»

Le kaj Münchnu onemogoča prehod na Linux?

Slashdot - Najboljši argument za prehod na Linux je ponašanje s primeri, ko se velika množica uporabnikov odloči za spremembo. Ponavadi gre za podjetja, pred meseci pa je na ta način "zaslovel" tudi München, ki je sklenil vseh 13.000 računalnikov mestne uprave opremiti z Linuxom. Kljub temu, da jim je Microsoft ponujal različne ugodnosti, so se odločili za domači SuSE, ki je bil še precej ugodnejši.

Te dni pa se Bavarci soočajo z velikimi težavami, saj jih je stranka Zelenih opozorila na morebitne konflikte s programskimi patenti. V Evropi je namreč že sedaj podeljenih čez 30.000 patentov, ki so seveda popolnoma v nasprotju z obstoječo zakonodajo, spornih pa naj bi jih bilo vsaj 50. Tako je prehod na Linux začasno zamrznjen, dokler odgovorni ne proučijo morebitnih finančnih vplivov na reformo. Klik!

26 komentarjev

RedHat ES 3.0 vs. SuSE Server 8.0

PC Linux Online - Čedalje več je govora o Linuxu kot namiznem operacijskem sistemu, vendar pa je njegova najpomembnejša vloga, ki jo trenutno igra, strežniška. Po večini raziskav tretjina vseh svetovnih strežnikov uporablja Linuxa, znano pa je, da je najpogostejša izbira med spletnimi in poštnimi strežniki. In katero distribucijo uporabiti za strežnik? Za pomoč preberite članek na DevX.com, kjer so si ugledali RedHat Enterprise Server 3.0 in SuSE Server 8.0.

Seveda pa nikar ne pozabite, da obstajajo tudi nekomercialne distribucije.

0 komentarjev

Africa Source 2004

Slashdot - Končal se je Africa Source 2004, vseafriško srečanje razvijalcev odprtega in prostega programja, ki je uradno potekalo med 15. in 19. marcem v Namibiji, najbolj vztrajni pa so "potegnili" vse do konca marca. Dogodka se je udeležilo 60 razvijalcev, ki so v razpravah izmenjali poglede na izzive razvoja tovrstne programske opreme na najrevnejši celini. Srečanje je bilo tudi praktične narave, tako da so udeleženci predstavili svoje zvijače in tehnike pri programiranju, medtem pa je nastal tudi kiswahilski črkovalnik.

1 komentar

Red Hat World Tour 2004

News Forge - Red Hat je prvi distributer Linuxa na svetu, ki se je zadnje čase specializiral v razvoj Linuxa za podjetja. Kljub temu pa ostaja zvest načelom odprte kode, kar dokazuje tudi njihova odprava, ki se podaja na pot razširjanja idej o Linuxu in prostem programju. Ekipa bo obiskala sedem svetovnih mest na štirih celinah: Tokyo, Brisbane, Sydney, Munchen, London, Boston in Toronto. Potovanje se bo končalo 1. aprila, ko bo na sporedu tudi prvo mednarodno Red Hatovo srečanje, ki bo hkrati potekalo v 612-ih mestih po svetu. Klik!

0 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

Red Hat se podaja v novinarske vode

PC Linux Online - Znano je, da veliko podjetij izdaja revije o svojih programskih paketih. Odslej se jim bo pridružil tudi Red Hat, saj bo od marca naprej izhajal The Wide Open Magazine. Revija bo namenjena tako naprednejšim uporabnikom Linuxa in razvijalcem kot tudi navdušencem, zaobjeti pa bosta poslovna in domača uporaba odprtega programja. Zenkrat je navoljo šele predstavitveni članek o pripomočkih za nastavljanje Fedora Linuxa.

