»

Intervju z Joanno Rutkowsko

Joanna Rutkowska

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so pred kratkim objavili intervju z Joanno Rutkowsko.



Gre za direktorico podjetja Invisible Things Lab, ki se ukvarja z raziskovanjem na področju varnosti računalniških sistemov, predvsem z raziskavami prikrivanja zlonamerne programske kode. Rutkowska je tudi avtorica znanega programa BluePill, rootkita, ki se skrije v sistem s pomočjo AMD-V in Intel VT virtualizacijske...

54 komentarjev

Intervju z Marcelom Tossatijem

Slashdot - Na Kerneltrap.org so objavili intervju z Marcelom Tossatijem, trenutnim vzdrževalcem 2.4 različice Linuxovega jedra. Naloga vzrdževalca je, da bedi nad drevesom, sprejema popravke in odloča o tem, kaj je dovolj dobro za vključitev in kaj ni. To mesto je dobil z različico 2.4.16, ko je bil star 18 let. Dve leti kasneje še vedno opravlja isto nalogo in je pred kratkim izdal različico 2.4.23.

Glede na to, da bo sedaj glavni razvoj potekal na 2.6 drevesu, načrtuje, da bo 2.4 jedro počasi upokojil in se bodo na njemu izvajala samo vzdrževalna dela in popravljali varnostni popravki. Podobno se je zgodilo tudi z jedroma 2.0 in 2.2, ki jih še vedno vzdržujejo. V intervjuju govori o tem, kako je postal vzdrževalec jedra, težavah, ki so s tem povezane, in o trenutnem stanju 2.4 jedra.

9 komentarjev

Linux 2.6.0-test11

Slashdot - Te dni tako pogosto prihajajo ven nova razvojna 2.6.0 jedra, da jim uporabniki komaj sledimo (sam še vedno poganjam test9). Kljub vseemu je Linus Torvalds danes izdal 11 zaporedno različico. Popravkov ni veliko, vendar vam bo ob morebitnem nedelovanju prejšnjega razvojnega jedra tokratna različica delovala bolje.

Vendar vse zgoraj napisano bolj malo pomeni navadnim uporabnikom linux distribucij. Bolj pomembno je dejstvo, da je Linus s to različico jedra predal razvoj 2.6.x jedra Andrewu Mortonu, ki bo sedaj bedel nad njim kot dobri oče. Tako je sedaj na njem, da se odloči, kdaj bo jedro postalo stabilno. To seveda ne pomeni, da se bo razvoj zaustavil, ampak da ga spustijo v širšo javnost. Večja količina kot bo uporabnikov več napak bodo odkrili in lahko računamo na zelo hiter razvoj v naslednji polovici leta.

Ko že ravno omenjamo novo ime na Linux Kernel sceni pa še intervju z njim.

3 komentarji

Izšla deseta poskusna različica Linux 2.6.0 jedra

Slashdot - Linuxov oče, Linus Torvalds, je včeraj izdal novo različico Linuxovega jedra, ki je označena 2.6.0-test10. Po deveti testni inačici, ki je izšla pred mesecem dni, se utegne zgoditi, da je to zadnja in da bo Linus kmalu izdal uradno 2.6.0. Ali se bo to uresničilo ali pa bomo morali do uradne verzije še malce počakati, se bo Linus odločil skupaj z Andrewom Mortonom. Novih funkcij ne načrtujeta, popravljala bosta le še manjše napake. Če si želite novo jedro preizkusiti takoj, lahko testno različico potegnete od tukaj. Več o tem.

17 komentarjev

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Intervju z Linusom

Linux Weekly News - Na OSNews so naredili intervju z Linusom Torvaldsom, ki ima zagotovo največ zaslug za nastanek Linuxa in vedno nadzoruje razvoj Linux kernela ali po domače, jedra. Ravno zaradi tega so ga povprašali, zakaj tako zavlačujejo z jedrom 2.5. Odgovor je bil povsem preprost: Linus še vedno ni zadovoljen s staro 2.4.x različico, zato se bodo še nekaj časa zadržali na razvoju stare različice, vendar pa nam dvomestne številke na mestu x dajo vedeti, da izid različice 2.5 ni več daleč. Poleg samega jedra, so se v intervjuju dotaknili tudi napovedi o prihodnosti, kaj si Linus misli o konkurenci (WinXP, BSD ...), kaj bi se dalo izboljšati, ipd. Vsekakor zanimivo branje.
Ker pa smo ravno začeli debato z Linux kerneli, ne morem mimo sveže različice, ki nosi številko 2.4.12. Ta je sicer stabilna, vendar pa ni ravno idealna, saj ima nekaj problemov s paralell portom. Če jo vseeno želite preizkusiti, po končanem prevajanju namestite popravek. Lahko pa se tudi izognete popravku in preidete na novo...

0 komentarjev