»

Mobility Radeon 9800 - poslan z namenom, da prehiti vse

ATI - ATi je na tržišče poslal eno najhitrejših grafičnih kartic za prenosnike pod pričakovno oznako Mobility Radeon 9800. Pohvali se lahko z 8 cevovodi ter 256 MB pomnilnika. Odlično se izkaže tudi v zahtevnejšem svetu 3D animacij in videa, da o primernosti poganjanja najnovejših iger sploh ne izgubljam besed.

Eden prvih prenosnikov, ki se lahko pohvali z omenjenim GPU-jem, je Dellov Inspiron XPS.



Več o tej grafični kartici izveste na ATi-jevi domači strani.

Je že začel kdo dodatno varčevati za nakup prenosnika?

32 komentarjev

Opozorila uporabnikom zaradi deljenja kode

The Register - Po tem, ko se je prah okoli Microsoftove "izgube" izvorne kode Oken 2000 in NT4 pri enem izmed partnerjev nekoliko polegel, je sedaj jasno, da za Microsoft še zdaleč ni konec zgodbe. Tako so pri britanskem ponudniku internetnih storitev BTopenworld na podlagi pritožb začeli uporabnikom pošiljati elektronsko pošto, v kateri jih opozarjajo, naj nehajo deliti izvorno kodo Windows 2000 in NT4 preko P2P omrežij, sicer jim bodo ukinili račun.

Koliko pritožb, v katerih BTopenworld zahteva uro, datum in IP naslov, in od koga, so do sedaj že prejeli, Nick Truman, BTopenworld-ov šef za varnost, ni povedal. Za več informacij in primer opozorilnega pisma - Klik!

6 komentarjev

ATi poslal na tržišče Mobility Radeon 9700

The Register - Med tem ko se lastniki sivih namiznih mlinčkov že nekaj časa hvalijo z Radeon 9700 (Pro) in boljšimi modeli, so se morali lastniki prenosnikov "tolažiti" z relativno šibkejšimi Radeoni. A ker kupci zahtevajo več in boljše (hitrejše) in ker je kupec kralj, se tudi na tem področju vse pogosteje pojavljajo novosti - boljše grafične kartice.

Tako bi naj ATi začel z izdelavo prenosne različice Radeonov 9700. Tehnologijo, ki je to omogočila, je razvilo ATi-jevo partnersko podjetje TSMC, nove mobilne različice Radeonov pa ne bi bile v sramoto nobenemu lastniku namiznega računala - med drugim so jih opremili s SmoothVision 2.0, štirimi prikazovalnimi cevovodi, podporo za DirectX 9.0, PowerPlay 4.0, podporo visokim resolucijam (2048 x 1536 pikslov), dvojnim 400 MHz RAMDAC, AGP 8x. Nove različice Mobility Radeonov naj bi svoje mesto v prenosnikih našle že v kratkem. Klik!

10 komentarjev

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Mobilni telefoni najbolj osovraženi

The Register - Ko je v naše življenje začelo vstopati vse več naprav, večinoma elektronskih, ki so nas opozarjale na čas, sestanek ali nek drug dogodek, so se le-te naprave sčasoma spremenile v ene izmed najbolj osovraženih predmetov na Zemlji. Slednje naj bi potrjevala tudi študija, ki jo je na drugi strani Atlantika opravil Lemelson-MIT, ki je v svoji raziskavi prišel do ugotovitve, da vsak tretji Američan mobilne telefone sovraži, a ga enostavno mora imeti zaradi službe. Mobilnikom sledijo budilke, ki jih sovraži četrtina ljudi, ter televizija, ki je ne mara vsak peti. Na lestvici pa so se znašli tudi računalniki, mikrovalovne pečice in drugi danes "popularni" predmeti. Klik!

Zanima me, če bi tudi v Sloveniji prišli do podobnih ugotovitev ...

15 komentarjev

Microsoft vzel zadevo preveč resno

The Register - Po tem ko smo poročali o Microsoftovem namenu tožbe proti Mike Roweu zaradi domnevne kraje blagovne znamke, so Microsoftovi predstavniki tokrat priznali, da so se zmotili in so zadevo verjetno vzeli preveč resno, ko so nad 17-letnega študenta poslali besno hordo svojih odvetnikov, kateri bodo očitno začeli tožarili tudi fonetično podobne domene. Za svoj pritisk se niso opravičili, prav tako niso nikjer namignili, da bi Mike Rowe bil do domene upravičen, verjetno pa vse skupaj kaže na dejstvo, da je veliko negatvne publicitete Microsoft prisililo v iskanje alternativne rešitve. Klik!

15 komentarjev

ATI R420 in nVidia NV40

X-Bit Labs - Novi grafilčni procesorji so na vidiku in sicer tako iz logov nVidie kot ATI-ja. Sicer podrobne informacije še niso znane, ve pa se, da bosta obe podjetji v njuni novi čudi vključili pixel in vertex shaderje 3.0, ki bodo zmogli dodatne napore, ki jih zahteva DirectX 9.1. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13 mikronski obliki in vsekakor imela višje delovne frekvence kot sedaj Radeon 9800 XT in FX 5950 Ultra.

Zanimiv je podatek, da obe podjetji stegujeta roke po Samsungovem 1600 megaherčnem pomnilniku z 256-bitnim vodilom, kar bo zadostovalo za kar 51,2 GB/s. Kaj pa vodilo prihodnosti, PCIexpress? ATI pripravlja dva modela - R420 in R423, kjer bo eden grajen za PCIexpress x16, drugi pa za AGP 8x, nVidia pa bo verjeto NV40 izdala samo v AGP obliki, ker ima na zalogi poseben AGP na PCIexpress mostiček, ki bo omogočal delovanje teh kartic tudi na novem vodilu. Kdaj, boste vprašali. Izgleda da na CeBITu 2004. X-bit labs.

19 komentarjev