»

Varčen DIY avto

BuisnessWeek Online - Kaj se da narediti s 2500 dolarji gotovine, 1000 urami dela in rabljenimi deli motocikla? Pravilen odgovor bi bil -- avto. Sicer je v njem prostora za samo eno osebo, tudi prav posebno hiter ni, se pa ponaša z zelo nizko porabo goriva.

Avtomobilček se imenuje Moonbeam, poganja pa ga štiritaken Hondin motor, ki ga je Jory Squibb vzel s starega skuterja. Motor je vodno hlajen in tako omogoča gretje voznikove kabine v hladnejšem vremenu. Za prenos moči skrbi variabilni menjalnik, zaradi manj administrativnih zapletov pri legalizaciji vozila, pa je le-to trikolesnik. Avto dosega najvišjo hitrost okoli 80 km/h, poraba pa znaša pri vožnji po mestu slabe 3 litre na 100 kilometrov, z varčnim...

9 komentarjev

Slovenci svetovni prvaki v robobrcu!

24 ur - Če se vam je zazdelo, da se je slovenska nogometna pravljica po sporih na svetovnem prvenstvu in kadrovskih spremembah v ekipi končala, ste se zmotili. Na svetonem prvenstvu v robobrcu v San Franciscu je slovenska ekipa Ljubljana Dragons osvojila zlato medaljo v kategoriji Srednji Mirosot, kjer se meri 5 robotov proti 5-im nasprotnim. Ekipa s Fakultete za elektrotehniko je premagala korejsko ekipo KinGo, ki je njihov večni tekmec, kmalu pa se bo začela pripravljati na evropsko prvenstvo, ki bo med 15. in 18. junijem v Muenchnu. Klik!

Največ zadetkov je dosegel Zlatko Zarobotkovič.

17 komentarjev

Vesolje še ne bo umrlo v Big Ripu

Washingtonpost - Pred kakšnim letom smo na tem forumu že omenili Lindejevo idejo, da bi repulzivna sila (sila, ki razpenja Vesolje) utegnila nekega lepega dne raztrgati celo Zemljo in pol ure kasneje še vse atome, ki so jo (in nas) sestavljali. To naj bi se zgodilo sicer milijarde let v prihodnosti, ampak vendarle.

Zadeva se je zaostrila okoli novega leta, ko je ta teorija dobila krila. Tako so "na vrat na nos" začeli delati natančnejše meritve, kako daleč so v resnici eksplodirale nekatere supernove in kako svetle so bile. Iz tega se da namreč precej zanesljivo izračunati, kako močna je antigravitacija in predvsem kako hitro narašča.

Rezultati so pomirjujoči. Big Ripa ne bo še vsaj kakšnih 33 milijard let, verjetno pa sploh nikoli. Big Whimp ali celo Big Chrunch sta (spet) precej verjetnejša razpleta.

Washington Post.

21 komentarjev

Robot za v vojno

Washingtonpost - Stryker je 18-tonsko vojaško vozilo, ki je v Iraku še imelo posadko, leta 2010 pa naj je ne bi več. Vsaj ne človeške.

Vodil ga bo računalniški sistem, ki bo odločal, kako naj ravna vsak trenutek, na podlagi 120 slik posnetih vsako sekundo, skoraj pol milijona laserskih in radarskih zaznav -- tudi vsako sekundo. Pa seveda GPS-ja.

Lahko vozi po močvirju ali gozdu, ali pa skoraj 100 kilometrov na uro po cesti. Seveda je izvedba programa za vodenje najtežavnejši del zadeve, vendar so tudi pri tem vse boljši.

Vprašanje je samo, s kakšnim orožjem vse bodo opremili tega "Terminatorja" na kolesih. Klik.

36 komentarjev

Windows AutoUpdate.

Washingtonpost - O Microsoftovih namerah beročemu mi je na misel padla izjava, ki se je pred kratkim precej pojavljala v političnih krogih in namiguje, da neke odločitve mnogim verjetno ne bodo všeč, vendar naj bi bilo tako bolje za državo (hej, Comrade Napoleon!); pa tudi podobnost s spremembo ameriške 'javne' podobe, kakor nam jo želijo prikazati mediji, je več kot le simbolična.

Microsoft želi namreč v naslednjo verzijo operacijskega sistema Windows (morda celo v naslednji service pack) vgraditi možnost avtomatskega doljemanja popravkov (nekatere navedbe v EULA dokumentu SP1 za WinXP to Microsoftu že dovoljujejo). To -- rekši ZavedniUporabnik -- naš najljubši sistem pak že ima, vendar gre pri tem za to, da bo avtomatsko posodabljanje privzeto vklopljeno in ga bo moč izklopiti, medtem ko je trenutno ravno obratno.

Odzivi aktivizma zaenkrat -- ko so to šele sveže govorice -- še niso opazni vendar precej pričakovani. Ne dvomim, da bo precej govora o posegih v zasebnost, vendar so mnenja mnogih, ki...

44 komentarjev