»

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Herschel začenja resno delo

ESA - Evropska vesoljska agencija je maja uspešno izstrelila satelit Herschel, ki je prilezel do točke L2, od koder zre v vesolje. Testne posnetke smo že videli, sedaj pa se začenja resno delovanje. Prvi rezultat je fotografija planetarne meglice v ozvezdju Orla, kjer se prav ta hip (točneje rečeno, ta hip nas dosega svetloba tistega časa) intenzivno rojevajo nove zvezde. Na slikah je z nekaj interpretacije videti 700 kondenzacij prahu in plinov, ki bodo sčasoma postali zvezde. Sto naj bi jih bilo že v zadnjem stadiju tako imenovanih protozvezd, ki bodo zasijale vsak trenutek. Poleg tega so v...

1 komentar

Amater odkril novo zvezdo v nastajanju

Slashdot - Vsi vesoljski programi, ki so trenutno v teku ali v fazi načrtovanja, porabijo ogromne količine denarja. O namembnosti tega denarja se lahko razpravlja, vendar pa se je sledeča zgodba pojavila kot parodija na vse te več miljardne projekte, saj je amaterski astronom skoraj iz udobja lastne dnevne sobe odkril nastajanje nove zvezde.

Amaterski astronom John McNeil iz ZDA je namreč odkril vesoljsko meglico s svojim 3-palčnim (7.62 cm) teleskopom in CCD kamero. Meglica je, kot se je izkazalo kasneje, šele nastala in se še naprej razvija v zvezdo. McNeilova meglica, kot so jo znanstveniki poimenovali, se nahaja v ozvezju Oriona in jo bo možno opazovati še šest tednov, nakar bo Orion zašel za Sonce in ga ne bo na spregled do jeseni. In prav zaradi pomankanja časa so se nekateri veliki teleskopi že usmerili proti njej, saj bo, ko jo bodo znanstveniki naslednič videli, verjetno zelo drugačna. Klik!

13 komentarjev

Rosetta 14. februarja odrine na romanje

vir: ESA
ESA - Očitno sta se NASA in ESA odločili, da bosta leto 2004 naredili zanimivo za vse navdušence nad vesoljem, kar ste nedvomno tudi sami opazili. V tem duhu danes poročamo o novem poskusu, ki za spremembo ne bo osredotočen na Mars (kot je to v navadi zadnje tedne), temveč na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Ne bo pa to "sprehod", kakršen je postalo romanje na Mars, saj na kometu ni še nihče pristajal.

Rosetta naj bi se na svoje popotovanje odpravila 14. februarja, kar je leto kasneje, kot so načrtovali. Za to zamudo je kriva nesreča ene izmed Arian 5 v decembru 2002, nosilne rakete, ki bo v vesolje ponesla tudi Rosetto. To je povzročilo plaz sprememb, saj je prvotni cilj, komet Wirtanen, medtem že "pobegnil". K sreči je na pomoč...

6 komentarjev

Konec vesoljskega teleskopa?

vir: NASA
Slashdot - Ko so pred leti v vesoljski orbiti namestili teleskop Hubble, so se najprej pojavile težave s sliko. Vse slike, ki so jih sprejemali na Zemlji so bile neostre, popačene in na sploh popolno razočaranje za znanstvenike, ki so na projektu delali leta. Po nekaj časa so odkrili problem ter ga po nekaj mesecih rešili s posebnimi "očali" zanj. Slike, ki so prišle na Zemljo po posegu, pa so presenetile tako znanstvenike kot tudi širšo javnost, saj so znanstvenikom ponudile ogromno informacij, javnosti pa prizore, ki si jih marsikdo ne bi mogel predstavljati niti v sanjah.

A odkar si je ameriški...

9 komentarjev

Virtualna prestolnica

24 ur - Tridimenzionalni model Ljubljane, ki omogoča prikaz vseh 80.000 zgradb znotraj obroča ljubljanske obvoznice, je pripravil Oddelek za urbanizem MOL, model mesta pa je bil izdelan v sodelovanju z Geodetskim inštitutom Slovenije. Tako so se lahko mestni veljaki (vključno z županjo) s pomočjo polarizacijskih očal sprehodili po ulicah Ljubljane kar iz sejne sobe, v virtualni obliki pa so videli tudi nekatere objekte, ki so še v fazi načrtovanja. Klik!

17 komentarjev