»

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Gnoppix 0.8

Namestitev na trdi disk

OSNews - Izšla je nova različica žive distrivucije Linuxa, Gnoppix 0.8. Že po imenu ugotovimo, da gre za sestrski projekt Knoppixa, ki za namizno okolje namesto KDE uporablja Gnome. Gnoppix 0.8 prinaša Gnome 2.6, jedro Linux 2.6.7, gcc 3.4 in prenovljene različice večine ostalega programja za končne uporabnike. Poleg tega so razvijalci priložili tudi Mono in razvojno okolje MonoDevelop. Pomembna novost je tudi grafično orodje za namestitev na trdi disk, ki jo opravimo v samo sedmih klikih. Na novico nas je opozoril CaqKa.

2 komentarja

Seznam Linuxovih distribucij Live CD

Slashdot - Če ste se kdaj spraševali, koliko distribucij Linuxa z možnostjo zagona s CD enote obstaja, in ste se se spomnili le na nekatere najbolj uveljavljene, kot sta na primer Knoppix in Mepis, boste ob tej novici verjetno šokirani. Kot namreč poroča Slashdot, so na FrozenTech sestavili seznam vseh distribucij LiveCD, z namenom narediti izbiro kar se da lahko. In izbira je več kot obilna - do zdaj so namreč našli skoraj 100 različnih LiveCD distribucij. Torej, če vam Knoppix in Slo-Tech GNU/Linux (ki ni na seznamu) nista všeč, si le oglejte seznam in se odločite, kakšen bo vaš prvi pogled v svet Linuxa.

9 komentarjev

Linux dobil "kopiraj - prilepi"

PC Linux Online - Eden izmed najhujših očitkov, ki jih je deležen Linux in zagovorniki uporabe Linuxa na namizju, je ta, da še vedno ne deluje možnost "kopiraj - prilepi", vsaj ne tako dobro, kot bi si želeli. Prenekaterim uporabnikom Linuxa se morda zdijo te vrstice precej čudne, vendar so v osnovi resnične. Če želite kopirati predmet iz nekega programa, pa slednjega nato zaprete in želite izbor prilepiti v drug program, boste uvideli, da vam ne bo uspelo. KDE, ki ima sicer večinski delež med namiznimi okolji, to omogoča, vendar samo preko posebnega programčka -- Kliperja, ki deluje le v tem okolju.

Odslej pa je na voljo tudi posebna izvedenka programčka, GNOME Clipboard Daemon, ki potrebuje samo knjižnico GTK+ in seveda grafični strežnik X, kar pomeni, da ni odvisna od namiznega okolja in jo lahko uporabimo v vsakem grafičnem okolju za Linux. Klik!

13 komentarjev

Test LiveCD distribucij Linuxa

Extremetech - Skoraj vsak uporabnik Linuxa se kdaj pa kdaj sooča s problemi, katerih sam ne more odpraviti, vsaj ne preko že nameščene distribucije in mora poseči po "zunanjih" pripomočkih. Med takšne spadajo predvsem distribucije Linuxa, ki jih zaženemo iz optičnega pogona ali USB ključa, potem pa se naložijo v delovni pomnilnik in omogočijo odpravo napak brez posega po trdem disku. Primerne so tudi za odpravo napak na računalnikih, ki imajo nameščen Windows, in služijo kot odličen pripomoček za demonstracijo Linuxa.

Tokrat so se na ExtremeTech odločili spisati preskus štirih priljubljenih LiveCD distribucij - Knoppix, Gnoppix, Feather in Mepis. Ocenjevali so predvsem založenost s programsko opremo, uporabnost, stabilnost in specifične lastnosti, vendar Gnoppixa niso ocenili, saj so preskušali različico beta.

Zatorej, če vas zanima Linux in se ga še vedno bojite, preberite preskus ter uporabite Linux brez strahu o izgubi podatkov in neprespanih nočeh. Na tem naslovu pa se nahaja tudi...

8 komentarjev

LinuxWorld Conference & Expo

KDE - Leto se je sicer šele začelo, a kljub temu se že zdaj odvija morda največji dogodek za Linux v letu 2004. Od 20. do 23. januarja poteka v New Yorku LinuxWorld Conference & Expo, ki ga tudi tokrat podpirajo velika računalniška imena, med drugim Oracle, CA, HP, IBM, Novell in Sun. SYS-CON Radio je pripravil zanimive pogovore s predstavniki ključnih odprtokodnih projektov in njihovih podpornikov, prireditelji pa so že razglasili zmagovalce enajstih kategorij, v katerih so podeljevali nagrade. Na vse večjo prisotnost velikih računalniških podjetij v odprtokodnem svetu kaže tudi seznam nagrajencev, med katerimi je le en nekomercialen pojekt, in sicer razvojno okolje KDevelop 3.0, ki, zanimivo, sploh še in izšel.

0 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Izšlo jedro Linux 2.6.0!

PC Linux Online - Izšla je nova velika različica stabilnega jedra Linux. Različica 2.6 naj bi med drugim omogočila uveljavljanje Linuxa na tržnih segmentih, kjer zaenkrat še ni bil prisoten, izboljšane pa so zmogljivosti na mnogih področjih. Natančne spremembe v primerjavi z zadnjo preskusno različico Linux 2.6.0-test11 lahko najdete tukaj, izvorno kodo Linux 2.6.0 pa tu.

Veselo prevajanje kode!

16 komentarjev