»

Nov preboj na področju kvantnih računalnikov

Nature - V včerajšnji številki revije Nature je izšel članek v katerem avtorji trdijo, da jim je uspelo upravljati spin enega samega elektrona. Rezultati kažejo, da sedaj razpolagamo z vsemi elementi za izgradnjo kvantnih logičnih vrat, saj je poizkus pokazal, da je mogoče spin posameznega elektrona uporabiti kot kvantni bit v kvantnih računalnikih.

Sedaj mora samo še nekdo iz gradnikov sestaviti logična vrata ter tako dobljene gradnike sestaviti v vezje. Kvantni računalniki v naslednjih 15 letih?

20 komentarjev

Kako bomo "hladili" kvantne procesorje?

Newsfactor - Čeprav današnja tehnologija še vedno sledi Moorovem zakonu, je več kot očitno, da tudi ne bo večna. Kot napoveduje vse več poznavalcev, je naslednik kvantno procesiranje.

Kljub dejstvu, da so kvantni računalniki trenutno še v zgodnji fazi razvoja, pa se raziskovalci že ukvarjajo z rešitvami, ki bi pripomogle, da ne bi pri računanju prihajalo do napak. Tako sta naša raziskovalca, Tomaž Prosen in Marko Žnidarič, predstavila metodo, ki naj bi odpravila večino napak. Gre za t.i. "chill pill", ki je matematična metoda, ki napačne izračune odpravlja, preden se sploh pojavijo.

Tako poročajo na News Factor-ju, kaj pa o tem menijo naši člani, pa preberite v tej temi. Hvala tudi Thomasu, ki nas je opozoril na zanimivost.

11 komentarjev

Kvantni računalniki - novi koraki

Exciton transitions

vir: PhysicsWeb
PhysicsWeb - Fiziki v ZDA iz Univerze v Michiganu z Duncanom Steelom na čelu so naredili nov pomemben korak v razvoju kvantnih računalnikov. Ker je v fiziki slabo podkovanemu osebku že sama novica težko razumljiva, kaj šele da bi bila komu doumljiva narava odkritja, bom samo nanizal nekaj povezav, kjer si tisti, ki se na to bolj spoznate lahko preberete, kaj je ta velik korak v svetu kvantnih računalnikov. Skratka, gre za Excitone, o čem več pa raje ne bi govoril, ker bi tudi sam o veliko stvareh le ugibal, zato: Radio.Weblogs in PhysicWeb.

17 komentarjev

Kvantni procesorji že jutri?

New Scientist - Ne, jutri pa še ne - leta 2007 pa že mogoče. Tako napoveduje Robert Clark z univerze New South Wales v Sydneyu. Datum je presenetljiv saj je bila pred kratkim ta tehnologija za mnoge še krepko v povojih. Težava tehnologije je namreč ta, da so delci (atomi, elektroni, fotoni) izredno občutljivi na zunanje vplive. Clarku pa je očitno uspelo izdelati čip, ki kljubuje vsem tehnološkim oviram. Nekaj podobnega naj bi dosegli tudi naši severni sosedje Avstrijci na univerzi v Innsbrucku. Kvantni klik!

6 komentarjev

Kvantna računala vedno bližje

New Scientist - Sicer nisem kvantni fizik in nikakršen znalec, toda tole je tudi zame zelo zanimivo.

Erwin Altewischer in njegova ekipa na univerzi Leiden na Norveškem so ugotovili, da kvantno povezani fotoni v parih lahko prehajajo tudi skozi kovino, ne da bi pri tem bila povezava prekinjena in brez ločitve fotonov. Še pred kratkim časom so mislili, da se povezava pri prehodu prekine in da so vezi veliko bolj šibke kot so se izkazale kasneje.

Pare fotonov so pošiljali skozi tanko plast zlata. To zlato je bilo dovolj debelo, da skozi ni prepuščalo svetlobe. Imelo je luknje velikosti 200 nanometrov, kar je premalo za valovno razliko svetlobe. Kako so potem fotoni "gradniki svetlobe" lahko šli skozi boste vprašali? Ko je fotonski par zadel ob zlato so se proizvedli plazmoni, ki so se lahko stisnili skozi luknjice in na drug strani zopet ojačali in oddali fotone, ki pa so bili na začudenje in veselje znanstvenikov še vedno povezani. Kaj jim to odkritje pomeni verjetno še dolgo ne bomo izvedeli, vemo...

7 komentarjev