»

GNOME 2.4

OSNews - Danes je izšel GNOME 2.4, priljubljeno prosto namizno in razvojno okolje za različne operacijske sisteme. Kaj je novega? Kot smo že poročali, je Epiphany novi privzeti brskalnik, upravitelj datotek Nautilus ima vgrajeno možnost peke CD-jev, urejevalnik datotek Gedit odslej barvno označuje skladnjo, nove možnosti pa ponujajo tudi Nadzorno središče, Pult in vstavki. Dodanih je 11 programov in 100 izboljšav, ki so jih zahtevali uporabniki. Na seznamu prevodov je tudi slovenščina, ki je jezik drugega najmanjšega naroda, ki ima GNOME v svojem jeziku! Za radovedne so na voljo zaslonske slike prvih uporabnikov novega okolja, z veliko koristnimi informacijami pa postreže tudi prva ocena okolja GNOME 2.4, ki jo je že objavila Ars Technica

Skoraj sočasno je Ximian izdal beta različico okolja Ximian Desktop 3, ki temelji na okolju GNOME. Beta različica gradi na temeljih GNOME-a 2.4, končna različica pa bo izhajala iz različice 2.6, torej jo lahko pričakujemo čez približno pol leta.

4 komentarji

Epiphany 1.0

Mozillazine - Danes je 6. januar, praznik svetih treh kraljev. Ne verjamete? Ja, očitno bo že res, saj so nam Gašper, Miha in Boltežar prinesli veliko darilo. Izšel je Epiphany 1.0, prva različica novega brskalnika, ki temelji na prikazovalniku Gecko, ki ga uporabljate tudi vsi uporabniki Mozille in njenih izpeljank. Epiphany bo tudi novi privzeti brskalnik v namiznem okolju GNOME 2.4 (izšel bo čez nekaj ur), kjer je nasledil Galeona. Poskusite ga!

Pred vrati pa je tudi nova različica Mozille, tokrat 1.4.1, ki je od različice 1.4 lažja za 100 hroščev. Za radovedne so na voljo Pretendenti™ za izdajo, in sicer za okolja Windows, Linux in Mac OS X.

15 komentarjev

Mozilla 1.5 Beta in Mozilla Thunderbird 0.2 RC

Mozillazine - Mozilla.org je pravkar izdala Mozillo 1.5 Beta, ki prinaša predvsem novosti v odjemalcu za pošto in novice ter veliko nadgradnjo ChatZille, odjemalca za klepet po protokolu IRC. Končno smo dočakali tudi črkovalnik, ki je bil dolga leta na voljo le kot razširitev. Podrobnejše informacije o novostih, prenosu in znanih težavah lahko najdete tukaj ali pa se odpravite neposredno na prenos. Na voljo je že tudi slovenski jezikovni paket. Vabljeni k preizkušanju in poročanju o hroščih!

Scott MacGregor, ki je pred kratkim postal redno zaposlen pri organizaciji The Mozilla Foundation, pa je skoraj sočasno objavil izid prvega kandidata za izdajo Mozilla Thunderbirda 0.2. Tako je zapisano tudi v novi začrtani poti, po kateri so načrtovali sočasen izid Mozille 1.5b in Mozilla Thunderbirda 0.2 RC, skupaj pa naj bi izšli tudi končni različici obeh programov. Prenos!

12 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.4! Nova različica ponuja številne izboljšave in nove možnosti v primerjavi s starejšimi različicami. Dodana je podpora za preverjanje istovetnosti NTLM (samo v različici za Windows), izboljšano je delo z zaznamki, Composer omogoča spreminjanje velikosti slik in tabel z metodo klikni-in-povleci, na voljo je gladko drsenje po spletnih straneh (možnost morate vključiti sami), izboljšan je mehanizem za nadzor nadležne elektronske pošte ... Podrobnejše informacije so na voljo v Opombah ob izdaji. Na voljo sta slovenski različici za Linux in Windows ter jezikovni paket XPI, s katerim lahko poslovenite Mozillo na preostalih operacijskih sistemih.

Veja 1.4 bo nadomestila vejo 1.0 in bo tako postala stabilna osnova za razvijalce, ki v svojih izdelkih uporabljajo Mozillino tehnologijo. Tako je že izšel Netscape 7.1, ki se od različice 7.0 loči predvsem po novostih, ki jih je prinesla Mozilla v razvoju od različice 1.0 do 1.4.

Hkrati je Mozilla 1.4 tudi zadnja Mozilla,...

25 komentarjev