»

Opozorila uporabnikom zaradi deljenja kode

The Register - Po tem, ko se je prah okoli Microsoftove "izgube" izvorne kode Oken 2000 in NT4 pri enem izmed partnerjev nekoliko polegel, je sedaj jasno, da za Microsoft še zdaleč ni konec zgodbe. Tako so pri britanskem ponudniku internetnih storitev BTopenworld na podlagi pritožb začeli uporabnikom pošiljati elektronsko pošto, v kateri jih opozarjajo, naj nehajo deliti izvorno kodo Windows 2000 in NT4 preko P2P omrežij, sicer jim bodo ukinili račun.

Koliko pritožb, v katerih BTopenworld zahteva uro, datum in IP naslov, in od koga, so do sedaj že prejeli, Nick Truman, BTopenworld-ov šef za varnost, ni povedal. Za več informacij in primer opozorilnega pisma - Klik!

6 komentarjev

Windows 2000: We are morons

Kuro5hin - Ker po P2P omrežjih kroži izvorna koda Oken, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj se jo bo kdo spravil analizirati. No, tega so se lotili pri Kuro5hin, in odkrili... hm, zanimive stvari. Avtor članka se je namreč lotil analize komentarjev v izvorni kodi Windows 2000. Nekateri komentarji so naravnost zabavni. Datoteka \verinfo.h recimo vsebuje naslednje besedilo:

* !!!!!!!IF YOU CHANGE TABS TO SPACES, YOU WILL BE KILLED!!!!!!!
* !!!!!!!!!!!!!!DOING SO FUCKS THE BUILD PROCESS!!!!!!!!!!!!!!!!

Takih "bonbončkov" je sicer v ostalih datotekah še več:
// we are such morons. Wiz97 underwent a redesign between IE4 and IE5 private\shell\ext\ftp\ftpdrop.cpp: We have to do this only because Exchange is a moron.
// We are morons. We changed the IDeskTray interface between IE4
// should be fixed in the apps themselves. Morons!


Seveda pa se pri Kuro5hinu niso samo zabavali nad temi komentarji, pač pa so skušali tudi odkriti ali držijo govorice, da naj bi Microsoft v svojih produktih...

14 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 izgubljena pri partnerju

Beta News - Kot smo pred nekaj dnevi že poročali, je v javnost ušel del kode Windows 2000. Ta izguba pa se, kot poročajo na BetaNews.com, ni zgodila pri Microsoftu samem, pač pa pri njihovem dolgoletnem partnerju, Mainsoftu. Mainsoft že od leta 1994 sodeluje z Microsoftom na različnih projektih, njihov glavni posel pa predstavlja izdelava razvojnih orodij za Windows ter njihovo uporabo na Unix-u in Linux-u.

Del kode, ki se je pojavil v javnosti, naj bi obsegal 30915 datotek, ustvarjenih 25. julija 2000, ki so domnevno del Service Packa 1. Kako lahko več kot tri leta stara programska koda vpliva na današnje Windows 2000 s Service Pack 4 in njegova naslednika, Windows XP in 2003, bomo videli v naslednjih letih. Upajmo, da bo ta dogodek povečal Microsoftovo skrb za varnost tudi v samem okolju Windows.

7 komentarjev

Izvorna koda Windows 2000 in NT 4 ušla

Slashdot - V stilu pravih senzacionalističnih tabloidov vam tudi na Slo-Techu prinašamo zadnje govorice, kakor se spodobi. Trenutno celotni splet išče arhivsko datoteko v kateri je glede na govorice celotna izvorna koda tako Windows 2000 kot tudi Windows NT 4. Glede na seznam datotek (2,3MB), ki prav tako kroži naokoli je izvorne kode Windows 2000 za nekaj gigabajtov. Na spletu se že pojavljajo opozorila, da ostanite čim dlje stran od izvorne kode, če ne želite imeti pravnih težav z Microsoftom nekoč v prihodnosti, ko vas bo tožil zaradi kraje njegove intelektualne lastnine (seveda, če nameravate kaj programirati oz. načrtovati sisteme.)

Kot kaže se najpomembnejša predpostavka varnosti Oken -- zaprta koda -- poslavlja, zato se lahko počasi pripravimo na novo serijo napadov. V kolikšnem času pa bo (če bo) Microsoftu uspelo odpraviti pomanjkljivosti pa bomo videli. Seveda, če se novica izkaže za resnično.

Dodatek 1: o tem je odprta tudi tema na forumu.

Dodatek 2: Microsoft je priznal...

45 komentarjev

ATi poslal na tržišče Mobility Radeon 9700

The Register - Med tem ko se lastniki sivih namiznih mlinčkov že nekaj časa hvalijo z Radeon 9700 (Pro) in boljšimi modeli, so se morali lastniki prenosnikov "tolažiti" z relativno šibkejšimi Radeoni. A ker kupci zahtevajo več in boljše (hitrejše) in ker je kupec kralj, se tudi na tem področju vse pogosteje pojavljajo novosti - boljše grafične kartice.

Tako bi naj ATi začel z izdelavo prenosne različice Radeonov 9700. Tehnologijo, ki je to omogočila, je razvilo ATi-jevo partnersko podjetje TSMC, nove mobilne različice Radeonov pa ne bi bile v sramoto nobenemu lastniku namiznega računala - med drugim so jih opremili s SmoothVision 2.0, štirimi prikazovalnimi cevovodi, podporo za DirectX 9.0, PowerPlay 4.0, podporo visokim resolucijam (2048 x 1536 pikslov), dvojnim 400 MHz RAMDAC, AGP 8x. Nove različice Mobility Radeonov naj bi svoje mesto v prenosnikih našle že v kratkem. Klik!

10 komentarjev

Mobilni telefoni najbolj osovraženi

The Register - Ko je v naše življenje začelo vstopati vse več naprav, večinoma elektronskih, ki so nas opozarjale na čas, sestanek ali nek drug dogodek, so se le-te naprave sčasoma spremenile v ene izmed najbolj osovraženih predmetov na Zemlji. Slednje naj bi potrjevala tudi študija, ki jo je na drugi strani Atlantika opravil Lemelson-MIT, ki je v svoji raziskavi prišel do ugotovitve, da vsak tretji Američan mobilne telefone sovraži, a ga enostavno mora imeti zaradi službe. Mobilnikom sledijo budilke, ki jih sovraži četrtina ljudi, ter televizija, ki je ne mara vsak peti. Na lestvici pa so se znašli tudi računalniki, mikrovalovne pečice in drugi danes "popularni" predmeti. Klik!

Zanima me, če bi tudi v Sloveniji prišli do podobnih ugotovitev ...

15 komentarjev

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev