrat večjo gostoto zapisa v primerjavi s SRAM tehnologijo in dvakrat večjo v primerjavi z DDR pomnilniki. Glede na to, da AMD v svojih procesorskih predpomnilnikih uporablja SRAM, lahko povečajo količino predpomnilnikov za faktor 5, ne...

20 komentarjev

Bo AMD prevzel Intel-ovo novo poimenovanje procesorjev?

X-Bit Labs - Po tem, ko se je Intel odločil za novo poimenovanje procesorjev, z namenom narediti bolj razumljivo in enostavnejše razlikovanje med procesorji, se nam lahko nekaj podobnega obeta tudi v nasprotnem taboru - pri AMD-ju. Slednje je, če se podatki izkažejo za pravilne, verjetno prav posledica Intel-ove odločitve za prehod na novo poimenovanje, saj je AMD-jev "Performance-Rating" vedno služil kot neke vrste primerjava AMD-jevih procesorjev z Intel-ovimi. AMD zaenkrat še ni podal izjave o zgodbi, vendar pa se takšen korak zdi precej logičen. Kakršnekoli podrobnosti, kako naj bi nova imena izgledala, pa seveda (še) ni znano.

9 komentarjev

Intel spreminja poimenovanje procesorjev

Slashdot - Po tem, ko se je precej časa nazaj AMD odpovedal poimenovanju procesorjev z dejanskimi hitrostmi (v MHz) in se zatekel k primerjanju novih procesorjev Athlon s starejšimi, bo nekaj podobnega storil tudi AMD-jev največji konkurent -- Intel.

Intel se je za uvedbo novega sistema odločil predvsem zaradi želje kupcem jasneje pokazati razlike med podobnimi modeli -- tako načrtujejo v novo poimenovanje modelov vključiti informacije o hitrosti jedra, količini predpomnilnika in še nekaj drugih najbolj bistvenih lastnosti vsakega procesorja. Novo poimenovanje naj bi se začelo uvajati z najnovejšimi Pentium M procesorji, Intel pa načrtuje popoln prehod na novo poimenovanje do poletja. Klik!

14 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Kanadčanom ropajo bančne avtomate

GlobeTechnology - V Ontariu v Kanadi so policisti postavljeni pred zaenkrat še nerešen primer, pri katerem so se genialni zlikovci spravili nad bankomate. Na več koncih Ontaria so bankomate za nekaj ur zamaskirali z lažno spredno stranjo. V reži je kartico prebrala elektronska naprava in posnela tudi številko PIN kode, ki so jo nič hudega sluteči občani vtipkali, da bi prišli do svojega denarja, kasneje pa so s pridobljenimi podatki izdelali dvojnike kartic in izpraznili račune nič hudega slutečih uporabnikov. Policija zaenkrat še nima osemljencev. Klik!

11 komentarjev

Matsushita najavila dva nova notesnika

Toughbook 18

vir: Digit Life
Digit Life - Danes je podjetje Matsushita Electric naznanilo, da bo 26. junija začelo s prodajo dveh novih notesnikov. Prvi se imenuje A4 Toughbook 73 in bo deloval na 1,3 GHz Pentium M procesorju skupaj z 256 MB DDR pomnilnika na Intel 855PM vezju. Sliko bomo videli na 13,3 palčnem zaslonu, podatki pa se bodo shranjevali na 30 GB trdem disku. Baterija, ki jo dobite zraven notesnika, zagotavlja do šest ur dela, dodatna, ki jo lahko dokupite, pa doda še 5 ur. Če se boste odločili za nakup A4 Toughbooka 73, boste plačali...

4 komentarji