»

Po 15 letih konec Winampa

Slo-Tech - Končuje se zgodba najpriljubljenejšega predvajalnika glasbe na računalniku, ki je bil včasih tako kakor MP3 sinonim predvajanje skladb. WinAmp, ki je naokoli vse od leta 1997, bo točno čez en mesec ugasnil. Sedanji lastnik AOL je napovedal, da po 20. decembru ne bodo več podpirali Winampa niti ne bo več mogoč njegov prenos z uradne spletne strani. Novico je potrdil tudi Geno Yoham, generalni direktor Winampa.

Winamp sta leta 1997 spisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta se spoznala med študijem na Univerzi v Utahu. Junija istega leta je izšla prva prava verzija (z zaporedno številko 1.x), ki je bila še povsem brezplačna (freeware) in je že imela klasični sivočrni grafični vmesnik. Januarja naslednje leto sta ustanovila...

135 komentarjev

Adijo, Winamp!

Slashdot - Winamp, eden najbolj priljubljenih predvajalnikov digitalne glasbe za okolje Windows, zaključuje svojo kariero. Podjetje Nullsoft, ki je delovalo pod okriljem giganta AOL, je namreč zaprlo svoja vrata. Glede na to, da Winampov klon za Linux prav tako stagnira in da se je že govorilo o Winampu za Linux, se lahko ponižno nadejamo, da bo AOL po vzoru tradicije z Netscapom odprl kodo Winampa. Po drugi strani pa se zdi, da je čas tovrstnih predvajanikov glasbe že mimo.

Kdo bo torej nasledil Winamp?

57 komentarjev

Varnostna luknja v Winampu

Slashdot - Zelo priljubljen in razširjen predvajalnik takšne ali drugačne glasbe, ostalega zvoka in videoposnetkov utegne kmalu začeti izgubljati na priljubljenosti. Kot poroča Secunia, različice Winampa 3.x in 5.x vsebujejo napako v skrčeni datoteki .wsz (Winamp skin zip file), ki jo uporabniki uporabljajo za novo preobleko programa. Datoteka XML v njej se lahko sklicuje na datoteko HTML, ki jo odpre Internet Explorer, slednji pa z znano napako brez intervencije uporabnika izvede program, ki je tudi del njegove nove "preobleke". Na Winampovih forumih že teče debata. Klik!

43 komentarjev

Winamp 2 + Winamp 3 = Winamp 5

vir: Winamp
Winamp - Nullsoft je danes izdal naslednjo različico enega najboljših in zagotovo enega najbolj priljubljenih predvajalnikov glasbe in filmov. Dame in gospodje, Winamp 5! Po tem ko je večina ljudi, ki je winamp 3 celo preizkusila, ugotovila da to ni več winamp kot so ga poznali, so se avtorji tokrat spravili skupaj in združili najboljše lastnosti winamp 2 in 3. Od 2 so vzeli predvsem hitrost(ki je v 3 ni bilo), iz 3 pa predvsem veliko število funkcij. Za natančen seznam poglejte sem, za dolpoteg pa odklikajte semle. Prav tako so izdali različico Pro, ki omogoča luščenje zgoščenk ter pečenje le teh. Cena sitnica je okroglih 14.95 dolarjev.

Na novico sta nas opozorila še CCMbrother in Tody

59 komentarjev

Nov WinAMP

Winamp - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za predvajanje glasbe, WinAMP. Tokratna izdaja nosi oznako 2.90, ponuja pa nam kar nekaj novih bonbončkov. Ti so
  • integrirana podpora za vse vrste videa (AVI, MPEG, ASF ...);
  • nov privzeti skin;
  • posodobljena knjižica izvajalcev in nove možnosti urejanja tagov skladb;
  • dodane nove tipkovinčine bližnjice in
  • mnogo odpravljenih bugov in kozmetičnih popravkov.
Dolpoteg treh različnih verzij (lite, standard in full) je mogoč na tem naslovu. Program je freeware.

Zahvala za novico gre Tr0nu.

27 komentarjev

Winamp 2.90 Beta

Slo-Tech - Vsi poznamo programček Winamp za predvajanje glasbenih datotek mp3. V lanskem letu je izšla njegova tretja reinkarnacija, ki pa je bila žal razdelila ljubitelje Winampa na dva tabora, eni so uporabljali verzijo 2, drugi pa trojko. Pri Nullsofu so očitno opazili, da imata hitrost in enostavnost stare izdaje veliko privržencev, tako da niso prenehali z razvojem. Tokrat nam ponujajo različico 2.90, ki pa je še v fazi testiranj (beta). Download tukaj.

13 komentarjev

Winamp3 Final Build 488

Winamp - Pa smo ga končno dočakali - Winamp 3! Winamp je tokrat pridobil na uporabnosti in funkcijah. Z njim si namreč lahko ogledujete tudi video datoteke (upajmo, da bo narejen kakšen "Plug-In" za podnapise[:\\] ), seznami predvajanja so sedaj narejeni bolj pregledno, dodano je okno "Thinger", kjer se nahajajo bližnjice do nekaterih funkcij in tako dalje. "Nova" je tudi funkcija Crossfade oziroma gladki prehodi med skladbami.

Nullsoft trdi, da je program napisan popolnoma na novo z namenom, da bi čimbolj zadovoljil uporabnika. No upajmo, da bodo v prihodnosti dodali še nekaj uporabnih funkcij iz serije 2.xx (npr. funkcijo Jump - namesto tega je tu sedaj Select, ki ima podobno namembnost).
Sicer pa je novi Winamp strojno malo bolj zahteven, kar bodo občutili lastniki slabših računal[:)]. Dobite ga tukaj.

PS by alien-w: Izgleda da je Winamp res najbolj priljubljen programčič, ker je poslal novico tudi LordGreg.

14 komentarjev

Winamp 3 beta

Winamp - Podjetje Nullsoft, poznano po najbolj razširjenem predvajalniku datotek MP3, je izdalo beta različico Winampa 3. Ne bojte se, Winamp 3 je zelo podoben svojemu mlajšemu bratcu, Winampu 2, ima pa kar nekaj novih možnosti, kot je "Cross fade", ki naredi lep prehod iz ene v drugo pesem. Upam, da je beta verzija manj hroščata kot alpha in da bo Nullsoft kmalu izdal tudi uradno verzijo Winampa 3. Dol-vleka.

10 komentarjev