»

nVidia karikira Intel

Paul Otellini, Boter

vir: engadget
engadget - Odnosi med nVidio in Intelom se kar nočejo in nočejo ohladiti, a tako ali tako kaže, da vsaj zeleni tega sploh ne želijo. S svojo zadnjo potezo so presenetili javnost ter obenem podali svoj pogled na prihajajočo protimonopolno tožbo, ki bo po vsej verjetnosti prizadela Intel tudi v ZDA. Pognali so spletno stran (za katero je potrjeno, da je v lasti nVidie) Intel's Insides, na kateri je zaenkrat 5 karikatur, ki na svojevrsten način opisujejo glavne (slabe) poteze Intela in njegovega CEOja Paula Otellinija. Med karikaturami se znajde prizor iz prvega Botra o ponudbi, ki je ni mogoče zavrniti, Clintonovo zanikanje razmerja z Monico Lewinsky ter Mojzesovo razodetje desetih zapovedi, seveda...

42 komentarjev

AMD bo razširil 4800 družino

techPowerUp! - ATi se je s svojim odličnim RV770 čipom spet vrnil v bitko za grafični trg, saj je v primerjavi z RV670 čipom precej hitrejši, kar je močno presenetilo tudi nVidio, obenem pa je izdelava zaradi 55 nm procesa poceni. RV770 odlično konkurira Geforcu GTX 260, tako po zmogljivostih kot po ceni. A to velja le za prvo verzijo jedra z 192 stream procesorji, zgodba pa se malce spremeni s prihodom GTX 260, ki ima na tiskanini jedro s 216 procesorji (ki se po imenu ne razlikuje od prvotne verzije in je v Sloveniji precej redka).

Kot odgovor na močnejše jedro so pri ATiju podvojili količino pomnilnika in uradno izdali 4870 z enim gigabajtom GDDR5 pomnilnika. Ker pa ima nVidia še pred koncem leta načrtovan izid GT200b jedra, ki bo prav tako...

18 komentarjev

NVIDIA predstavila 7300 GS

GeForce 7300 GS

Hartware.net - Ameriška nVidia je včeraj naznanila prihod svoje najnovejše grafične kartice nižjega cenovnega razreda, 7300 GS. Jedro vsebuje 4 pixel cevovode ter 3 vertex senčilnike ter tiktaka na frekvenci 550 MHz. Kartica ima lahko 128 (do 256 s tehnologijo TurboCache) ali 265 (do 512 TurboCache-em) MB pomnilnika, z le 64-bitno pomnilniško širino in frekvenco 405 MHz (810MHz DDR).



7300 GS podpira DirectX 9.0, Shader Model 3.0, HDR in nudi PureVideo podporo, poleg tega ima s tehnologijo TurboCache tudi možnost souporabe sistemskega pomnilnika, s čimer se lahko po potrebi razširi količino lastnega pomnilnika.

Kartica bo na tržišče v ZDA prispela najverjetneje v začetku februarja, njena cena...

53 komentarjev

ATi osvaja nižji cenovni razred z RV351 in RV381

X-Bit Labs - V nižjem cenovnem razredu poteka dokaj hud boj med nVidio in ATi-jem, še zlasti med Geforcem FX 5200 in Radeonom 9200 (SE). Bistvena prednost nVidie v tem primeru je definitivno podpora DirectX-u 9, ki pa je zaenkrat še bolj marketinška poteza. Prav zaradi tega so Kanadčani napovedali dva nova grafična procesorja, omenjena v naslovu.

Oba bosta seveda imela podporo večini naprednih funkcij, kot so AGP 8X, DirectX 9, 0,13-mikronska tehnologija izdelave, in ostale novosti. Prvega lahko na tržišču pričakujemo konec tega oziroma začetek naslednjega leta, medtem ko bomo na RV381 prisiljeni čakati do prve polovice naslednjega leta, malo po izidu RV380. Klik!

5 komentarjev

Kako se bosta imenovala ATijeva RV360 in R360?

X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi bo tržišču kmalu predstavilo navito serijo Radeona 9600 s kodnim imenom RV360, da bo nudilo še večjo zmogljivost ter hitrost v srednjem cenovnem razredu svojih grafičnih kartic. Poleg tega pa bo na tržišče poslalo tudi zmogljivejšega bratca Radeona 9800 PRO s kodnim imenom R360. Obstaja samo še ena skrivnost -- kako se bodo novopečene grafikulje uradno imenovale? Od leta 2001, ko je ATi predstavil Radeona 8500 in Radeona 7500, je višja številka pri imenu kartice pomenila tudi večjo zmogljivost le-te. Podoben način poimenovanja je pred leti razvil že 3dfx in ga je kasneje posvojila tudi nVidia.

Sistem pa se je podrl, ko je ATi izdelal Radeona 9000 in 9000 PRO, ki sta bila glede na zmogljivost šibkejša od Radeona 8500. Podobno se je zgodilo tudi pri nVidii z GeForceom FX 5200, ki se ne more meriti z GeForceom4 Ti 4600. Enako se je zgodilo pri poimenovanju Radeona 9600 PRO ter Radeona 9200. Če bi se podjetja držala prvotnega sistema poimanovanja, bi bila izbira...

8 komentarjev

Abit v trg nižjega cenovnega razreda

DigiTimes - Še ena iz DigiTimesovih logov. Tudi Abit se spravlja proizvajati osnovne plošče nižjega cenovnega razreda. Kakor pravi direktor podjetja Edwin Lin, namerava Abit odpreti dve novi proizvodni liniji, prvo za plošče temelječe na SiS645, ter drugo na Intel 845GL čipovju. Predvidevajo, da bodo zmožni narediti okoli 100.000 plošč mesečno, rezultati teh novih linij naj bi se pa začeli kazati proti koncu tega leta. Navkljub očitnemu konkuriranju z nižjim razredom Asusovih plošč pa pri Abitu priznavajo, da bodo končne cene nekoličkanj višje od plošč enakega čipovja podjetja Asus. Bosta podjetji, znani po dragih ploščah za entuziaste, odprli novo bojišče v nižjem cenovnem razredu?

2 komentarja

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev