»

PHP4 se počasi poslavlja

Slo-Tech - Na uradni PHP-jevi strani so točno po treh letih odkar je bil izdan PHP5 sporočili, da bodo ob koncu tega leta (31.12.2007) prenehali nuditi podporo za PHP4.

Uporabnike PHP-ja pozivajo, naj čas do koca leta porabijo, za pripravo svojih PHP aplikacij za delovanje na PHP5. V ta namen so pripravili navodila za prehod iz PHP4 na PHP5, iz PHP5.0 na PHP5.1 ter iz PHP5.1 na PHP5.2.

Ob tej priložnosti je pametno omeniti še stran goPHP5.org, kjer je seznam aplikacij, ki bodo s 05. februarjem 2008 opustile podporo za PHP4, prav tako je na njihovi strani seznam gostovanj, ki so PHP5 enabled.

Glede na to, da je na seznamu goPHP5.org tudi phpMyAdmin upam, da bodo slovenska gostovanja to razumela, kot sporočilo, da je že čas da gredo na PHP5.

37 komentarjev

Izšel PHP5

PHP - Končno smo dočakali dan, ko so razvijalci PHP-ja izdali končno različico PHP5.

Novosti je ogromno, najbolj pa prav gotovo izstopa nov objektni model, ki sedaj podpira skoraj vse "napredne" funkcije pravih OO jezikov. Med drugimi novostmi je prav gotovo najbolj zanimiva nova podpora za delo z datotekami XML in prenovljen vmesnik za komuniciranje z MySQL bazo.

Celoten seznam sprememb se nahaja tukaj, na voljo pa je tudi povezava z novostmi v bolj berljivi obliki.

5 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

PHP 5.0.0 - druga beta

PHP -

Včeraj smo bili priča novi beta različici PHP 5, ki pa še ni primerna za resno uporabo. Največje spremembe se kažejo v Zend Engine 2, popolnoma pa so prenovili XML podporo (sedaj vse temelji na libxml2).

Za tiste, ki še ne vedo - MySQL je bil pred kratkim odstranjen iz PHP 5, saj njihovi licenčni pogoji ne sovpadajo s PHP-jevimi. Namesto tega so avtorji poskrbeli za "lahki" nadomestek -- SQLite.

Za preprosto manipulacijo z XML oblikami zapisa podatkov je na voljo še en "lahki" paket -- SimpleXML.

4 komentarji

PHP 5.0.0 -- prva beta

PHP -

Včerajšnji dan je izšla že dolgo pričakovana nova različica programskega jezika PHP. Veliko sprememb je že v samem jedru jezika ZendEngine. Predstavili so privatne, zaščitene in statične člane ter metode razredov. Tudi podpora XML je doživela prenovo. Da bi še bolj olajšali razvoj aplikacij, predvsem preprostih, so dodali SQLite, preprosto bazo podatkov, ki utegne pretrgati navezo PHP-MySQL. Zaradi nekompleksnosti po podatkih avtorjev v hitrosti marsikatere funkcije prekaša velikana PostgreSQL in MySQL. Izboljšana je tudi podpora tokovom (streams).

Če pa imate kakršnakoli vprašanja v zvezi z nadaljnim razvojem programskega jezika in njegovim motorjem, lahko odgovore nanje najdete na Zendovi spletni strani, kjer nanje odgovarjajo strokovnjaki, ki razvijajo PHP.

0 komentarjev