»

Basanje

X-Bit Labs - Že tako ali tako je trg nizko in srednje proračunskih grafičnih čipov prenatrpan. Trenutni boj poteka med Nvidio (in njeno GeForce 2 družino) in STM-jem (ki s svojim Kyrom 2 predstavlja zanimivo rešitev). Potem so tu še ATI, ki se trenutno pripravlja na izdajo Radeon-a 2, ki bo konkurenca GeForce3 in Matrox, ki bo s svojim G550 poskušal prevzeti del strank Nvidii in STM-ju s svojo srednje proračunsko kartico.
Kot da to ni zadosti, pa se je tudi SiS, proizvajalec veznih čipovij za matične plošče, odločil, da bo ponudil svojo rešitev. Tu ne bo šlo za integrirano grafiko ali kaj podobnega, čeprav ga bo SiS za to uporabljal, ampak za pravi grafični čip! Čip se bo torej dalo uporabiti tudi na grafični kartici, ampak njegov namen bo visoko zmogljiv integriran grafični čip, ki se bo verjetno prodajal z SiS veznimi čipovji. Čipovje bo naslednik SiS315 in se bo imenovalo SiS325 (kako originalno ). Kot njegov predhodnik bo imelo 256bit-ni 3D pogon in T&L enoto. Čip bo konkuriral Nvidiinemu...

0 komentarjev

ALi dobil Intelovo licenco

X-Bit Labs - Ko smo že pri Pentiumih4 povejmo tudi, da je licenco za izdelovanje veznih čpovij za ta procesor dobilo drugo neodvisno podjetje. Tako je prvi med tajvanskimi proizvajalci veznih čipovij licencno dobil prav ALi (čeprav je bilo za pričakovati, da bo to SiS). Seveda ALi ne počiva in tako je P4 vezno čipovje že na risalnih deskah. Izzid je pričakovan nekje ob koncu tega leta, čipovje pa bo podpiralo PC133 SDR DRAM in DDR DRAM. Prav tako bo vsebovalo nekaj posebnosti, kot naprimer AGP 8x in posebno High Speed Link Bus vodilo med South in North Bridgom.
Sedaj čakamo samo še na odobritev licence VIAi in SiSu in era poceni P4 veznih čipovij se lahko prične.

0 komentarjev

Proizvajalci se odločajo za SiS

X-Bit Labs - SiS, eden izmed tajvanskih proizvajalcev veznih čipovij, je lansko leto imel zelo velike probleme in tako nismo ugledali niti enega izmed novih napovedanih čipovij. No, podjetje je sedaj rešilo težave in že ponuja svoje proizvode. Kot smo povedali že nekaj časa nazaj, je glavno orožje SiSa cena in tako se njihova DDR SiS637 in SiS735 čipovja prodajajo za samo $27, kar je precej manj, kot stanejo konkurenčna čipovja. Njihova taktika je uspela, saj je že kar precej proizvajalcev najavilo proizvode z njihovim veznim čipovjem, prve pa bomo ugledali nekje na koncu drugega četrtletja tega leta. Ali je mogoče, da se bo SiS razvil v pravega konkurenta VIAi? Vse je odvisno od performans...

0 komentarjev

VIA uspeva z DDRjem

več strani - Pred parimi dnevi se je zaključil VIAin "DDR Summit" v Taipeiju. Sodeč po številu udeležencev in stvareh, ki so jih predstavili, se DDRju obetajo svetli časi. Najbolj vidni so bili proizvajalci matičnih plošč, saj je velika večina pomembnejših proizvajalcev predstavila svoje DDR izdelke na VIA Apollo Pro266/ KT 266 čipovju. Če vas zanima več o le teh (ter mogoče kakšna slikica novih platk), potem le usmerite brskalnike na Akibo!

Seveda nam vse plošče sveta ne koristijo brez dejanskega pomnilnika in tudi tukaj so prizadevanja VIA in AMDja obrodila sadove. Predstavniki Samsunga, Microna in Hyundaija so namreč najavili, da so pripravljeni za masovno proizvodnjo in pocenitev DDR pomnilnika (na žalost niso povedali, kdaj naj bi se to zgodilo). Če se bodo ti trije giganti kmalu zganili, jim bosta morala slediti tudi Elpida in Infineon, teh 5 podjetij pa proizvede kar štiri petine celotnega pomnilnika, ki je trenutno na voljo!

Optimistične so tudi VIAine napovedi, saj podjetje upa, da bo v...

0 komentarjev

VIAini načrti

Jaz - V svojem stostranskem stilu je Sharky objavil še eno analizo, tokratk načrtov največjega neodvisnega proizvajalca veznih čipovij, VIA. Podjetje je zadnje čase res kar hiperaktivno in moram priznati, da pripravljajo nekaj zanimivih stvarc (P4 čipovja, Dual SocketA čipovja...), tako da si zadevo le oglejte. Thnx, Mate.

0 komentarjev