»

VIA z novimi procesorji

VIA Nano

vir: VIA
VIA - VIA je predstavila novo, na Isaiah arhitekturi temelječo serijo varčnih procesorjev Nano. Novi procesorji naj bi bili od sedanjih procesorjev C7 ob enaki porabi kar štirikrat zmogljivejši, poleg tega pa so tudi kompatibilni s podnožjem slednjih, kar omogoča uporabo novih procesorjev Nano na že obstoječih platformah.

Najzmogljivejši predstavnik serije, VIA Nano L2100 bo ob frekvenci 1,8 GHz imel porabo 25 W, medtem ko bo najmanjšo porabo imel VIA Nano U2300 s frekvenco 1 GHz, katerega TDP znaša 5 W. Prve sisteme s procesrorji Nano gre pričakovati na policah trgovin v tretjem četrtletju...

46 komentarjev

VIA predstavila procesor C7-D

Slo-Tech - VIA je predstavila procesor C7-D, s frekvenco 1,8 GHz in največjo porabo vsega 20 W. Procesor temelji na nov arhitekturi CoolStream, njegovo jedro pa nosi kodno ime Esther. Premore 128 kB drugonivojskega predpomnilnika in podpira ukaze SSE2 in SSE3, velikost procesorja pa znaša 21 x 21 milimetrov, kar skupaj z majhno porabo omogoča uporabo neslišnega pasivnega hlajenja. Procesor je na voljo v 1,5 GHz in v 1,8 GHZ različici in zaradi majhne porabe energije ga je proizvajalec razglasil za procesor brez ogljika (Carbon Free Processor), saj naj bi zaradi manjše porabe električne energije bile potrebe po le-tej nižje, s čemer bi se naj zmanjšale tudi emisije ogljikovih derivatov (predvsem ogljikovega dioksida).

Več o novem procesorju si preberite na strani proizvajalca.

13 komentarjev

VIA napovedala Esther

X-Bit Labs - VIA je ta teden uradno napovedala svoj procesor nove generacije, ki bo porabil rekordno malo električne energije, a bo kljub temu aplikacije izvajal s spodobno hitrostjo.

Esther ali Cyrix 4, kot mu tudi pravijo, bo imel 128 kB prvonivojskega predpomnilnika in četrt megabajta drugonivojskega, 800 MHz FSB, podpiral pa bo ukaze SSE vseh treh generacij. Glavna prednost tega dvogigaherčnega procesorja pa ne bo samo večja hitrost v primerjavi s C3, temveč tudi cel kup varnostnih funkcij od VIA PadLock Hardware Security Suite do podpore Montgomery Multiplier za enkripcijo RSA.

Procesor bo zgrajen v 0,09-mikronski tehnologiji, s čimer namerava VIA zmanjšati porabo električne energije in gretje. Takšen procesor, ki teče s hitrostjo 1 GHz porabi zgolj 3,5 W, pravijo pri VIA, podatka za dvogigaherčne procesorje pa niso razkrila. Več o tem.

14 komentarjev

Poceni prenosniki

X-Bit Labs - Tajvanska VIA pripravlja, če gre verjeti X-Bit Labs, serijo poceni prenosnikov, ki bodo stali okrog 530 evrov. VIA bo uporabila kar lastni procesor, C3, ki bo tiktakal pri 1000 MHz, opremljen pa bo z 128 MB pomnilnika in 20 GB diska ter ostalimi malenkostmi. Pri izdelavi in prodaji bosta sodelovala partnerja indijski VXL in britanski ACi. Žal bodo dostopni samo v Indiji, VIA pa ne daje izjav, če in kdaj bodo naprodaj tudi drugod. Klik!

20 komentarjev

Transmetin Efficeon

Slashdot - Transmeta, podjetje specializirano v izdelavo procesorjev z nizko porabo, je danes predstavila svetu svoj najnovejši čip, ki so ga poimenovali Efficeon. Zgrajen je v 0,13-mikronski tehnologiji in tiktaka pri frekvenci 1,1 GHz z 1 MB predpomnilnika. Porabi borih 7 W energije, kar je v primerjavi s Pentiumi M (Centrino), ki porabijo okoli 26 W pri 1,5 GHz, skoraj neverjeten dosežek. Seveda ne moremo pričakovati neverjetne računske moči prenosnikov, ki bodo uporabljali ta procesor, vendar pa smo lahko, ker zaenkrat ne zgibamo proteinov na prenosniku, izredno veseli dodatnih ur delovanja, ki nam jih ta tehnologija prinaša.

Glede na to, da je tudi VIA predstavila procesor s podobnimi zmogljivosti, bo Intelov odgovor verjetno zelo zanimiv.

3 komentarji

VIA z novim procesorjem

X-Bit Labs - Tajvanska VIA je predstavila nov procesor Eden-N, ki tiktaka pri 1,0 GHz, porabi pa bojda manj kot 7 W električne energije. V družini Eden-N sta še procesorja 533 in 800 MHz, ki porabita 4 oziroma 6 W, s čimer si ta družina lasti laskavi naslov nativnih x86 procesorja z najmanjšo porabo. Poleg nizke porabe ga odlikuje še nizka cena in majhnost, saj zapakiran meri le 15x15 mm. Procesor deluje s čipovjem VIA CLE266, ki podpira še DDR PC2100 pomnilnik, USB 2.0, mrežo in 5.1 avdio sistem. Klik!

13 komentarjev

VIA najavila nov procesor

X-Bit Labs - Tajvanska VIA Technologies, ki je širšemu ljudstvu bolj poznana po svojih čipovjih, je danes objavila, da je njihov novi procesor VIA Eden ESP7000 že dobavljiv. Procesor temelji na CoolStream tehnologiji, namenjen pa je prvenstveno uporabi v t.i. pametnih napravah v našem domu, saj ga odlikuje majhna poraba električne energije, zanemarljivo gretje in solidna hitrost. Več o tem.

3 komentarji

AMD Athlon XP SFF

X-Bit Labs - AMD je že začel prodajati predelane Athlone XP, namenjene sistemom, kjer je utilizacija porabe ter odvečne energije zelo pomembna. Athlon XP SFF porabi namreč med polnim delovanjem le 35 W električne energije ter uvaja novost, katere smo pri drugih proizvajalcih že vajeni. Tehnologija, imenovana "Cool'n'Quiet" omogoča dinamično zniževanje frekvence procesorja, kar pomeni, da bo procesor, ko ne bo potreboval procesorske moči, enostavno obratoval na bolj prijazni frekvenci. Mar to pomeni, da bo AMD začel naskakovati tudi trg počasnejših procesorjev z nizko porabo? Se morata VIA in Transmeta začeti tresti? Klik!

0 komentarjev

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev