»

BFG ukinja svoje grafične kartice

BFG-jev vodno hlajen GTX 295

vir: HotHardware
HotHardware - Eden izmed glavnih nVidiinih partnerjev pri izdelavi in prodaji grafičnih kartic, BFG, se po osmih letih umika s tega trga, kar je presenetilo mnoge računalniške navdušence. Razlog za odhod naj bi se skrival v majhnih dobičkih s področja trga grafičnih kartic, kar je nedvomno povezano z majhnim zanimanjem za nVidiine grafične kartice iz serije GTX 400. Mnogi se sprašujete, kaj to pomeni za družbo, saj najverjetneje poznate le njihove grafične kartice. Posvetili se bodo svojim drugim izdelkom, računalniškim napajalnikom ter celotnim sistemom, prenosnikom iz serije Deimos in vrhunskim namiznim sistemom iz...

45 komentarjev

XGI bo poskusil sam

Neowin - XGI, ki se bojuje za svoj življenski prostor na trgu grafičnih kartic, se je odločil, da bo sam začel izdelovati in prodajal svoje grafične čipe na svojih karticah. Takšen korak, ki ga je do sedaj že storil ATI ter že nekaj časa preminuli 3Dfx, je dokaz, da sta počasna prodaja ter ne ravno priljubljenost med kupci naredila svojo škodo podjetju. Chaintech, ki je do sedaj edini izdeloval grafične kartice z XGIjevimi čipi, je namreč premalo za željen prodor ter obstanek na trg.

4 komentarji

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Povratek S3 Graphics

X-Bit Labs - S3 Graphics, nekoč težkokategornik na trgu grafičnih kartic, je po več kot treh letih od kar so splavili Savage2000, končno izdelalo njegovega naslednika, ki ima vse možnosti, da se znajde sredi "vojne" med ATI-jem in NVIDIO.

DeltaChrome, kot se novinec imenuje, bo posedoval (uradno še ni na voljo) do 256 MB DDR SDRAMa, 8 izrisovalnih cevovodov, vsak s po eno enoto za obdelovanje tekstur, podporo za pixel shaderje 2.0+ in vertex shaderje 2.0+, izhod za TV, TMDS, vgrajeno video podporo (YPbPr, 480p/720p/1080i/1080p načini), vse skupaj pa bo priključeno na AGP 8x vodilo. Na papirju torej DeltaChrome niti ne izgleda tako slabo in ker S3 cilja na srednji trg grafičnih kartic, je pričakovati, da bo temu primerno tudi cena.

Kako pa se DeltaChrome obnese v praksi? Kot so ugotovili na X-bit labs, se je v nekaterih igrah zadovoljivo hiter, med tem ko v drugih (predvsem OpenGL), konkurentom ne seže niti do pasu. A če vzamemo v račun dejstvo, da gre za prototip, ki gonilnikov za OpenGL...

13 komentarjev

Test 46 grafičnih kartic

Tom's Hardware - Vsem precej dobro poznani striček Tom je za praznično poslastico postregel s testom kar šestinštiridesetih grafičnih kartic nVidiine, ATi-jeve, Matroxove, S3 in XGI-jeve izdelave. Testirali so kartice DirectX 8.1 in 9 generacije.

Po pričakovanjih se na vrhu izmenjujo trenutno najmočnejši ATI-jevi in nVidiini modeli, predstavniki ostali podjetij pa bolj kot ne "capljajo" zadaj. Od XGI-jevih obljub o novem tekmecu na trgu grafičnih kartic pa ni ostalo prav veliko -- ali so to le začetni problemi relativno mladega podjetja in so bili krivec tudi slabi gonilniki ali pa so bile njihove obljube pretirane.

Zanimivo branje, če v teh prazničnih dneh kupujete kakšno računalniško darilo zase ali za kakšnega znanca -- Klik!

10 komentarjev

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

X-Bit Labs - Ob takšnih ponedeljkovih večerih, ko se na IT-sceni ne dogaja mnogo, je čas, da si ogledamo kakšen test. To pot so si Rusi ogledali, kaj nam AMD ponuja za dobrih dvesto dolarjev. Ugotovili so, da se Athlon 64 3000+ kljub prepolovljeni velikosti drugonivojskega predpomnilnika napram 3200+ (oba tečeta pri 2 GHz) z njim uspešno kosa, saj zaostaja za borih pet odstotkov po moči. Pentiuma 4 2,8 GHz, ki stane približno enako, pa...

34 komentarjev

"Nov" igralec na trgu grafičnih kartic

Testna različica

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - S3 verjetno poznate vsi, ki sledite računalništvu že od sredine devetdesetih let (jao, sliši se kot kamena doba). Grafični gigant, ki je proizvajal dobre in hitre grafične kartice je s pojavom Vuduja počasi utonil v pozabo. Sedaj se vrača z novimi DirectX 9.0 procesorji - DeltaChrome. V začetku bo zanje kartice skupaj pacal Club3D in zaenkrat samo za podoročje Evropske unije. A verjamem, da se bo ob uspehih kmalu razširil še na druga področja.

Prva kartica z DeltaChrome procesorjem bo z 256 megabajti DDR pomnilnika opremljena različica z najmočnejšim procesorjem iz družine - F1 (Seveda pa se bo poleg tega procesorja pojavilo še več ali manj bratcev - DeltaChrome S8, S4, M128 in tako naprej in tako nazaj.) F1 ima 8...

21 komentarjev

Hitra, hitrejša, najhitrejša grafična kartica

X-Bit Labs - Leto 2003 se bliža koncu in tudi v računalniški branži se je pričelo ocenjevanje im premlevanje dogodkov ter izdelkov leta. Na X-Bit Labs so si takó ogledali devet najhitrejših ATI-jevih in nVidiinih grafičnih kartic letošnjega leta. Na oseminštiridesetih straneh so v šestnajstih benchmarkih preizkusili Radeone 9800 XT in PRO, 9600 XT in PRO, 9500 PRO ter GeForce FX 5950 Ultra, 5900, 5700 Ultra in 5600 Ultra. Rezultati tega obširnega testa so pokazali, da naj bi bile nVidiine kartice nekoliko hitrejše in primernejše za profesionalno 3D-oblikovanje, ATI-jeve pa podpirajo večje število novejših tehnologij in imajo lepšo sliko. Presodite sami!

13 komentarjev

Nov igralec na trgu 3d grafičnih kartic

XGI Volari Duo V8

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Podjetje XGI, ustanovljeno maja 2003, se že pripravlja na splavitev svojega novega grafičnega procesorja in kot je je stric Tom ugotovil v svojih testih, se nam na trgu 3D grafičnih procesorjev obeta ponovna vojna (tokrat med tremi stranmi).

Kljub dejstvu, da so testirali prototip in so bili vsi gonilniki v testni fazi, se je v nekaterih kategorijah V8 Duo (najmočnejši med svojimi bratci) odnesel odlično, v nekaterih pa, milo rečeno, porazno. Ker sta do uradne splavitve še približno dva meseca, bi to verjetno lahko bilo dovolj, da XGI napiše dobre gonilnike. In če k vsemu temu dodamo še dobro ceno -- okrog 300 ameriških zelencev -- lahko pričakujemo tesno in napeto tekmo. Klik!...

23 komentarjev