»

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo...

4 komentarji

Rekordni domet Wi-Fi

Postavljanje rekorda

vir: Wired News
več strani - Venezuelski profesor Ermanno Pietrosemoli je postavil nov rekord v dometu povezave Wi-Fi, ki po novem znaša 237 milj ali 381 kilometrov v evropskih enotah, s čimer je za 70 km izboljšal švedski rekord med zemeljskim računalnikom in računalnikom na vremenskem balonu. Za povezavo računalnikov v El Aguili in na gori Platillon v Venezueli je Pietrosemoli uporabil Intelovo tehnologijo usmerjenega Wi-Fi in nekatere modificirane dele, ki jih je potrebam prilagodil sam. Na njegovi strani je bila tudi geografija, saj gora Platillon leži v Andih, tako da je bila zračna linija prosta. O rekordu poročajo Wired.com, News.com in Slashdot.

13 komentarjev

Raziskave z ogromnimi helijevimi baloni

CBS News - NASA je v nedeljo na severu Švedske izvedla prvega od več napovedanih spustov ogromnih helijevih balonov, ki so opremljeni s teleskopi za astrofizične eksperimente in raziskave kozmičnega žarčenja.

Prvi polet bo služil kot preizkus trpežnosti balona, ki bo na poti od Esrange do Aljske seboj prenašal še 2.700 kilogramski teleskop, letel bo na višini 40 kilometrov, polet pa naj bi trajal od 6 do 9 dni.



Za trenutno serijo poizkusov (od leta 1974 pa do danes so iz okolice Esrange, 1.200 kilometrov severno od Stockholma, izpustili že okoli 450 znanstvenih balonov) bodo uporabili balon, ki meri 120 metrov v višino, premer znaša 140 metrov, za njegovo napolnitev pa porabijo približno...

28 komentarjev

V vesolje z balonom, zeppelinom ali čem tretjim?

Slo-Tech - Ob vsej privatni iniciativi, ki se kaže zadnje čase v vesoljskem programu, je zaslediti pravo točo nekonvencionalnih idej. Od povsem otročjih, preko usekanih do precej zanimivih.
To je povsem razumljivo. Če nimas vedno milijarde ali še raje desetih milijard dolarjev v žepu, ne moreš vedno narediti rakete ravno po svojih željah.

Tokrat so se problema pri JP Aerospace lotili drugače. Končni cilj projekta je nekaksna struktura modernih superlahkih balonov, ki lahko dvignejo tovor do višine 30-40 km, takrat pa z ionskimi motorji začnejo pospeševati in s tem zaradi vzgona, pozneje pa centrifugalne hitrosti vse bolj dvigati. Energijo za motorje bi dobili v začetku iz gorilnih celic, pozneje...

15 komentarjev

Višinski rekord v poletu z balonom

New Scientist - Dva britanska znanstvenika se nameravata v torek, torej jutri, ob sedmih zjutraj po našem času, dvigniti s 381-meterskim balonom dobesedno na vrh atmosfere. Andy Elson in Colin Prescota bosta nadela svoji vesoljski obleki in se v balonu, napolnjenim s helijem, povzpela na višino 40.200 metrov nad zemljo. Trenutni rekord stoji pri 34.670 metrih, postavila pa sta ga dva ameriška pilota leta 1961. Material, iz katerega je balon narejen, je polietilen debeline malo več od navadne plastične nakupovalne vrečke. Volumen tega balona bo v popolnoma napihnjenem stanju narasel na 1.24 milijona kubičnih metrov. Največjo težavo, poleg dejanske luknje v balonu, predstavlja slabo vreme, ki je taisto misijo že prestavilo na današnji datum iz leta 2002. Želimo jima vso srečo [:D]. Klik!

10 komentarjev