»

FRiSK odpira vrata drugič

Slo-Tech - Danes (11.) in jutri (12.) se v Murski Soboti odvija 2. Festival računalništva in sodobnih komunikacij (FRiSK), ki se ga je že uvodno leto udeležilo preko 2.000 obiskovalcev. Zasleduje pogumno vizijo - postati eden izmed osrednjih IKT festivalov v delu Evrope, ki ga omejujejo štiri enako oddaljene prestolnice: Ljubljana, Dunaj, Budimpešta in Zagreb.

Dvodnevni dogodek se bo začel z omizjem na temo Vladanja 2.0. Program festivala se bo nadaljeval s tradicionalnim srečanjem najprodornejših podjetij na področju IKT-ja v regiji (Pomurski informacijski forum), festivalsko dogajanje pa bodo obogatili tudi borza kadrov, predstavitev navtičnega simulatorja, muzej računalništva, številne igralne konzole in prekmurske kulinarične dobrote.

Seveda ne bo manjkal niti Linux Install Fest, predstavili se bodo Start-Upi v informatiki, udeleženci se bodo lahko izobraževali tudi na delavnicah grafičnega oblikovanja v Adobovih orodjih, predstavljena pa bo tudi analiza vdora v sistem GNU Linux.

Če...

3 komentarji

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

Kiblix & Linux (Install) Fest 10

Slo-Tech - Jutri, v soboto, 23. 10. 2004, se bo zgodil že deseti Linux fest in sicer v prostorih Kible v Mariboru, točno ob 10.00.

V okviru namestitvene delavnice si boste lahko na svoj računalnik namestili Linux ter se udeležili treh predavanj. Naš ljubljeni vodja Gandalfar, bo predaval o ureditvi datotečnega sistema in vam povedal kaj in zakaj je /var in /usr, od Roka Papeža boste izvedeli kako se z Linuxom znajti v brezžicnih omrežjih, Miha Tomšič bo pa povedal ali se Linux bolje obnese kot namizje ali pa kot zvočni studio.

Vsak udeleženec lahko s seboj privleče neomejeno število računalnikov. Prijazni DHCP strežnik mu bo ponudil IP številko, na voljo bo pa tudi WiFi dostopna točka, da boste lahko priklopljeni brez kablovja.

Društvo Lugos v sodelovanju s Kiblo!

11 komentarjev

Brazilija je za Linux

Slashdot - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je znašel še pred enim problemom. V njegovi državi, kjer ima le 10% od 170 milijonov državljanov računalnik, porabijo vladne agencije za Microsoftovo programsko opremo priblibližno 30 milijonov dolarjev letno. To so ogromne količine denarja za državo, ki se ubada z revščino in kjer se vse preveč ljudi komaj preživlja. Tako nameravajo povečati količino odprtokodnih rešitev in s tem prihraniti denar, ki ga bodo lahko porabili za "hranjenje" ljudi.

Vodilni zagovorniki te poteze poudarjajo, da uporaba odprtokodnih rešitev ne bo obvezna ampak le priporočljiva. Microsoftov predstavnik je že označil to potezo kot: "... oddaljitev od svobode in svobodne izbire ..." ter trdi, da so odprtokodne rešitve dražje od njihovih. 68 kiberkafejev, ki ponujajo internetni dostop tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnika, pa se ne strinja s tem in neovirano širi računalniško znanje podprto z odprto kodo, prav tako kakor nekateri njihovi vladni...

11 komentarjev

Kiblix 2003 se je pričel

Kiblix.org - Z današnjim dnem se je v Mariboru začel 2. mednarodni IT Linux festival, ki bo potekal še jutri in v soboto. Na sporedu so zanimiva predavanja, katerih neposredni prenos si lahko ogledate kar prek interneta, kar je vsekakor pohvalno, ali pa prek amaterskega video signala na frekvenci 1280 MHz. Spisek vseh predavanj, ki pokrivajo veliko področij Linuxa, je na voljo na tem naslovu. Vse ostale informacije pa najdete na domači strani festivala.

5 komentarjev

Pingo prvi, Slo-Tech GNU/Linux drugi in OpenOffice.org 1.1 tretji

Ministrstvo za informacijsko družbo RS - Ministrstvo za informacijsko družbo je danes obvestilo, da je dr. Pavel Gantar, minister MID podpisal obvestila za najboljše na natečaj prijavljene projekte. Natečaj z naslovom "Za izdelavo aplikacij (informacijskih rešitev) temelječih na odprti kodi NOK 2003-1 (Ur.l. RS št. 91/03 z dne 19.09.2003)" se je prijavilo 15 projektov, med katerimi je tudi Slo-Techov GNU/Linux. Namen projekta je bil vzpodbuda in promocija kvalitetnih, lokaliziranih in uporabnih aplikacij (informacijskih rešitev), temelječih na odprti kodi in propagiranje rabe le-teh. Skupni znesek nagrad je znašal pet milijonov tolarjev. Nagrade so se podelile v naslednjem vrstnem redu:

62 komentarjev

Princesa Mononoke jutri v Koloseju

Animeslovenija - Dve leti po tem, ko je na Liffu požel uspeh, prihaja prvič v Sloveniji na reden kinematografski spored anime (japonski risani film) Princesa Mononoke slavnega Hajaoja Mijazakija (Hayao Miyazaki).

Za spored si nujno oglejte Kolosejevo podstran ter si seveda ne pozabite prebrati prispevka na Animesloveniji. Zna se tudi zgoditi, da bo na jutrišnjo predstavo prišel del Slo-Techove ekipe. Mogoče [:D].

7 komentarjev