»

Intel izboljšuje Pentiume

Hartware.net - Dober mesec pred uradno predstavitvijo Core 2 Duo procesorjev so se pri Intelu odločili za izboljšave sedanjih dvojedrnih Pentiumov D serije 900 temeljočih na jedru Presler. Predvidoma septembra letos bo namreč izšel nov stepping D0, ki bo zamenjal sedanjega C1, od katerega bo predvsem bolj varčen. Pentium D 960 naj bi tako z novim steppingom porabil le še 95 Wattov v primerjavi s sedanjo porabo 130 W.

44 komentarjev

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

Intel prestavil Prescotta?

OC Workbench - Intel bo v sredini novembra predstavil svoj "prenovljen" Pentium 4 procesor, ki bo tiktakal pri 3.2GHz, imel 800MHz FSB ter podpiral Hyper Threading. Novost bosta dodatna 2MB L3 predpomnilnika, ki naj bi v nekaterih primerih povečal hitrost procesorja za okoli 10%.

Na internetu so se že pojavila ugibanja, ali to pomeni prestavitev Intelovih procesorjev z jedrom Prescott in, kot pravijo na Ocworkbench se bo to resnično zgodilo, namreč izid Prescotta je prestavljen na konec letošnjega leta ali pa začetek 2004. Stepping še vedno ostaja C verzija, za katero se govori, da odda neverjetnih 103W toplote.

Postavlja se vprašanje, ali to pomeni veliko priložnost za AMD, ki bo svoje nove procesorje, Athlon-64, predstavil 23. tega meseca. Klik!

2 komentarja

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo...

5 komentarjev

Neprijetne spremembe

AthlonOC - Spremembe so, gledano generalno, dobra stvar, ne? Ja, so. Neprijetne so le v nekaterih banalnih primerih. Kot je na primer ta, da se stepping kode menjajo. O čem govorim? Če ste pred dvema mesecema nameravali kupiti AMD procesor, ste normalni iskali AXIA stepping, ker je imel najboljši navijaški potencial. Samo do danes je AXIA procesorjev že zmanjkalo. Pa tudi boljši steppingi so se pojavili.
No, da bi ta problem rešili, odsurfajte sem in si poglejte kateri stepping je najboljši. Seznam je še nedokončan, je pa za Athlone in Durone. Edini problem, ki ostane, je najti ta stepping procesorja v Sloveniji.

1 komentar

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev

1.7GHz Athlon... sanje ali resničnost?

The Register - AMD je danes v Londonu med drugim predstavil tudi svoje načrte za prihodnje leto. Med temi se je znašel tudi 1.7GHz Athlon, ki naj bi izšel nekje v drugi polovici 2001. Največja zanimivost je ravno to, da bo procesor izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji ( seveda, saj bo 0.13 mikronski Dresden pripravljen komaj koncem naslednjega leta ), kar pomeni veliko težav. Namreč, že 1.2GHz Thunderbird oddaja več toplote kot 0.18 mikronski Pentium4 1.5GHz@1.6GHz, kaj šele 1.7GHz različica. Nekateri celo ugibajo, da je meja 0.18 mikronskih Athlonov pri približno 1.5GHz in da AMDju poteza ne bo uspela brez nekih novih rešitev. Bomo videli... AMD se je v zadnjem letu izkazal kot zelo zanesljiv pri svojih napovedih in po moje jim bo uspela tudi ta poteza... Več na TheRegisterju.

2 komentarja