»

Premikajoči se disk

We make money not art - Za vse tiste, ki bi ob izdelavi varnostne kopije želeli tudi dejanski fizični prikaz koliko si ti podatki prenešeni je umetnik Oren Horev pripravil inSync inSync trdi disk (video-posnetek) v obliki kocke. Ob kopiranju podatkov se kocka obrača dokler niso podatki popolnoma prenešeni. Novo sinhronizacijo seveda sprožite tako, da kocko ponovno zavrtite. Prispevek je žal bolj skop v tehničnih podrobnostih ampak bo zagotovo dal kakšno zanimivo idejo našim modifikatorjem.

9 komentarjev

Toshiba najavila prvi 100 GB disk za prenosnike

Slashdot - Prenosniki računalniki so vse manj v zaostanku za običajnimi PC-ji, tako po hitrostih procesorjev, kot tudi po količini pomnilnika, grafičnih karticah in velikosti diskov. In prav slednji so sedaj dosegli magično mejo 100 GB. Toshiba je namreč predstavila prvi 2.5-palčni disk s kapaciteto 100 GB, ki v debelino meri vsega 9.5 mm. MK1031GAS, kot se model uradno imenuje, lahko doseže do 4200 obratov v minuti in ima povprečni iskalni čas 12ms. Priklopljen je preko vodila ATA 100 in tehta 99g. Razen nekoliko nizkih obratov nadvse primeren tudi za PC-je.

0 komentarjev

Kaj nam prinaša Toshiba?

The inquirer - Toshiba, ki zadnje čase ne doživlja svojih najbolj rožnatih časov, je danes najavila, da namerava v naslednjih nekaj letih izdati 93 izdelkov, ki jo bodo, vsaj tako upajo, ponovno popeljali do kraljevskega stolčka med azijskimi IT podjetji. Tako naj bi na tržišče poslali 50 inčni prikazovalnik, gorivne celice za prenosnike ter miniaturne trde diske. Za izvršitev tega nameravajo v roku treh let nameniti več kot trilijon jenov za opremo in razvoj. Klik!

0 komentarjev

Ruski procesorji

Digit Life - Rusi so dobri matematiki, dobri računalničarji, tehniki, inžinirji ter fiziki, problem je le v pomanjkanju sredstev za uporabo vsega njihovega znanja. Zato (in zato, ker so ti ljudje precej poceni delovna sila) veliko število podjetij z bolj razvitih področij prestavlja svoje razvojne oddelke prav v države bivše Sovjetske zveze.

Tokrat pa so Rusi sami razvili strežniški procesor, ki bo ugledal masovno proizvodnjo. Elbrus MCST je namreč razvil 0,13 mikronski 500 megaherčni procesor, ki pri ubogih 1,2 volta napetosti porabi samo 2 W s 4,2 miliona tranzistorji pa uspe iztisniti 400 MIPS in 170 MFLOP-ov procesorske moči. Je izredno majhen - v velikosti kovanca za en Rubelj. Se bo procesor prijel še kje drugje kot v ruskih skrivnih jedrskih laboratorijih, kjer bodo...

21 komentarjev

Trdi disk v velikosti kovanca

Slo-Tech - Sodeč po tej novici Toshiba namerava prihodnje leto izdati trdi disk v velikosti kovanca, ki bo meril cele tri gigabajte. Disk s premerom 2,15 cm (0,85 inča) bodo premierno predstavili kot prototip januarja v Las Vegasu na CES, z masovno proizvodnjo pa bodo začeli šele leta 2005. Trenutno najmanjši disk ima v premeru 2,54 cm (inčo). Več o tem.

9 komentarjev

Najprostornejši mini disk na svetu

X-Bit Labs -

Hitachi Global Storage Technologies oz. kar je ostalo od IBM-ove proizvodnje trdih diskov, je danes predstavil nov minidisk. Njihov štirigigabajtnež formata Microdisk se s svojo velikostjo ene inče (2.54 cm) uvršča med najmanjše velike diske sveta. Disk vsebuje nekatere nove tehnologije, ki so tokrat predstavljene premierno ter vsebujejo dvakrat manjše sestavne dele od predhodnih. Originalna novica na tem naslovu.

1 komentar