»

Novinca v družini AMD Polaris: RX 470 in RX 460

Slo-Tech - AMD je predstavil še dve novi grafični kartici na arhitekturi Polaris, ki v nižjem cenovnem razredu dopolnjujeta RX 480. Na E3 PC Gaming Show so RX 470 napovedali kot idealno kartico za "igranje v 1080p", ki je v bistvu malo oskubljena RX 480. Po drugi strani je RX 460 namenjena uporabi v varčnejših sistemih (uradna dikcija je "hladna in učinkovita rešitev za e-šport"), saj je njena deklarirana poraba največ 75 W, je povedala AMD-jeva izvršne direktorica Lisa Su.

Podrobnih tehničnih specifikacij niso razkrili, zato si moramo pomagati z že poznanim in s špekulacijami. Vemo, da bo RX 480 stal 200 dolarjev, RX 470 in RX 460 pa manj. RX 460 sede v eno PCI-E režo in nima dodatnega priključka za napajanje, kar priča o šibkejših...

196 komentarjev

Prvi Polaris je tu kot Radeon RX 480

AnandTech - Na tajvanskem Computexu je AMD predstavil prvo grafično kartico, ki uporablja grafični procesor nove generacije Polaris 10 (Ellesmere XT). Zanimivo je, da gre za kartico nižjega srednja razreda, saj bo Radeon RX 480 od konca meseca naprodaj za 200 dolarjev.

Radeon RX 480 ima 2304 tokovne procesorje (stream processor), frekvenco 1266 MHz, 4 ali 8 GB (odvisno od modela, 8-GB bo kakšnih 40 dolarjev dražji) pomnilnika GDDR5 z 2,0 GHz na 256-bitnem vodilu in zmogljivost okrog 5,5 teraflops. Kot smo pričakovali, je zgrajena v 14-nm tehnologiji FinFET. Podpira tehnologijo Freesync za glajenje izrisa sličic in priklop DisplayPort 1.3/1.4. Čisto vseh podrobnosti AMD še ni izdal, tako da ne poznamo števila teksturnih enot, ROP-ov in točne...

539 komentarjev

Nova ATi Radeon Xpress nabora

The Register - Že nekaj časa je znano, da pri ATi delajo na svojem veznem čipovju. Pravzaprav gre za dve različni čipovji s kodnima oznakama RS480 in RX480.
Sedaj se je razvoj končal in pri ATiju že razpošiljajo prve primerke za proizvodnjo. V duhu marketinške terminologije so jih preimenovali v Radeon Xpress 200 in 200P. Skupno jima je to, da sta v prvi vrsti namenjena Athlonom 64 ter močnejšim Sempronom, vsebujeta PCI Express podporo ter vgrajen grafični čip, ki nudi popolno podporo DirectX 9.0 in Vertex ter Pixel shaderem 2.0.

Med opremo spada pri vsakem ena PCI-E 16x reža, ki bi naj po novem nadomestila AGP vodlo, štiri PCI-E 1x za dodatne kartice, še vedno pa podpirata tudi PCI standard. Med izhode lahko prištejemo VGA in DVI, AC 97 osemkanalni zvok, do osem USB 2.0...

17 komentarjev

ATI-jeva čipovja

X-Bit Labs -

Včeraj smo poročali, da je ATI napovedal izdelavo lastnih čipovij za AMD-jeve Athlone 64, danes pa je znanega še nekaj več. Njihova poimenovanja in okvirne specifikacije.

ATI RS480 bo imel napredno PCI Express vodilo in vgrajeno ATI-jevo z DirectX 9 kompatibilno grafično kartico. Prvi primerki bodo proizvedeni v začetku prihodnjega leta, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v drugi polovici.

ATI RX480 bo po vseh lastnostih enak RS480, le da ne bo imel vgrajenega grafičnega čipa.

ATI IXP400 bo podpiral SATA150 in klasični ATA 133/100, 8 USB 2.0 vhodov, AC'97 zvočno kartico in podobno, skratka šlo bo za podobno ploščo, kot so na trgu sedaj. Več o tem.

3 komentarji

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Pregled "grafične prihodnosti"

3dcenter - ATI in nVidia sta trenutno glavna konkurenta na področju grafičnih kartic, bitka pa bo postala še hujša s prihodom novih grafičnih kartic obeh podjetij. Za več kliknite sem! Ker se na začetku leta ponavadi izdelajo seznami, kaj kane iziti si oglejmo kratek seznam novih grafičnih pošasti v letu 2003:

  • Prva četrtina
    • Februar: nVidia GeForceFX
    • Trident XP4
    • ATI RV280
  • Druga četrtina
    • nVidia NV31
    • Matrox Parhelia 2
    • S3 Deltachrome
    • ATI R350
    • ATI RV250
    • PowerVR Series 5 (Kyro 4?)
    • SIS Xabre 2
  • Tretja četrtina
    • nVidia NV34
  • Četrta četrtina
    • nVidia NV35
    • ATI R400
    • Trident XP8
    • S3 Deltachrome 2

    V letu 2004 lahko pričakujemo že DirectX10 kompatibilne grafične kartice, vsaj takšna naj bi bila R400 in NV40, ki ju lahko pričakujemo v drugi polovici leta 2004. Veselite se!

    10 komentarjev

    NVidiini spomladanski zvončki

    X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

    GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

    7 komentarjev

    ATIjevi načrti za prihodnost

    X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
    • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
    • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
    • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
    • R300: Tretja...

    0 komentarjev