»

Skriti stroški e-volitev v Franciji

ComputerWorld - Kot poroča Computerworld, so v Franciji izvedli raziskavo o skritih stroških e-volitev.

Poleg osnovnih in vidnih stroškov opreme (volilne naprave stanejo okrog 6300 USD na volišče), prinašajo e-volitve še nekaj "skritih" stroškov.

Francoska volilna zakonodaja namreč zahteva, da država volivce pisemsko obvesti o glasovnicah, kar pri volivcih, ki bodo glasovali elektronsko pomeni, da jih je potrebno obvestiti o tem kako bodo glasovnice prikazane na ekranu volilne naprave. To pa seveda pomeni dodaten papir, pogosto pa tudi dodatne poštne stroške, saj se pogosto dogaja, da volilne naprave programirajo v zadnjem trenutku in je zato potrebo obvestila poslati po hitri pošti.

Poleg tega so številna volilna okrožja morala kupiti dodatne volilne naprave, saj so na obstoječih volivci volili prepočasi in je prihajalo do zastojev. Ker francoska volilna zakonodaja določa, da sme biti na enem volišču samo ena volilna skrinjica (oz. ena volilna naprava), so morala volilna okrožja, ki so želela...

4 komentarji

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

Sedemstoodstotna volilna udeležba

Slashdot - Tudi to se lahko zgodi. V okrožju Boone so volilni delavci presenečeno zastrmeli v računalnik, ko jim je ta kladnokrvno izračunal, da je na nedeljskih volitvah glasovalo približno 144.000 volivcev. Omeniti vsekakor velja, da je vseh volilnih upravičencev tam 19.000. Napako, ki jo je zakrivil MicroVotov program, še preiskujejo, znano pa je že, da je glasovalo le malo več kot 5.000 volilnih upravičencev. Od kje in kako so se pojavili ostali glasovi, ni jasno. Več o tem.

Še en dokaz, da bi za sisteme e-volitev morali uporabljati odprtokodne rešitve.

9 komentarjev

E-volitve: kako jim lahko zaupamo?

Wired News - Na Slo-Techu smo že poročali o ameriških težavah z volilno tehnologijo. Tudi o tem, da so direktorji podjetja Diebold republikancem nakazovali denarna sredstva. Tokrat pa je s pomočjo Wired-a na dan prišla še bolj zaskrbljujoča novica, ki postavlja uporabo informacijske tehnologije v volilne namene še pod večji vprašaj. Na nedavni konferenci o volilnih sistemih je namreč predstavnik Kalifornije javno povedal, da je Kalifornija ustavila certifikacijski proces volilnih naprav podjetja Diebold. Razlog?

Diebold naj bi na volilne naprave v enem izmed volilnih okrožij naprave namestil neoverovljeno programsko opremo. Kasneje se je izvedelo, da gre za okrožje Alameda County, ki velja za trdnjavo - demokratov. Je to ob nakazilih Diebolda republikanski stranki res samo naključje? Verjetno ne, saj obstaja več poročil, ki trdijo, da je Diebold v svojih napravah namenoma onemogočil vgrajene varnostne mehanizme, kar naj bi omogočilo ponarejanje volitev. Diebold pa naj bi se tudi že povsem...

6 komentarjev

Prosim potrdite spremembo imena 'Plemeniti' v 'Prvivriti'.

Vnunet - Našemu vrlemu predsedniku letalske zveze tovrsten dopis službe za volitve verjetno ne bi bil preveč všeč, Novozelandka Kylene Soar pa je dejansko prejela nekaj podobnega.

Lukenj™ v sistemu volilne komisije Nove Zelandije Zlikovcu namreč omogoča, da volilnemu upravičencu, od katerega so mu poznani vsi osebni podatki, slednje kratkomalo -- spremeni. Kylene je tako prejela prijazno pismo v katerem jo sprašujejo, če bi res rada spremenila svoje ime iz 'Fay' v 'Fat Ass'. Klik!

Humor ali sprevrženost -- vdiralci so med volilne upravičence dodali še svoje domače žival'ce.

0 komentarjev