0 komentarjev

Oskarji za najboljše izdelke

KDE - Bralci revije LinuxWorld Magazine vsako leto izbirajo najboljše izdelke, ki so kakorkoli povezani z Linuxom. Nagrajence večkrat primerjamo z dobitniki oskarjev, saj nagrada velja za najbolj prestižno med vsemi s področja odprte in proste programske opreme. Letošnjimi nagrajenci so:

Distribucija Linuxa: Red Hat Enterprise Linux
Namizno okolje: KDE
E-poštni odjemalec: Mozilla
E-poštni strežnik: SUSE Linux Openexchange
Podatkovna zbirka: Sybase Adaptive Server Enterprise
Programsko okolje: IBM WebSphere Studio Workbench

Seznam vseh nagrajencev in njihovih najbližjih zasledovalcev najdete tukaj.

3 komentarji

eCos odslej pod okriljem FSF

Slashdot - Odprtokodni operacijski sistem za uporabo v "vgrajenih" sistemih (morda vam bolj domače zveni angleški pojem "embedded systems") eCos (embedded Configurable operating system) je bil doslej v lasti nam dobro znanega linuxaškega podjetja Red Hat. To podjetje, ki je pred časom nehalo skrbeti tudi za eno najpopularnejših "zastonjskih" distribucij Linuxa, se je odločilo, da bo lastništvo in vzdrževanje predalo Fundaciji za prosto programsko opremo FSF. Poteza je bila nekako pričakovana, saj je Red Hat že pred dvema letoma nehal razvijati eCos in so zanj nekaj popravkov in dopolnitev dodajali le prostovoljci.

Pričakujemo lahko, da bo ta poteza dala nov zagon razvoju tega operacijskega sistema, ki je med razvijalci poleg odprtosti znan tudi po majhnem "footprintu" in po tem, da je aplikacije zanj mogoče razvijati tako pod Linuxom kot pod Okni (z nameščenim Cygwinom) in da si bo v konkurenci z embedded Linuxom, Windows CE, QNX in ostalimi izbojeval večji tržni delež.

Uradno novico...

2 komentarja

10 let Linuxa

Slo-Tech - Pred približno 10. leti, je se je Linus Torvalds odločil, da mu je dovolj Unixov in začel delati na novemu projektu, ki pa je imel še vedno veliko skupnega z Unixi - Linux, seveda. Kmalu pa so se za razvoj Linuxa začeli zanimati tudi drugi ljubiteljski programerji, ki jih je bilo iz leta v leto več. Linux je tako po zaslugi teh ljubiteljskih programerjev in številnih podjetij, ki so se vključila v razvoj (IBM, Sun, ...) postal eden izmed najbolj znanih in razširjenih operacijskih sistemov na svetu. Seveda se sliši malce hecno, ampak k razvoju Linuxa je veliko prispeval tudi Microsoft, vendar ne v obliki programerske pomoči, ampak kot konkurenca, ki je Linuxaše prisilila v razvoj vedno boljšega operacijskega sistema. Za konec naj še rečem: "Vse najboljše Linux in še na mnoga leta." Thanx, Žiga.

0 komentarjev

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev

Močna podpora Linuxu

IWon Money - IBM in trije veliki japonski proizvajalci procesorjev so včeraj najavili začetek skupnega sodelovanja pri razvoju softvera za Linux operacijske sisteme. IBM, NEC, Fujitsu in Hitachi bodo tako prispevali skupaj 500 inženirjev, ki bodo delovali na razvoju novih poslovnih aplikacij za Linux. Zanimivo je, da je glavni cilj podjetij pospešitev razvoja Linuxa kot poslovne platforme, in ne zmanjšanje proizvodnih stroškov, kar vsekakor kaže na njihovo veliko zaupanje v Linux kot platformo. Vsa dela bodo seveda potekala pod okriljem OSDLja (Open Source Developer Lab), neprofitne organizacije, ki jo sponzorira 19 računalniških gigantov (omenjeni štirje so seveda med njimi).
Očitno nas čaka velik razmah Linuxa kot poslovne platforme, če pa pomislimo, da Mandrake 8.0 ponuja tudi Plug&Play podporo, pa Linux naenkrat postane opazna konkurenca Windowsom na prav vseh področjih! Več tukaj.

0 komentarjev