»

IRC z nami že 30 let

Slo-Tech - Pred natanko 30 leti, avgusta 1988, je Jarkko Oikarinen na Univerzi Oulu na Finskem razvil popularen sistem za komunikacijo v realnem času IRC (Internet Relay Chat). Natančen datum ni znan, so pa tistega poletja na Finskem izdali prvega odjemalca in strežniški program za IRC. Oikarinen, ki je na univerzi opravljal počitniško delo, je prvi strežnik za IRC pognal na računalniku Sun-3 v tamkajšnjem laboratoriju za informatiko.

Oikarinen je IRC zasnoval kot nadomestek za MUT (MultiUser Talk), ki je tekel na tedaj popularnih BBS-jih. Oikarinen je želel ustvariti programsko opremo za BBS, ki bi podpirala novičarske skupine (usenet), komunikacijo v realnem času ipd. Najprej je napisal del za komunikacijo v realnem času, ki je postal zelo popularen IRC. Ko je kodo...

68 komentarjev

DCC zloraba za mIRC 6.x

več strani - Danes je na ircNET-u prišlo do velikega števila odhodov (quit) na vseh kanalih. Zakaj?
Kot lahko preberete tukaj in tukaj so odkrili novi exploit (izraba - dobesedni prevod) za priljubljen program mIRC. Zlorablja DCC, ki se uporablja za prenos datotek ali pa za klican pogovor. Prizadeti so le tisti, ki uporabljajo mIRC 6.x; na mIRC 5.91 in starejše verzije pa zadeva nima vpliva.
Najbolje bo, da avtomatsko ignorirate vse DCC zahteve, to pa naredite tako, da v vnosno polje vpišete /ignore -wd *.

Popravek za mIRC 6.x bo kmalu na voljo, do takrat pa upoštevajte zgornji nasvet, saj boste le tako preprečili, da se stvar ne bo širila še naprej. Na novico nas je opozoril .

Dodatek: 15. oktober - mIRC je bil že včeraj popravljen Mirc 6.12 Exploit Fix. Obvestil nas je Samson.

39 komentarjev

Lara Croft: The Movirus

Vnunet - Človeški naivnosti ni videti konca. Medtem, ko mi mnogoteri še vedno poskušajo poslati 'LifeStages', pa je luč irc-a dosegla tudi Lara, tokrat v malce bolj zoprni obliki - virusa. Razširja se kot večina ostalih - torej spremeni sistemsko datoteko mIRC-a, zaradi česar se avtomatično razpošilja ostalim uporabnikom irca, za razliko od drugih pa se virus 'zabubi' v datoteke okenskih tem (Desktop Theme). Jok.

3 komentarji