»

Lepota je vse...

Burnout PC - Tudi v računalnikih je lepota velikega pomena, saj je možno dobiti precej izdelkov, ki imajo zelo malo praktičnega pomena, a pripomorejo k izgledu ohišja.

Eden izmed šminkerjev je tudi Coolermasterjev procesorski hladilnik, imenovan Jet7, katerega so si ogledali na BurnOutPC. Ob prvem pogledu bi kmalu lahko rekli, da je kakšen reaktivni motor, saj so njegove linije zaobljene in aerodinamične. Na žalost je baker najti le v dnu hladilnika, medtem ko so rebra še vedno aluminijasta. Poleg oblike ga od ostalih loči namestitev ventilatorja, saj je le-ta obrnjen vzporedno z rebri in zrak nad rebra potiska iz strani. To se pozna predvsem po bolj usmerjenem zračnem toku in izničenju mrtve...

7 komentarjev

AMD z novimi hladilniki

X-Bit Labs - Široko znano dejstvo je, da prihajajo Intelovi BOX-procesorji z enimi najkvalitetnejših hladilnikov, medtem ko so v nasprotnem taboru pred kratkim s prodajo BOX-inačic s priloženimi hladilnimi telesi šele pričeli. Ta so seveda hudo neprimerna za navijanje. A stvari se obračajo na bolje, saj so v AMD-jevi tovarni v Sunnyvalu danes objavili, da bodo odslej priloženi hladilniki kvalitetnejši. Obetajo se nam naslednje spremembe:
  • tišji ventilator s t. i. 2 ball bearing dizajnom, ki bo proizvedel maksimalno 34 dBA zvoka,
  • večji delež bakra in ostalih visoko toplotno prevodnih materialov v samem jedru hladilnika,
  • varnejši sistem pritrjevanja s šestimi in ne več z dvema zatičema,
  • manjša masa, ki bo odslej pod 300 grami.
Informacij o datumu, kdaj bodo novi hladilniki krenili v promet, še ni. Upajmo, da kmalu.

2 komentarja

Coolermaster XDream Special Edition in Coolermaster Aero 7

Amdmb.com - Tokrat so si na Amdmb.com pogledali dva hladilnika za AMD-jeve procesorje. Oba je izdelalo podjetje Coolermaster ter jima nadelo imeni XDream Special Edition in Aero 7. Prvi deluje pri voltaži od 7 do 13,2 V ter s hitrostjo od 2000 do 4800 obrati na minuto, drugi pa se vrti s 1900 do 4500 obratov na minuto ter deluje pri napetosti od 7 do 13,8 V. Poglejte si rezultate testa, kjer so ju primerjali tudi z drugimi hladilniki. Poleg vsega pa so opravili tudi test glasnosti. Več o tem ...

2 komentarja

Aero7 in XDream SE

Metku.net - Coolermaster je na trgu hlajenja prisoten že kar nekaj časa. Eden izmed najbolj popularnih hladilnikov je XDream, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. Na Metku Mods pa so si ogledali Coolermaster Aero7 in XDream SE. Zelo zanimiv je prvi hladilnik, saj je ventilator postavljen vzporedno z rebri in zaradi usmerjenega zračnega toka ne ustvarja "mrtve točke", kjer pri normalnih ventilatorjih ni prepiha.

6 komentarjev

Ventilator brez mrtve točke

Overclockers Australia - Večina ventilatorjev ima na sredi elektronsko vezje, ki vrti lopatice. Ker je to vezje dokaj veliko ter obilno pride do mrtve točke, kjer veter ne piha. To je ravno na sredini ventilatorja, tam kjer pri večini hladilnih reber potrebujemo ravno najboljši zračni pretok.
Nekateri proizvajalci hladilnikov za računala so se temu izognili tako, da so namontirali na rebra kar 2 ventilatorja. Samo zakaj bi povečevali glasnost ter porabo z dvema zrakomlatoma, ko lahko brihtni inžinirji sestavijo ventilator brez mrtve točke.
Kako? Enostavno (ok, ideja je enostavna), zakaj pa...

12 komentarjev

Gokart na reaktivni pogon

več strani - Eh ja, spet ena novička, ki nima opraviti nič z računalništvom. Vendar, ker se naša stran ne imenuje Slo-overclockers, ampak Slo-Tech (tech. abbreviation technical; technics - angleško slovenski slovar), jo bom vseeno objavil. Za kaj gre? Nekateri navdušenci se ne ukvarjajo samo z računalniki, ampak tudi z drugo tehniko. Tip, ki je izdelal to stran, se je specializiral za montiranje reaktivnih motorjev (vsaj mislim tako) na gokarte. Če ste takoj pomislili na reaktivne motorje, ki jih imajo pod krili nameščeni Adriini Airbusi in Canadirji, naj vas pomirim - tip je na gokart namontiral bolj tak mini reaktiven motor, ki omogoča tam do 50 Kg potiska. To je ravno dovolj, da drvi po cestah s hitrostjo 50-60 milj na uro (!), seveda pa ima tudi gokarte s šibkejšimi izvedenkami reaktivnega motorja, ki seveda razvijejo mnogo manjše hitrosti. Ob vsem tem se mi v glavi poraja vprašanje "Zakaj bi na gokart montiiral reaktivni motor, ko pa motorji na bate popolnoma zadostujejo?". Navdušencev...

4 komentarji