»

Test matičnih plošč na i865PE

Najboljša navijalka

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na VR-Zone so opravili temeljit preizkus matičnih plošč osnovanih na Intelovem 865PE čipovju, poznanim pod imenom Springdale. Pobliže so si ogledali Abitovo IS7-G, Albatronovo PX865PE Pro II, AOpenovo AX4SPE Max, ASUSovo P4P800 Deluxe, EPoXovo 4PDA2+ in MSIjevo 865PE Neo2. Vse naštete plošče so imele vklopljeno funkcijo PAT, s katero se lahko pohvalijo predvsem plošče, osnovane na Canterwoodovem (i875) vezju. Na koncu so se odločili, da največ ponujata Asusova in Abitova plošča, za ploščo z največjim navijalskim potencialom pa so izbrali Epoxovo 4PDA2+. Test je zanimiv, zato hitro na branje.


1 komentar

Srebrna matična plošča

Frosty Tech - Kar takoj moram priznati, da so se proizvajalci matičnih plošč zadnje čase malce umirili in na srečo ni opaziti, da bi kakšen proizvajalec spet nameraval poslati na trg kakšen patetičen in grd primerek, na katerem so narisani beli smeški. Poleg tega pa kar nekaj časa nisem opazil kakšnih matičnih plošč, ki bi izstopale po barvi tiskanega vezja - vendar bo sedaj drugače, saj je podjetje Albatron Technology naznanilo nove matične plošče srebrne barve, ki bodo najverjetneje kar pošteno razveselile moderje. Bojda, da je plošča srebrne barve zato, ker je njena vrhnja plast prekrita s tanko plastjo srebra. Več o tem izdelku tukaj.

2 komentarja

Plošča za prihodnost ali razočaranje za sedanjost?

Motherboards.org - Abit AT7 MAX je ime, ki bo najbrž sedel v ušesa vsakemu bolj razgledanemu hardverašu, za nedeljske navdušence pa bo najbolje če povem le to, da je Abit s tem izdelkom ubral popolnoma drugo pot dizajna matičnih plošč. Abit se je odločil, da naredi ploščo, ki bo ponujala vse pomembnejše dodatke in bila pripravljena na nove čase. Tako na plošči najdemo čuda raznih čipov, ki skrbijo za LAN, diske (RAID), zvok in še kaj bi se našlo, vendar pa se je Abit vseeno skušal izogniti temu, da bi njihova plošča šla po poteh cenenih visokointegriranih izdelkov. Za ploščo je značilno, da je popolnoma "očiščena" raznih starih tehnologij (LPT, ISA, PS2), kar pa ne pomeni vedno prednosti. Plošča je sprožila kar nekaj žolčnih prepirov, tako po svetu kot tudi na Slo-techu, zato ni dvakrat za reči, da plošča ne bo doživela uspeha predhodnih Abitovih izdelkov. Ali pa tudi ne, če bodo uporabniki vedeli, za katere uporabnike je bila plošča narejena in kaj lahko pričakujemo od nje. Zato brž na branje testa,...

2 komentarja

Pomanjkanje P4 procesorjev

The inquirer - Čeprav P4 procesorji v prenekaterem pogledu zaostajajo za konkurenco (AMD), so na potrošnike naredili izjemen vtis. To smo lahko opazili v izjemno veliki prodaji matičnih plošč, zadnje čase pa se popularnost odraža tudi v velikem pomanjkanju najnovejših 478 pinskih primerkov in celo 423 pinskih procesorjev, ki so tik pred umikom iz prodaje. Vzroki za pomanjkanje uradno še niso znani. Nekateri sicer namigujejo, da je pomanjkanje procesorjev posledica nizke cene, vendar sam ne verjamem tem trditvam, saj ima Intel težave tudi z zagotavljanjem zadostne količine naborov i845. Izgleda, da vse kaže na to, da ima Intel resne proizvodne težave.
Medtem, ko si Intel beli glavo s tem, kako bo ustregel vedno večjemu povpraševanju po procesorjih P4, pa AMD počasi izgublja bitko, saj je njihova prodaja slabša. Kakorkoli že, Intelovi problemi pomenijo za AMD novo priložnost, da spet malce poživijo svojo že rahlo uspavano prodajo. ...

0 komentarjev

Tudi Supermicro z dual-Athlon ploščami

The inquirer - Supermicro je običajnim uporabnikom manj poznano podjetje, saj se je bolj malo udinjalo na področju enoprocesorskih plošč, pa tudi kakšnih revolucij niso naredili z le-tem. So pa toliko bolj pomembni na področju dvoprocesorskih sistemov, saj pokrivajo dvoprocesorske plošče za Pentiume III in Tualatine, zadnje čase pa so jim zadišali tudi Athloni, zato pospešeno pripravljajo matično ploščo, ki bo zadovoljila tudi uporabnike, ki hočejo dvoprocesorsko platformo. Tukaj nesporno kraljuje Tyan, ki je v tesnem stiku z AMD-jem. Videli smo tudi poizkus MSI-ja, ki pa ni bil preveč uspešen. Kako bo uspelo Supermicru, je zaenkrat še uganka, saj bomo njihovo matično ploščo ugledali šele v začetku septembra. Gotovo pa jim ne bo spodletelo, saj imajo kar bogate izkušnje s takimi rešitvami. Lahko pa se tudi motim...

0 komentarjev

ABITovi načrti

X-Bit Labs - ABIT je po pravi poplavi novih matičnih plošč zadnje čase kar nenavadno tiho. Ne pojavljajo se nove informacije o njihovih matičnih ploščah, znano je le, da imajo določene težave z implementacijo DDR pomnilnika. Glede na to, da je ABIT vedno bil znan po tem, da je raje zamudil z izdajo, kot izdal nepopolne matične plošče, je to povsem razumljivo. Kakorkoli, tu je nekaj uradnih najav iz njihovih načrtov:
  • ABIT ST6 - i815EP
  • ABIT KG7 - AMD760, DDR
  • ABIT KR7 - VIA KT266, DDR
  • ABIT NV22 - Nvidia Crush 12, DDR
Poleg teh plošč, ki so uradno v ABITovih načrtih, se nekaj govori tudi o plošči z imenom TH7, ki bi naj bila prva ABITova plošča za Intelove Pentium4 procesorje.

1 komentar

ASUSov iProbe

X-Bit Labs - Večina uporabnikov je zelo zadovoljna z Epoxovim POST Debug zaslončkom, ki ga najdemo na njihovih matičnih ploščah, tako da niti ni presenetljivo, da je idejo posvojil tudi ASUS. Goliat med proizvajalci matičnih plošč bo tako kmalu začel proizvajati iProbe pripomoček. iProbe bomo našraufali na prosto razširitveno mesto na zadnji strani računalnika (kamor pritrdimo razne kartice), na njem pa bosta dva LED zaslončka in 2 USB izhoda. Preko LED zaslončkov bomo lahko, podobno kot pri Epoxovih ploščah, spremljali zagon računalnika in tako ugotovili kaj je narobe, če se kaj zalomi. iProbe bo z matičnimi ploščami povezan preko AFPANEL konektorja, ki je že v uporabi za iPanel. Tako bomo iProbe lahko uporabili samo na ploščah, na katere lahko priključimo iPanel.

0 komentarjev