»

Štirje kloni ovce Dolly živi in zdravi

Daily Mail - Najbolj slavna ovca na svetu se je skotila julija 1996. Govorimo seveda o Dolly, prvem kloniranem sesalcu. Dolly je tehnično imela tri matere, saj so eni ovci odvzeli jajčece, druga je prispevala genetski material DNK (vzeli so ji ga iz mlečnih žlez, zato je dobila tudi ime po Dolly Parton), tretja pa je oplojeno jajčece donosila in povrgla. Dolly je živela, kot se za zvezdnike spodobi - na očeh javnosti in predvsem premalo časa. Po šestih letih so jo uspavali zaradi težav z dihanjem, ki jih je povzročal rak jaagsiekte, in artritisa. Pričakovana življenjska doba za ovce pasme finndorset je sicer dvanajst let.

Da je Dolly poginila tako zgodaj, pravzaprav ni nikogar presenetilo. Že spočetje je bilo sila...

23 komentarjev

AMD ponudil popravek

X-Bit Labs -

AMD je izdal popravek za napako Athlonov 64 in Opteronov, ki bi lahko povzročila, da bi sistemi z omenjenima procesorjema zmrznili sredi delovanja. Novo verzijo BIOS-a bodo kmalu dobili vsi izdelovalci matičnih plošč, ki bodo končne potrošnike obvestili, kako popravek aplicirati.

Napaka, ki so jo pred kratkim odkrili, se zgodi izjemno redko. Do nje lahko v izjemno redkih pogojih pride pri izvajanju instrukcije REP MOVS, pri čemer procesor vrne napačen rezultat ali zmrzne. V letu dni, kolikor so Opteroni na trgu, še ni informacij, da bi se napaka v resnici dogodila. Več o tem.

6 komentarjev

Athloni 64 prihodnji teden

X-Bit Labs - Več kot leto dni kasneje, kot je AMD prvotno načrtoval, bodo AMD-jevi prvi 64-bitni procesorji ugledali prodajne police in postali dostopni tudi širši srenji. Najprej bodo dostopni, kot je to že v navadi, na Japonskem, poroča Akiba PC Hotline, saj naj bi jih bilo v Tokyu moč kupiti že 19. septembra. AMD Athloni 64 3200+ bodo naprodaj v kompletu z matično ploščo MSI K8T NEO FIS2R po ceni 650 dolarjev, kjer bo procesor predstavljal približno pol tisočaka. Koliko procesorjev bo dejansko na voljo in ali bodo med njimi tudi močnejši modeli, ne ve nihče. Klik!

6 komentarjev

AMD z vzpodbudnimi rezultati

X-Bit Labs - AMD-ju se, kot lahko sklepamo po tej novici na X - Bit labs, končno obetajo boljši časi, saj mu je uspelo obdržati 20% tržni delež na trgu x86 procesorjev, pričakujejo pa še povišanje le - tega v letu 2004, predvsem na račun Athlona 64 in Opterona.

Kot kaže, se bo procesorska vojna bila še dolgo, kar je za nas, končne uporabnike, dobra novica - še je v spominu čas, ko še ni bilo Athlonov in je tehnologija napredovala po polžje, cene pa so bile nekje v oblakih. Ni kaj, konkurenca je zdrava.

14 komentarjev