»

Mozillin novi izvršni direktor po treh dneh na pragu odstopa

Slo-Tech - V ponedeljek je mesto izvršnega direktorja v Mozilli prevzel Brendan Eich, ki ga poznamo kot izumitelja JavaScripta leta 1995, ko je bil zaposlen še pri Netscapu. Od leta 2005 pa je delal v Mozilli, nazadnje kot tehnični direktor.

Toda kmalu po njegovem nastopu funkcije se je v javnosti začela debata o njegovi odprtosti in strpnosti. Leta 2008 je namreč Eich doniral tisoč dolarjev skupini California Proposition 8, ki si je prizadevala za prepoved istospolnih porok v Kaliforniji in je njihovo uzakonitev za nekaj let odložila. Eichova donacija je postala javno znana leta 2012 in že tedaj je dvignila precej prahu.

Imenovanje Eicha za izvršnega direktorja Mozille je staro debato spet pogrelo. Eich je na svojem blogu objavil odprto pismo o vključenosti v Mozilli. Celo...

195 komentarjev

Mozilla po enem mesecu odkrila lažniv dodatek

ComputerWorld - Mozilla je ta teden odstranila dodatek (add-on) za brskalnik Firefox z imenom Mozilla Sniffer, za katerega se je mesec po odobritvi izkazalo, da je zlonameren. Ugotovili so, da 6. junija dodan dodatek vsebuje kodo, ki prestreza prijavne podatke (shranjena uporabniška imena in gesla) za spletne strani ter jih pošilja na oddaljeno lokacijo. V tem času je približno dva tisoč ljudi preneslo omenjeni dodatek; zanje je nadvse priporočljivo, da zamenjajo vsa svoja gesla. Mozilla je dodatek že uvrstila na listo blokiranih, kar pomeni, da bo brskalnik uporabnike sam pozval, naj ga odstranijo.

Mozilla Sniffer je bil dostopen v eksperimentalni sekciji, kamor so uvrščeni vsi dodatki do zaključka javnega pregleda. Uporabniki jih načeloma ne nameščajo, če pa jih že, so opozorjeni na nevarnosti in nepreverjenost. To ni prvi tovrsten primer, saj so maja 2008 odkrili črva v vietnamskem prevodu, ki je neopaženo ždel na strani več mesecev, letošnjega februarja pa so iz podobnih razlogov pobrisali...

4 komentarji

Mozilla 1.7b

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.7b, najnovejša razvojna različica programske zbirke Mozilla. Odslej bo priročni meni deloval tudi na straneh, ki ga onemogočajo, izboljšav sta bila deležna upravitelj piškotov in upravitelj gesel, prav tako pa tudi podpora CSS, grafične teme za Linux in sinhronizacija z dlančniki Palm. Ponovno je podprto pošiljanje informacij o sesutjih, predvsem pa se je v novi različici zmanjšal čas zaganjanja Mozille, prikazovanja spletnih strani ter pošiljanja in prejemanje pošte. Po dolgem času je razvijalcem uspelo tudi zmanjšati velikost Mozille. Slovenski jezikovni paket je že na voljo. Klik!

10 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar

Mozilla Developer Day

Mozillazine - Nedavno je v Mountain Viewu potekal prvi Mozilla Developer Day, na katerem so se srečali razvijalci Mozille. Kratka vsebina srečanja je podana v izjavi za medije, ki omenja najpomembnejše projekte, ki so se predstavili. Največ zanimanja je požel Brendan Eich, ki je predstavil prihodnost Mozille.

Po besedah glavnega načrtovalca v Mozilla Foundation je potrebno izboljšati integracijo SVG v Mozilli, uvajati podporo novim jezikom (JavaScript 2, Python in Perl 5) in ustvariti dodatek za Eclipse za razvoj programov v jeziku XUL, vse to z namenom širjenja spletnih aplikacij. Poleg tega je Eich opozoril na potrebo po boljši integraciji domačih (native) gradnikov v namizna okolja, kmalu naj bi ustvarili stran developer.mozilla.org z dokumentacijo za programerje, sodelovali pa naj bi tudi z Opero in Applom, tako da bi skupaj dosegli napredek pri uveljavljanju spletnih standardov.

2 komentarja

Mozilla Firefox na Sharp Zaurusu

Mozillazine - Priljubljen brskalnik Mozilla Firefox odslej deluje tudi na dlančnikih Sharp Zaurus, ki uporabljajo operacijski sistem Linux. Zaenkrat so podprte samo serije C7X0, med njimi najbolje C760, ki ima največ pomnilnika. Za namestitev je potrebnih 25 MB prostora, na Zaurusu C700 pa brskalnik deluje le, če vključite izmenjevalni pomnilnik. Morda bo potrebno celo navijanje. [:D]

Naj omenimo še, da je izšel Minimo 0.1, prva razvojna različica Mozille za dlančnike in vgradne naprave.

1 komentar

Firebird 1.5

Slashdot - The Firebird Project je oznanil izid sistema za upravljanje z zbirkami podatkov Firebird 1.5, ki je na voljo za prost prenos s spleta za Windows in Linux. Različica 1.5 predstavlja veliko nadgradnjo osnovnega stroja, ki ga je razvila neodvisna skupina prostovoljnih razvijalcev iz izvorne kode InterBase™, ki jo je julija 2000 izdal Borland pod licenco InterBase Public License. Firebird 1.5 je tudi prva različica, ki temelji na kodni osnovi Firebird 2.

Projekt pa je končno uspel najti skupno besedo z organizacijo The Mozilla Foundation, ki je svoj novi spletni brskalnik preimenovala iz Firebirda v Firefox ter s tem dejanjem končala vojno med priljubljenima projektoma. Kot del sporazuma so oblikovalci The Mozilla Foundation izdelali tudi logotip za projekt Firebird.

8 komentarjev

Mozilla Europe

Mozillazine - Ustanovljena je nova neprofitna organizacija z namenom razširjanja Mozille v Evropi. Mozilla Europe, ki so jo ustanovili nekdanji uslužbenci Netscapa, ima sedež v Parizu, Mozilla Foundation pa ji je že izrazila polno podporo. Organizacija ima tri glavne cilje:
  • Promocija Mozille in njenih "potomcev" v Evropi s pomočjo lokalnih skupin.
  • Spodbujanje razvijalcev in podjetij, da prispevajo k projeku (s kodo ali finančno).
  • Širjenje Mozille v poslovnih okoljih preko tehnične podpore.
Spletna stran je na voljo v štirih evropskih jezikih. Klik!

8 komentarjev

RJ Tarpley's Coffee Company ponuja zbirko kav Mozilla

Mozillazine - Podjetje RJ Tarpley's Coffee Company, ki se, kot lahko ugotovite že iz imena, ukvarja s prodajo kave, je na seznam svojih izdelkov dodalo posebno zbirko kav, posvečeno Mozilli. Lastnik podjetja, Ron J. Tarpley, je seveda ljubitelj kave, a hkrati tudi velik poznavalec Mozille, zato tesna zveza med njima ni nepričakovana. Vendar to še ni vse! Podjetje bo polovico dobička, ki ga bo pridobilo na račun zbirke kav Mozilla, namenilo skupnosti The Mozilla Foundation!

4 komentarji