»

Microsoft daljša podporo

Slashdot - Poslovni svet je prijetno presenetila novica, da se je Microsoft odločil podaljšati podporo za poslovne in razvojne izdelke. Čeprav osnovna podpora ostaja nespremenjenih pet let od datuma splavitve izdelka pa so dodatno podporo podaljšali iz dveh na pet let in spletno samopomoč iz osmih na deset.

Dejanje je najverjetneje posledica vedno večjega nezadovoljstva strank, ki namesto, da bi kupile novi programski paket, ko ni več podpore za starega, razmišljajo o prehodu na alternativne rešitve. Vsekakor pozitivna poteza, ki bo marsikateremu sistemskemu vzdrževalcu omogočila lažjo skrb za sisteme.

6 komentarjev

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

Začetek konca Windows 2000

The Register - Microsoft bo aprila 2004 počasi začel zmanjševati tržni delež Windows 2000 in njihovo prodajo. Ta korak je prvi v vrsti, ki se počasi odvijajo do konca prodaje in podpore določenemu operacijskemu sistemu. Takšen je predviden konec enega izmed boljših Microsoftovih operacijskih sistemov:
  • april 2004 - ustavitev prodaje preko navadnih trgovcev.
  • november 2004 - ustavitev prodaje preko OEM partnerjev.
  • november 2005 - ustavitev prodaje strežnikov.
Podpora za sistem naj bi bila na voljo še vse do leta 2007, če ne še dlje. A kljub temu, da Windows 2000 samih po letu 2004 ne bo več na voljo, bo še mogoče, da podjetja kupijo Windows 2003 in nato "nadgradijo" nazaj na 2000 (ang. downgrade), kar bo po trditvah Microsofta možno do aprila 2006. Klik! za izvirno novičko ter Klik! "urnik" Microsoftove podpore.

14 komentarjev

Service Pack 2 za XP preložen

Overclockers Australia - Izid drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP je še malce odložen. Čeprav bodo beta preizkuševalci in razvijalci dobili beta inačice še ta mesec, pa pri Microsoftu pravijo, da pred sredino leta 2004 končne različice ne gre pričakovati.

Največja sprememba, ki jo bo poleg neštetih varnostnih in stabilnostnih popravkov prinesel novi SP, bo nedvomno izboljšan požarni zid, ki bo odslej privzeto vklopljen, čemur doslej ni bilo tako. Prav tako naj bi bil bolj prilagodljiv, tako da ga uporabnikom ne bo potrebno več izklapljati, če bodo uporabljali kakšne bolj eksotične protokole in vrata v internetu, kar je glavna slabost dosedanjega. Klik!

15 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Zdravilo za Microsoftov monopolizem

The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

6 komentarjev