»

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Nategnjen silicij

Slashdot - Hitrost procesorja temelji na hitrosti, pri kateri se lahko tranzistorji prižigajo in ugašajo ter hitrostjo toka, ki lahko teče skoznje. Do sedaj so problem reševali z zmanjševanjem, vendar izgleda kakor, da se počasi približujejo meji, do katere lahko vodijo razvoj vedno manjših tehnologij.

Sedaj NewScientist poroča o Intelovi novi "skrivni" tehnologiji strained silicon s katero nameravajo občutno povišati...

7 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Intel:"Prescott bo potreboval med 90 in 100 W moči."

The Register - Pred nekaj časa se je govorilo o veliki porabi prihajajočega Intelovega Prescotta. Viri so govorili, da bo dotični procesor porabil prek 100 Wattov moči, nekatere strani pa so trdile, da bo izdelek potreboval 110 oziroma 120 W.

Velika večina javnosti je bila osupla, saj je bilo to do sedaj le v domeni AMD-ja. Verjetno so te govorice presenetile celo Intel, zato je sedaj javnosti sporočil, da Prescott ne bo nikoli potreboval preko 100 W moči. Povedali so tudi, da bo ta številka med 90 in 100. Še izvorna novica.

8 komentarjev