»

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

Novi PA-RISC 8800 procesorji

The inquirer - Hewlett-Packard je nekam potiho (verjetno zato, da ne bi preveč razjezil svojega Itanium pajdaša Intela), poslal na trg nove strežnike, osnovane na procesorju PA-8800.

Da vam osvežimo spomin, PA-8800 ima 1,5 MB L1 predpomnilnika (od tega pol za podatke in pol za inštrukcije) ter kar 32 MB L2 predpomnilnika, ki pa seveda ni na samem procesorju. Poleg tega ima vsak procesor dve jedri (kar v teh sferah resda ni novost, IBM Power4 ju premore že od leta 2001). Delovna frekvenca se giblje med 800 in 1000 MHz.

Seveda se s tem odpira vprašanje, kakšna bo prihodnost Itaniuma, ki se na trgu nikakor ne prime do te mere, da bi vsaj približno pokril destletne razvojne stroške. Z uvedbo AMD-jevih Opteronov, ki prinašajo poceni 64 bitnost, bo Itanium še toliko težje opravičeval astrononmsko ceno. Mimogrede, HP načrtuje tudi strežnike z Opteroni.

0 komentarjev

Štiri-procesorski sistemi z Opteronom na voljo

X-Bit Labs - Kalifornijski podjetji QSOL in Colfax International sta začeli ponujati sisteme, v katerih se nahajajo kar štirje AMD-jevi Opteroni. To so prvi sistemi, ki ponujajo take zmogljivosti. Srce računalnika bodo predstavljali štirje Opteroni s frekvenco 1,8 GHz, medtem ko bodo imele aplikacije na voljo kar 32 gigabajtov DDR333 sistemskega pomnilnika, čeprav ga konec koncev lahko vgradimo kar 64 GB. Diskovja je na voljo kar slabih 600 GB preko vodila SCSI. Nadvse pametna odločitev proizvajalca je tudi izbira matične plošče, ki ponuja pet PCI-X rež in gigabitni mrežni vmesnik ter vgraditev kar treh 500 W napajalnikov, ki poskrbijo, da ne bo nikoli zmanjkalo elektrike [:D]. O ceni zaenkrat zanesljivi viri še nič ne vedo, vendar po specifikacijah sodeč ne bo poceni. Več o tem.

24 komentarjev

Intelovi procesorji za elito

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil nove procesorje, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom. Tako so bili predstavljeni novi Itaniumi 2, kodno imenovani Madison in Deerfield, ki so izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. 1,5 GHz primerek vsebuje 6 MB, 1,4 in 1,3 GHz inačica pa 4 in 3 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Ker se cena predpomnilnika povečuje v skladu s količino le-tega, cene procesorjev ne bodo ravno nizke. Po vrsti bodo znašale $4226, $2247 in $1338 za naročilo od 1000 kosov naprej. Prva dva bosta delovala v večprocesorskih sistemih, medtem ko naj bi bil slednji namenjen enoprocesorskim sistemom.

Večprocesorskim sistemom bodo namenjeni tudi novi Xeoni. 2.80GHz (2 MB L3 predpomnilnika), 2.50GHz (1 MB L3 predpomnilnika) in 2.0 GHz (1 MB L3 predpomnilnika) različice bodo stale $3692, $1980 in $1177 za naročila od 1000 kosov naprej.

Pa jih kupite, če jih morete [>:D].

5 komentarjev

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev

Intel malo hitreje

News.com -

Vsak dan bolj dobivamo vtis, da ima Intel neko generalno prednost pred AMD-jem. Da, ko se AMD zadere, se Intel zasmeji. Da, ko Intel kihne, AMD dobi pljučnico.

No, res je, da Thoroughbredi prihajajo na naše police, a na Opterona še vedno čakamo -- in AMD je nekam sumljivo tiho glede njegovega 64-bitnega paradnega konja. Se pa je oglasil Intel ter napovedal, kaj smemo pričakovati od strežniških procesorjev v prihajajočih letih.

Da, prvi Itanium je bil podjetju (dobesedno) v sramoto, a je Itanium 2 popravil slabi priokus. To poletje se lahko nadejamo Itaniuma 2, sparjenega s kar 6 MB tretjestopenjskega predpomnilnika, tiktakajočega na gigahercu in pol. Procesor bo vseboval 500 milijonov tranzistorjev. Leta 2004 bomo ugledali Madisona z 9 MB L3 predpomnilnika, ki je bil na roadmap dodan naknadno. Da o letu 2007 ter procesorjih z dvema jedroma na enem vezju ne govorim. Obljub so jih polna usta, upajmo, da se jih bodo držali. Mi pa čakamo AMD-jev odgovor... [:D] ...

5 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Še Itanium Benchmarki

Slo-Tech - Senitel je poročal o tem, da je Itanium sedaj "uradno na voljo", slycer pa poroča o prvih benchmarkih:

Ni minilo dolgo časa, ko so na Ace's Hardware že objavili prve benchmarke Intelovega Itaniuma. HP je naredil nekaj SPEC CPU2000 testov za svoj rx4610 Itanium server. Ta je vseboval 800 Mhz Itanium z 2 MB L3 cacha. Itaniuma so primerjali še z drugimi procesorji: od Pentiuma 3, preko Athlona, do UltraSparca. Kakšni so rezultati, povprašate? Nekje se bolje odreže konkurenca, nekje pa Itanium. No, na Ace's Hardware so se za lažjo (in hitrejšo :)) primerjavo potrudili še s tabelo in kratko obrazložitvijo. Prvi rezultati so tukaj, Itanuim je izšel. Kje je problem? Problem je še vedno v tem, ker je posebej za Itaniuma napisanih zelo malo programov. Za to je v določeni meri kriv tudi Intel, ki razvijalcem ni dal na voljo svojih orodij. Če pa programi niso posebej optimizirani, potem Itanium pač ne more pokazati vseh svojih odlik. Right? ...

0 komentarjev