»

PHP4 se počasi poslavlja

Slo-Tech - Na uradni PHP-jevi strani so točno po treh letih odkar je bil izdan PHP5 sporočili, da bodo ob koncu tega leta (31.12.2007) prenehali nuditi podporo za PHP4.

Uporabnike PHP-ja pozivajo, naj čas do koca leta porabijo, za pripravo svojih PHP aplikacij za delovanje na PHP5. V ta namen so pripravili navodila za prehod iz PHP4 na PHP5, iz PHP5.0 na PHP5.1 ter iz PHP5.1 na PHP5.2.

Ob tej priložnosti je pametno omeniti še stran goPHP5.org, kjer je seznam aplikacij, ki bodo s 05. februarjem 2008 opustile podporo za PHP4, prav tako je na njihovi strani seznam gostovanj, ki so PHP5 enabled.

Glede na to, da je na seznamu goPHP5.org tudi phpMyAdmin upam, da bodo slovenska gostovanja to razumela, kot sporočilo, da je že čas da gredo na PHP5.

37 komentarjev

Izšel PHP5

PHP - Končno smo dočakali dan, ko so razvijalci PHP-ja izdali končno različico PHP5.

Novosti je ogromno, najbolj pa prav gotovo izstopa nov objektni model, ki sedaj podpira skoraj vse "napredne" funkcije pravih OO jezikov. Med drugimi novostmi je prav gotovo najbolj zanimiva nova podpora za delo z datotekami XML in prenovljen vmesnik za komuniciranje z MySQL bazo.

Celoten seznam sprememb se nahaja tukaj, na voljo pa je tudi povezava z novostmi v bolj berljivi obliki.

5 komentarjev

MySQL tudi v gručah

Monitor - Eden najbolj znanih izdelovalcev odprtokodnih rešitev za zbirke podatkov, švedski MySQL AB, je na svoji uporabniški konferenci v Orlandu napovedal, da bodo njegovi podatkovni strežniki kmalu sposobni tudi delovanja v gručah, s čimer naj bi se zanesljivost povečala na 99,999% na letni ravni. To naj bi se zgodilo že v letošnjem tretjem četrtletju, hkrati z izidom 5. različice podatkovne zbirke, ki bo glede na četrto ponujala grafični vmesnik za upravljanje in podporo za hranjene procedure. Proti koncu leta pa lahko pričakujemo, da bodo podporo za gruče priredili tudi podatkovnim strežnikom različic 4.x.

Tako kot ostali MySQLovi izdelki bo tudi MySQL Cluster na voljo pod dvojno licenco. Za odprtokodne projekte bo veljalo dovoljenje GPL, če vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, pa se lahko (kajpada ob primernem kupčku zelencev) dogovorite tudi za drugačne pogoje.

Novičko v Monitorju najdete tule, MySQLova novička se nahaja tu, dolpoteg predogledne različice bo najverjetneje...

0 komentarjev

MySQL popustil

Monitor - Podatkovna zbirka MySQL je (bila?) zelo priljubljena pri izdelavi spletnih aplikacij, zlasti v navezi s skriptnim jezikom PHP. Potem pa se je začelo zapletati z licenčnimi pogoji in vse je kazalo, da bo podpora za to podatkovno zbirko celo izpuščena iz pete generacije PHP. K sreči pa so pri podjetju MySQL vendarle popustili in bodo dovolili, da se MySQL-ove knjižnice še naprej vključujejo v PHP. Še klik na novičko v Monitorju.

Ko smo že pri podatkovnih zbirkah, v Monitorju navajajo tudi poročilo podjetja AMR Research, ki meni, da se v bližnji prihodnosti obeta razcvet tudi odprtokodnim podatkovnim zbirkam, poleg MySQL še zlasti PostgreSQL. Izboljšati se mora predvsem prilagodljivost velikim količinam podatkov, že sedaj pa so marsikoga prepričale s preprosto uporabo in vzdrževanjem, odzivnostjo, stabilnostjo in seveda tudi s ceno. Še klik na omenjeno poročilo in novičko v Monitorju.

