»

Athloni-64 uradno predstavljeni!

The Register - AMD je danes uradno predstavil Athlon-64 družino procesorjev, ko je predstavil njenega prvega člana, ki nosi oznako 3200+. Novinec tiktaka pri dveh gigahercih, od močnejših FX bratcev pa se razlikuje po pomnilniškem krmilniku, ki je to pot enokanalni 64-bitni in ne dvokanalni 128-bitni. AMD-jeva cena za tisoč kosov znaša 417 zelencev, medtem ko 'polni' FX-51 stane 733 dolarjev. Več o tem.

Sveži testi:

13 komentarjev

Athlon-64 na policah

X-Bit Labs - Zadnje dni je po internetu krožilo kar nekaj testov novega AMD-jevega izdelka. Kljub temu, da je dolgo časa veljal končni datum izida, 23. september, pa je dolgo pričakovi Athlon-64 končno prispel na prodajne police. Vendar so prvi srečneži, ki že lahko kupijo tega hitrostneža le prebivalci dežele vzahajajočega sonca -- Japonske.

Prvi primerki so označeni z 3200+ in tiktakajo pri dveh gigahercih. Za dodatno hitrost seveda poskrbi tudi L1- in L2 predpomnilnik. Slednjega vsebuje procesor kar megabajt, medtem ko je L1 dodan na procesor v količini 128-ih kilobajtov.

Procesorji bodo za optimalno delovanje potrebovali 1,55 V in so grajeni v 0,13 mikronski tehnologiji. Pri AMD-ju so vrednost Athlona-64 ocenili na manj kot 500 ameriških zelencev -- 475 $. Izdelani so v tridesetem tednu letošnjega leta. Višje tiktakajoče primerke pa lahko pričakujemo konec tega meseca. Klik!

11 komentarjev

V pričakovanju Athlona 64(FX)

GamePC - Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov...

18 komentarjev

Athloni 64 prihodnji teden

X-Bit Labs - Več kot leto dni kasneje, kot je AMD prvotno načrtoval, bodo AMD-jevi prvi 64-bitni procesorji ugledali prodajne police in postali dostopni tudi širši srenji. Najprej bodo dostopni, kot je to že v navadi, na Japonskem, poroča Akiba PC Hotline, saj naj bi jih bilo v Tokyu moč kupiti že 19. septembra. AMD Athloni 64 3200+ bodo naprodaj v kompletu z matično ploščo MSI K8T NEO FIS2R po ceni 650 dolarjev, kjer bo procesor predstavljal približno pol tisočaka. Koliko procesorjev bo dejansko na voljo in ali bodo med njimi tudi močnejši modeli, ne ve nihče. Klik!

6 komentarjev

Athlon-64 v akciji

OC Workbench - Athlon-64 je brez dvoma zadnje čase najbolj pričakovan procesor. Razlog je preprost: procesor bo podpiral 64-bitne aplikacije in s tem, če bo vse po načrtih AMD-ja, AMD vrnil nazaj v dirko megahercev. Na OC Workbench so tokrat preskusili testni primerek v, kje drugje kot, Quake 3 Arena. Procesor je sicer hitrejši od trenutno najhitrejših AMD-jev, vendar pa zaostaja za Pentiumom 4 3 GHz. Počakajmo raje na izid ... Klik!

6 komentarjev

Ponovno Barton

The inquirer - Očitno se novicam o Bartonu ne moremo izogniti, saj se datum predstavitve nezadržno bliža (10.02.2003). Cene so že znane (2500+ model za $195), hitrosti tudi, torej kaj lahko še povemo? Kot pravijo na The Tech Board, bo imel novi AMD-jev procesor podobno zaščito pred (nenamernim [:D]) pregrevanjem kot jo že ima Penitum4, torej se bo procesor pri previsoki temperaturi avtomatsko upočasnil in s tem preprečil nepopravljivo okvaro procesorja. Poleg tega bosta L1 in L3 mostička povezana, kar bo omogočalo navijanje procesorja brez posegov v sam procesor. Tako bomo lahko to storili kar s spreminjanjem FSB-ja in množilnika v BIOSu. Prvič.

The Inquirer pa ima še nekaj zanimivih podrobnosti glede nove generacije AMDjevih procesorjev -- K8. AMD bo procesorje z imenom Opteron (kodno ime Sledgehammer) s hitrostmi 1.4 GHz, 1.6 GHz in 1.8 GHz predstavil 22. aprila v New Yorku. Athlon64 (Clawhammer) pa je prestavljen na september in sicer zato, ker AMD čaka na izid 64-bitnega operacijskega...

14 komentarjev

Odklepanje Thoroughbreda

Xtreme Systems - Na Xtreme Systems, natančneje v njihovem forumu, je eden od uporabnikov odkril postopek do odklepa AMDjevega 0.13 mikronskega Thoroughbred procesorja, naslednika Athlona XP. Tudi tokrat je nujno potrebna uporaba srebrne termalne paste, sekundnega lepila in podobnih pripomočkov, prebarvati moramo pa L3 mostiče. Po opravljenem procesu si lahko nastavljamo pomnoževalnik popolnoma po meri - od 5x do 12,5x, kar nam da maksimalno svobodo pri navijanju. Če bi le procesor zdržal vse napore [:D]. Klik!

0 komentarjev

Višanje voltaže na Pentiumu 4

VR - Zone - Če si lastite Northwood Pentiuma 4 ter hočete, da bi tekel na višji voltaži, se kaj hitro odpravite na to stran, saj je postopek popolnoma enostaven. Vemo, da smo morali pri Athlonu XP za dosego največje voltaže, ki jo procesor uradno še podpira (1.85 V) med sabo pravilno povezati vse L11 mostiče s srebrno prevodno pasto. Tukaj je postopek podoben, le da s enako pasto med sabo povežete štiri nožice procesorja. Klik!

0 komentarjev