»

Rusi klonirajo Mace

Ruski Mac

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so v Rusiji spet vedno popularnejši Maci. Na Applovo žalost ne pravi, temveč zelo verni ponaredki. Ko je Evropo še delila železna zavesa, so Ruse s poceni kloni oskrbovali Bolgari, sedaj pa so zanje poskrbeli kar sami. Na spletni strani RussianMac tako ponujajo lastno verzijo iMeka, ki ima Intel Core2Duo E7400 2,8 GHz, 4 GB pomnilnika, pol terabajta trdega diska, Nvidiino grafiko GeForce 9500GT, FireWire in zapisovalnik DVD-jev. Nanj so naložili Applov operacijski sistem Mac OS X Leopard, ki se celo posodablja. Kot zatrjujejo na straneh, je vse legalno, saj naj bi bili kupili programje po legalni poti prav od Appla. Za omenjeni sistem zahtevajo 23.800 rubljev, kar je slabih 550 evrov....

136 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Mac OS X Panther

Apple - V svetu Macov so že dalj časa krožile razne razvojne različice Applovega novega operacijskega sistema OSX 10.3 Panther. Od danes naprej lahko ta težko pričakovani OS tudi kupite. Na račun bomo prišli tudi slovenski ljubitelji Macov, saj bodo slovenski prodajalci Applove opreme prve pošiljke dobili že tekom naslednjega tedna. Cena pa žal še ni znana.

In kaj Panther ponuja? Po Applovih besedah naj bi imel novi OS kar 150 novih funkcij, najbolj pa izpostavljajo Xcode orodje za razvijalce programske opreme, Expose, originalno pogruntavščino ki olajša navigacijo med odprtimi programi, Fast User Switching in povsem prenovljeni Finder. Klik.

Obenem nas veseli, da naši bralci redno spremljate...

4 komentarji

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev

Prihaja Panther ...

Slashdot - Apple je danes sporočil, da bo Mac OS X 10.3, ki nosi kodno ime Panther, na prodajnih policah od 24. oktobra naprej. Po mnenju mnogih poznavalcev najsodobnejši operacijski sistem bo dobil čez 150 udarnih novosti. Najpomembnejše med njimi so Finder™, ki omogoča hiter dostop do priljubljenih datotek in imenikov, Expose, s katerim lahko opazujete vsa odprta okna hkrati, in iChat AV, celovita rešitev za videokonference. Obširno predstavitev novosti in pomena novega Applovega operacijskega sistema lahko najdete tukaj.

7 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji

Applov tržni delež zmanjšan

ZDNet - V letožnjem letu je znašal le še 2,3 % namesto lanskih 2,7 %. Vse kaže, da bo moral Apple storiti nekaj, kar bo privabilo več kupcev, tako Mac Minute.

V drugem članku na ZDNetu pa kolumnist David Coursey Applu predlaga potezo, ki bi podjetje očitno dvignila iz recesije: Zamenjati arhitekturo in iz PPC preiti na x86. To za sabo potegne tudi MacOS X za x86, ki baje še vedno kroži po Applovih laboratorijih in se razvija vzporedno z različico za PPC.

Vprašanje je le, če bo Apple storil ta korak. Vse pa kaže, da zaenkrat še ne. Nevarnost, ki jo takšna poteza pripelje s sabo je, da bo uporaba OS X postala nenadzirana in ušla licenčnemu sistemu. Prej mora Apple najti še strojno rešitev za preprečitev tega in omogočiti povratno združljivost za Apple uporabnike, saj si še enega prehoda ne želi nihče med nami.

16 komentarjev

Prvi brezplačni URL vpisovalec v slovenske in tuje iskalnike in imenike

Slo-Tech - Na spletnih straneh SearchTheWWW.net in Raziskovalec.com lahko uredniki spletnih strani preizkusijo novost v slovenskem spletu. Ta novost je prvi brezplačni vpisovalec v slovenske (trenutno 13 - podatek iz 29.05.2002) in tuje (trenutno 261 - podatek iz 29.05.2002) iskalnike in imenike. Center za lokalizacijo interneta v Sloveniji Raziskovalec.com bo v prihodnosti dodal še ostale slovenske in tuje iskalnike in imenike in izpopolnil način vpisovanja, ter odpravil nekatere pomanjkljivosti. Vpisovalec boste našli na strani SearchTheWWW.net in Raziskovalec.com.

Gre za preizkusno verzijo, ki se bo razvijala z dodajanjem iskalnikov ter izpopolnitvijo avtomatiziranega delovanja. Stran se vpiše v naslednje slovenske iskalnike in imenike: Raziskovalec.com, Slowwwenia.com, Matkurja.com, Povezave.com, Carantania.com, Flamme.si, Portal-Si, Ptuj.com, Sips.amis.net, Slowwenia.net, Slowww.com, Oloplan.com ter AAUnique.

Povezave:
  • Vpis v slovenske iskalnike in imenike:

7 komentarjev