»

Tudi Sun MicroSystems se podaja v odprtokodne vode

The Register - Že nekaj časa se je šušljalo, sedaj pa so, kot poroča The Register, vendarle izdali svoje orodje DTrace pod odprtokodnim "dovoljenjem" CDDL. Med aprilom in junijem pa naj bi pod istimi pogoji izšel še operacijski sistem Solaris 10, ki ga bodo tej priložnosti primerno preimenovali v OpenSolaris. Po IBMovem zgledu so to dejanje podkrepili še s kar 1600 patenti, ki bodo na voljo za odprtokodne projekte.

7 komentarjev

Java in Solaris kmalu odprta ?

Slashdot - ZDnet poroča, da namerava SUN odpreti njihov operacijski sistem Solaris in programsko platformo Java.

Pozivi skupnosti (najbolj znana sta IBM-ov in Eric S. Raymond-ov) so očitno obrodili sadove, saj je SUN po vztrajnem zanikanju prvič napovedal možnost odprtja svojih paradnih produktov. Raghavan Srinivas, višji uslužbenec SUN-a, je dejal, da bo Java odprta "mogoče danes, jutri ali čez dve leti - toda definitivno jo bomo odprli".

Čeprav so mnenja o smotrnosti odprtja Jave deljena, ta poteza SUN-u skoraj ne more škoditi, saj je že tako v rdečih številkah.

9 komentarjev

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

Novo orodje za analizo Javine kode

News Forge - IBM se čedalje močneje oprijema Jave, kar je razumljivo tudi zato, ker ji preti .Net podjetja iz Redmonda, ki je IBM-u že pred dolgimi leti povzročilo nemalo škode. A nikakor ne bi mogli reči, da se Veliki Modri z novim orodjem za strukturno analizo javanskih programov želi v prvi meri maščevati Microsoftu, saj orodje za začetek teče le v okolju Windows. Structural Analysis Java tool je pripomoček za razvoj aplikacij, napisanih v Javi, ki razvijalcem pomaga odpravljati programske napake. Poglavitni namen orodja je preverjanje ustreznosti in odvisnosti programskih paketov, razredov in vmesnikov, ki jih aplikacije uporabljajo. Izvirna novica.

0 komentarjev

IBM Sunu ponuja pomoč pri odpiranju Jave

Slashdot - Eric S. Raymond, eden najuglednejših podpornikov filozofije odprte programske opreme, je že pred časom izpostavil predlog odprtja Javine izvorne kode. Danes pa je idejo podprl še IBM, ki je Sunu poslal odprto pismo, v katerem predlaga, da podjetji sodelujeta pri odpiranju izvorne kode Jave. Veliki Modri je pripravljen ponuditi tehnične pripomočke in kodo za odprto implementacijo Jave, Sun pa naj bi odprtokodni skupnosti ponudil specifikacije Jave, preskuse in seveda izvorno kodo. Klik!

6 komentarjev

Po IBM-u še Sun...

CNet - Kot poroča CNet, namerava Sun na strežniškem trgu zamenjati Intelove procesorje z AMD-jevimi Opteroni. Uradna izjava in dokončna odločitev bo predstavljena 17. novembra na Comdex-u. Ta poteza niti ni bila tako nepričakovana, če vštejemo v račun precej boljše zmogljivosti Opteronov proti Intelovim Xeonom v razmerju s ceno in Sunov namen izdaje posebne različice Solarisa za Opterone.

Sun namerava prodajati dvo- in štiriprocesorske strežniške sisteme s Solarisom ali Linuxom za operacijski sistem. Podjetje ne pričakuje upada dohodka ali prehoda kupcev h konkurenčnim ponudnikom strežnikov in verjame, da bodo Opteroni bolj zaželjeni pri kupcih. Sun prav tako še ni potrdil izdelave 64-bitne verzije Jave, vendar obstajajo govorice, da naj bi imela 64-bitna Java veliko boljše rezultate v primerjavi z 32-bitno različico. Klik!

16 komentarjev

Bill Joy zapušča SUN

News.com - Bill Joy in Scott McNealy sta leta 1982 ustanovila podjetje SUN (originalno kratica za Stanford University Network). Več kot dve desetletji je sodeloval pri vseh znanih SUN-ovih projektih - SPARC, Solaris, Java, v zadnjem času pa Jini in JXTA. Znan je tudi po svoji vlogi v pionirskih časih open-sourca. Škoda, ker ni uspel (hotel?) prepričati svojih kolegov v podjetju, da je tudi SUN-ov paradni konj Java zrel za open-source in s tem omogočiti njen nesluten razvoj.
V zadnjem času je povzročil nekaj razburjenja s svojim člankom, v katerem razlaga svoj pogled na razvoj človeštva. Vsekakor zanimivo branje!

Njegov odhod nekateri povezujejo z vse večjimi težavami samega podjetja SUN. No, večina analitikov je prepričana, da s to potezo ne bo ogrozil samega podjetja, saj je najpomebnejša osebnost SUN-a vendarle Scott McNealy. Sam svoj odhod pojasnjuje z željo po novih izzivih in drugačnem okolju. Po mojem skromnem mnenju taki izjavi ne gre verjeti, temveč bolj dejstvu, da je McNealy...

4 komentarji