»

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Zakaj 90 nanometrov ni "obljubljena dežela"

Ars Technica - Prehod na finejši proces izdelave na prvi pogled prinaša same prednosti, zato tudi toliko večje razočaranje nad Intelovimi Presscotti, ki se prav nemarno grejejo in zatekajo k podaljšanemu cevovodu, da lahko dosegajo višje frekvence. Pozabljamo pa, da miniaturizacija zamšuje tudi debelino in razmake med posameznimi sledmi. Tako se veča kapacitivnost, uhajanje toka in šum iz ozadja, kar so sami kazitelji signala. Povečanje števila tranzistorjev prinese tudi večjo porabo energije in oddano toploto, ki, ako je ne odvedemo dovolj učinkovito, še dodatno popači signal zaradi povečane upornosti. Resda prehod na finejši proces ponavadi zmanjša porabo, ampak to razmerje zaradi vse bolj prisotnih prej naštetih preglavic ni več linearno.

Intel je že pokazal, da izzivu ni kos, kako pa se bo odrezal AMD? Jesen se neustavljivo približuje ...

4 komentarji

Intel Prescott 2.8E proti Northwoodu 2.8C

HardwareZoom - Intel In AMD se bojujeta že lep čas in bitki ni videti ne konca, ne kraja. Po izdaji novih procesorjev iz vrst AMD-ja, je tudi Intel moral poslati na trg svojega novega paradnega konja in tako se je rodil Prescott, naslednik v družini procesorjev Pentium4. Na strani HardwareZoom so primerjali procesorja Prescott in Northwood, oba iz družine Pentium4. Procesorja sta tiktakala pri isti frekvenci (2.8Ghz) in bila posajena na enako osnovno ploščo.

Preskuse so opravili v programih 3dMark 2001 in 2003, ScienceMark ter Sisoft Sandra 2004 in v igrah Aquamark, CodeCreature, Quake3 ter UnrealTurnament. Večina testov pokazže, da je Northwood hitrejši od Prescotta, vendar so razlike zelo majhne. Če kupujete nov procesor, se vam splača razmišljati o Prescottu, nadgradnja iz Northwooda na Prescotta pa bi bila popolnoma nesmiselna. Klik!

18 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Intel:"Prescott bo potreboval med 90 in 100 W moči."

The Register - Pred nekaj časa se je govorilo o veliki porabi prihajajočega Intelovega Prescotta. Viri so govorili, da bo dotični procesor porabil prek 100 Wattov moči, nekatere strani pa so trdile, da bo izdelek potreboval 110 oziroma 120 W.

Velika večina javnosti je bila osupla, saj je bilo to do sedaj le v domeni AMD-ja. Verjetno so te govorice presenetile celo Intel, zato je sedaj javnosti sporočil, da Prescott ne bo nikoli potreboval preko 100 W moči. Povedali so tudi, da bo ta številka med 90 in 100. Še izvorna novica.

8 komentarjev

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

The inquirer - Medtem ko se nekateri lahko že hvalijo z najnovejšimi Athloni, ki so primerljivi z 2 GHz Pentiumi4 (oznaka 2000+), so oči uprte v hitrejše procesorje, ki jih AMD namerava izdati čez mesec ali več. Že v tej četrtini nas utegne razveseliti različica 2200+, ki bo delovala s frekvenco 1800 MHz, kar je za 0.18 mikronsko tehnologijo, s pomočjo katere bo procesor narejen, že skoraj neverjetno. Različica 2200+ se ne bo bistveno razlikovala od svojih prednikov, saj bo vsebovala tako ukaze SSE, MMX in 3DNow, kot tudi vse dobrote, ki jih prinaša jedro Palomino. AMD si veliko obeta tudi od procesorja Athlon XP 2500+, ki pa ga bomo na prodajnih policah videli šele v drugi četrtini tega leta. Znano je, da bo različica 2500+ že zgrajena na 0.13 mikornskem jedru, ki pa še ni natanko določeno, saj še ni znana količina L2 predpomnilnika. Glede na Intelove posege bo gotovo še višja, kot je bila do sedaj. Seveda pa ne smemo pozabiti, da bodo vrzel med različico 2200+ in 2500+ zapolnile različice...

5 komentarjev