»

Petdeset let COBOL-a

Prve vrstice v COBOL-u na luknjanih karticah

ComputerWorld - Programski jezik COBOL je dopolnil petdeset let. Daljnega leta 1959 ga je začela razvijati Grace Hopper, častnica ameriške mornarice. Njena ideja je bila zasnovati jezik, v katerem bi lahko programirali v psevdoangleščini namesto v strojni kodi ali zbirniku, kot je bilo tedaj običajno. Kljub svoji starosti pa COBOL še zdaleč ni za odmet. Še vedno poganja na milijone bančnih avtomatov po svetu, v njej je napisanih tri četrtine poslovnih programov itd. Ocenjujejo, da je trenutno v uporabi 200 milijard vrstic kode v COBOL-u, vsak dan pa dobimo na stotine novih. Znanje COBOL-a naj bi bilo eno izmed varnejših znanj v računalniški branži, saj nudi najvarnejša delovna mesta.

Vse najboljše, COBOL!

124 komentarjev

Microsoft namerava izdati nekaj izvorne kode

Slo-Tech - Pri Microsoftu baje razmišljajo o izdaji izvorne kode programskega modela Windows Forms (To je t.i. programski model v Visual Studiu, s katerim se potem lahko izdelujejo aplikacije za polkna.) Vsaj tako pravi Shawn Burke na svojem shawnburke.com.

Skratka, izdaja kode naj bi bila v planu, vendar je to tudi vse, kar se za sedaj ve. Sicer pa je še kar nekaj preprek, glede izdaje kode, tudi znotraj podjetja. Istočasno pa v ostalih skupinah znotraj razvijalske divizije delajo na izdaji kode. Do sedaj so izdali že enkaj malega kode, npr. Windows Instaler XML (WiX), ki jo lahko snamete iz sourceforge.net.

Izvorna novica: cnet.com.

14 komentarjev

Windows Product Activation: Morda pa le...

The Register - Da, stara oglaševalska logika še vedno deluje: spljuvaj samo idejo nekega izdelka, nakar čez čas izdaj 'svojo' različico.

Programerstvo pri Licenturionu je tako izdelalo prav nič izviren izdelek Licenturion Product Activation -- LPA, ki deluje na podobnem principu kot Microsoftova različica (... nečesa, kar so že pred časom spoznali sadjarji pri Applu), le da je njegovo delovanje -- ki temelji na 36-mestni kodi -- bolj 'transparentno' ter prijaznejše do poštenih uporabnikov, ne pa tudi zlih tatov. Klik!

Seveda -- veliko laže je piti mleko lepe nove koze kot pa izločke stare krave molznice.

0 komentarjev

Windows XP in antipiratska zaščita

ZDNet - Kot verjetno nekateri že veste, bo Microsoft v operacijski sistem Windows XP vgradil posebno antipiratsko zaščito v obliki posebne aktivacijske kode. Microsoft namreč hoče kontrolirat, koliko uporabnikov si instalira operacijski sistem z enega CD-ja, ter želi preprečiti piratstvo na ta način, da omejijo na enega uporabnika en CD. Za vsako instalacijo boste potrebovali posebno aktivacijsko kodo, ki jo boste dobili ali preko interneta, ali pa če pokličete preko telefona Microsoftove pooblaščence.
Ta aktivacija se veže na vaše trenutno stanje hardvera. Tako želi Microsoft vezati eno licenčno kopijo Windows XP na en računalnik; se pravi - nič več posojanja CD-ja. Problem pa se pojavi, ko boste svoj računalnik nadgradili z novim hardverom, kot npr. novo grafično kartico, ali novo mamaplatko. Potem aktivacija ne bo več delovala, in bo treba ali na internet ali preko telefona po novo aktivacijsko kodo.
Več o tem pa v tem članku....

7 komentarjev

Kaj je WPA????

2CPU - Kaj za vraga pa je spet to, porečete. Hja, to je še ena ideja velikega Billa, kako bi nas prisilil, da bi dejansko plačali za svojo kopijo Polken. Vse o tem WPA - ju si lahko preberete tukaj, na kratko pa gre za to, da boš po instalaciji sistema moral poslati Micro$oftu instalacijsko in pa posebno strojno kodo, ki jo bo zgeneriral ta WPA. Potem bo uporabnik prejel aktivacijsko kodo, ki bo pač aktivirala Polkna. Hm, keygenerator anyone?

8 komentarjev

Nedelovanje prijave!!!!

Jaz - Ker dobivam pošto z večinoma enakimi problemi bom naštel nekaj dejstev:
  • Uporabniško ime in geslo sta case sensitive
  • -Aktivacijska koda se NE POŠLJE SAMA, temveč jo morate zahtevati. To storite tako, da se prijavite z VAŠIM UPORABMIŠKIM IMENOM IN GESLOM in nato kliknete pošlji kodo.
  • Koda, ki jo dobite po emailu (ko jo dobite) NI GESLO, za njen vpis SE MORATE PRIJAVITI in nato dobite okence nad katerim piše "Aktivacijska koda". V to okence vpišete aktivacijsko kodo TOČNO TAKO, KOT STE JO DOBILI (brez narekovajev)... To je brez dodatnih presledkov in podobne navlake.
Če komu kljub upoštevanju teh navodil stvar še vedno ne bo delala, naj mi prosim pošlje mail na primoz@slo-tech.com IN V TOPIC NAPIŠE "Ne dela"... Ta mail lahko pošljete tudi luniju, vendar boste v tem primeru čakali dlje, saj ga on samo pošlje naprej meni.

0 komentarjev