»

LG3D LiveCD 2.3

OSNews - LG3D LiveCD je Linux projekt, ena izmed tako imenovanih live CD distribucij. Njena posebnost je, da vsebuje Sunovo 3D namizje imenovano Looking Glass. Različica 2.3 je prva stabilna izdaja in temeli na SLAX Popcorn Linux-u. Med drugim je obogatena s Firefox-om, klepetalnikom Gaim in delujočimi nVidia gonilniki. Živi CD se zažene naravnost v Sun-ovo 3D okolje, ki je obogateno z grafično pospešenimi posebnimi učinki in drugimi vizualnimi bombončki.

11 komentarjev

Obnova Linux sistema s Knoppixem

Slashdot - Okoli Slo-Techa se zbira precej ljudi, ki se radi malo (preveč) igrajo s konfiguracijskimi nastavitvami svojega računalnika. Pri tem pa se lahko kaj hitro zgodi, da se stvar več noče "obudit" k življenju.

V takšnih primerih bo gotovo več kot uporaben članek Carle Shroeder, ki je napisala navodila, kako obnovit svoj sesut Linux sistem s pomočjo LiveCD distribucije Linuxa Knoppix.

V članku je opisan postopek zagona te dristribucije in kako se prijaviti v Linux operacijski sistem na disku, pri čemer ni pomembno katera distribucija Linuxa je to. Celoten postopek je opisan skozi konzolo, nič pa vam ne preprečuje uporabiti Knoppixova grafična orodja.

Seveda lahko Slo-Tech Linux zlahka opravi isto nalogo.

11 komentarjev

SuSE Linux 9.1

OSNews - V Nemčiji, Avstriji in Švici je že na voljo novi SuSE Linux 9.1, za ostali svet pa so Nemci pripravili živo distribucijo, SuSE LiveCD, prej znano kot Live-Eval ( zrcala). V nekaj dneh lahko pričakujemo novo različico najbolj priljubljene distribucije Linuxa v Evropi tudi na FTP-strežnikih, "škatle" pa bodo priromale v Slovenijo nekoliko pozneje. Podrobna predstavitev SuSE Linuxa 9.1 je zaenkrat na voljo samo v nemščini.

22 komentarjev

Slix na Sredinem seminarju

Slo-Tech - V sredo, 3. marca, ob 18.15 bo na FMF na Jadranski 21 v Ljubljani (glede lokacije si oglejte tudi povezano novico) v predavalnici M3 v 2. nadstropju Žiga Kranjec predstavil Slix. Za tiste, ki še ne veste, za kaj gre, naj omenim, da je to "živa" distribucija Linuxa, ki ima marsikaj skupnega s trenutno Slo-Techovo, npr. skupne korenine v Knoppixu, izdelali pa so jo v Ljudmili. Vstop je seveda prost. Klik!

Kdo ve, morda pa bi znalo biti poučno za ustvarjalce Slo-Tech GNU/Linuxa ...

5 komentarjev

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Linux na Macih

Slo-Tech - Če Linux najde svoj dom na namizju, je to ponavadi sistem tipa x86. Vendar ga lahko enakovredno uporabljamo tudi na mnogih drugih procesorskih arhitekturah in ena izmed takih je tudi PowerPC. Morda se vam zdi nenavadno, da bi Linux namestili na Applov računalnik, ki uporablja vedno bolj opevani MacOS X, vendar ima lahko to kljub vsemu nekatere prednosti. Vsaj tako je prepričan David Mertz iz podjetja Gnosis Software, Inc., ki je na IBM-ovih straneh developerWorks, posvečenih Linuxu, objavil zanimiv članek z argumenti za namestitev Linuxa na Applove računalnike.

0 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

Polni dostop do NTFS particij pod Linuxom

Slashdot - Dostop do NTFS particij pod Linuxom je zaradi Microsoftove nepripravljenosti izdati nekaterih informacij o samem NTFS sistemu dodobra okrnjen, tako da imamo načeloma podporo za branje, pisanje pa je malce bolj tvegano. Stvari se v prihodnosti lahko spremenijo, saj, kot poroča Slashdot, že razvijajo prvo brezplačno implementacijo dostopa do NTFS particij v Linuxu, kjer so uporabili ntfs.sys gonilnik iz Windows XP, Wine emulator in ReactOS. Več o tem pa na domači strani projekta.

32 komentarjev

Aluminijaste nalepke

AthlonXP.com - Lian Li, proizvajalec zelo dobrih in kvalitetnih ohišij je sedaj izdelal tudi aluminijaste nalepke za CD-ROM in DVD-ROM enote ter disketnike. Aluminijasto nalepko enostavno prilepite na vašo optično ali disketno enoto in voila, nimate več grde, drap barve pogona ob lepem, kovinskem ohišju.

Problem je le v dobavljivosti te robe v Sloveniji in nerazširjenost podprtih modelov. Ploščice se da dobiti trenutno samo za nekatere najbolj razširjene modele, lastniki ostalih pa se boste morali zateči kar k barvanju. Zadevo so stestirali na AthlonXP.com.

0 komentarjev