3 komentarji

JBoss in MySql

InternetNews - Vedno več je govora o odprtokodnih rešitvah v podjetjih. Toda kaj nam pomaga cel kup sicer dobrih izdelkov, ki pa ne znajo najboljše sodelovati med seboj in imamo posledično več dela kot z zaprtimi rešitvami. Zato je zelo dobrodošla novica, da sta JBoss in MySQL AB sklenila dogovor o medsebojnem vključevanju izdelkov. Tako bo odslej JBoss svojemu programskemu strežniku prilagal bazo MySQL in obratno. Obe podjetji sicer nudita komercialno podporo za svoje izdelke.

0 komentarjev

Python 2.3.1 in Perl 5.8.1 in PHP

Slashdot - Odprtokodni projekti imajo to 'dobro' lastnost, da zelo pogosto izdajajo nove različice. Sama narava projektov omogoča izredno hitro lociranje in odpravljanje napak. Tako večjim različicam kmalu sledi nova, ki pa le popravi napake in ne uvaja novih funkcionalnosti, če to ni nujno potrebno.

Tako je danes razvojna skupina za Perl izdala Perl 5.8.1, ki popravlja ogromno napak, a hkrati tudi prinese nekaj nekompatibilnosti s starimi moduli. Nadgradnja je vseeno priporočljiva, za bolj natančne informacije ter lokacije za prenos pa si poglejte uradno obvestilo.
Razvjalci Pythona prav tako niso zaspali in so ta teden izdali Python 2.3.1, ki odpravlja mnogo nadležnih hroščev.

Na InterAKT-u pa so objavili nekaj raziskav o uporabi PHPja v poslovnih okoljih. Alternativno raziskavo trga je mogoče zaslediti tudi na strani Zenda, kjer so v populacijo zajeli čez 10.000 uporabnikov. Zelo zanimivo branje o tem, za kaj ljudje največ uporabljajo PHP ter česa si najbolj želijo.

0 komentarjev

Osnove PHP in MySQL

Geek Shelter - Na Geek Shelter so včeraj objavili kar dva zanimiva članka, ki govorita o PHP in MySQL. Oba članka sta namenjena predvsem začetnikom, saj se ukvarjata tudi z nekaterimi najosnovnejšimi vprašanji, tako da če v znanju PHP-ja in MySQL-a niste najbolj podkovani, utegneta predstavljati pravo začetno branje. PHP in MySQL za novince.

2 komentarja

Predavanje o MySQL

Lugos - Jutri 17.4.2003 ob 20:00 bo v prostorih Fakultete za matematiko in fiziko, Jadranska 19, Ljubljana potekalo predavanje o MySQLu.

Predaval bo gospod Kaj Ärno, ki dela pri MySQL kot član ekipe vzdrževalcev, katerega glavna področja dela so učenje, svetovanje, certificiranje ter dokumentacija. Predaval naj bi o MySQLu, naziv predavanja pa je "The State of the Dolphin" (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku). Opis predavanja najdete tule.

5 komentarjev

Slovenska knjiga o PHP ter MySQL na Apacheu

Slo-Tech - Yohan del Sud, eden bolj cenjenih na Slo-Techovem forumu, se je izjemno potrudil ter skupaj s kolegom spisal knjigo z naslovom "PHP ter MySQL na spletnem strežniku Apache". Knjiga na 140 straneh ter v desetih poglavjih obdela kombinacijo teh tehnologij ter je primerna tako za popolne začetnike brez predznanja kot tudi za starejše mačke. Rdeča nit te knjige je izdelava spletnih trgovin, poslovalnic ter vseh aplikacij, ki morajo biti hitre ter učinkovite. Knjigi je priložena tudi zgoščenka s primeri kode v knjigi ter z brezplačnimi različicami PHPja, MySQLa ter Apacheja.

Prodajna cena je 4490 SIT. Vsi, ki jo boste do konca tega meseca naročili preko tega e-poštnega naslova, pa dobite 25-odstotni popust, s krito poštnino. Še slikica naslovnice:

10 komentarjev