»

Vohunsko programje firme NSO spet buri duhove

vir: ZDNet
ZDNet - Kanadska raziskovalna skupina Citizen Lab naj bi odkrila še eno obširno vohunsko kampanjo, ki naj bi jo nekatere arabske države vodile proti medijski hiši Al Jazeera s pomočjo programja razvpitega izraelskega razvijalca NSO Group. Hkrati se odločno širi koalicija tehnoloških podjetij, ki želi Izraelce in njihov gospodarski model pripeljati pred sodišče.

Letošnjo jesen je preiskovalni novinar katarske medijske hiše Al Jazeera Tamer Almisshal posumil, da nekdo prisluškuje njegovemu iPhonu. Ker so mu bili že poznani podobni primeri iz zadnjih let, je telefon predal preiskovalni skupini Citizen Lab z Univerze v Torontu, ki se ukvarja z digitalno forenziko naprav medijskih in političnih aktivistov. Preiskovalci so zdaj objavili, da so na napravi našli sledove delovanja programja njihovega starega znanca, izraelskega podjetja NSO Group, verjetno najbolj svetovno znanega razvijalca spywara, ki ga prodajajo oblastem, državnim agencijam in organom pregona. Našli naj bi skupno 35...

16 komentarjev

Gigabyte predstavil Radeona 9500

X-Bit Labs - Gigabyte je danes predstavil svojo grafično kartico grajeno na Radeon 9500 čipu, imenovano Maya II GV-R9500. Gre za kartico narejeno na podobni tehnologiji kot Radeoni 9700, saj podpira AGP 8x, DirectX 9, ima dva 400MHz RAMDACa, podporo HyperZ-III, TrueForm 2.0 in tako dalje. Zaradi zmanjševanja proizvodnih stroškov, se je ATI odločil uporabiti samo 128 bitno pomnilniško vodilo, za razliko od najmočnejših Radeonov, ki uporabljajo 256 bitno vodilo.

Maya II GV-R9500 bo tiktala na frekvenci 275/550 MHz (jedro/RAM), opremljena bo s 64 MB 3.6 ns DDR SDRAM pomnilnika, imela pa bo TV-Out, DVI-I ter D-Sub priključke. O ceni ter datumu prodaje uradno še ni nič znanega, govori pa se, da naj bi se kartica znašla na prodajnih policah v štirinajstih dneh. Klik!

2 komentarja

Ati znova marca

X-Bit Labs - Atijev novi čip RV250 naj bi po neuradnih podatkih izšel marca naslednje leto. Specifikacije na kratko:
- 0,15 mikronov;
- 4 cevovodi;
- 300 - 350 MHz ura procesorja;
- DDR ali SDR pomnilnik pri 230 oziroma 300 MHzjih;
- in nove/stare funkcije: HyperZ II in TrueForm enota, FSAA, Vertex Shader, HydraVision ter DirectX 8.1.

5 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

Hackanje Radeona LE

Rage3D - No ja, verjetno je bilo le vprašanje časa, toda vseeno me je novica o možnem hacku Radeona LE precej presenetila. Podobno kot vse GeForce in pred njimi Voodooje3, je možno s preprostim flashom BIOSa "nadgraditi" tudi Radeone LE. Ti so, kot veste, malce okrnjene različice močnejših bratcov, in zaradi tega so tudi njih cene precej nižje. V tem Forumu pa je mogoče zaslediti povezavo na potrebne datoteke in navodila, s katerimi boste svojega LEjčka z lahkoto spremenili v pravega Radeona. Naj se igre začnejo .

3 komentarji

RF filter na Nvidiinih karticah

Jaz - Sicer smo o tej temi na Slo-Techu razpravljali že kar nekaj časa nazaj, toda verjetno smo med tem dobili kar nekaj novih obiskovalcev, ki bi jih to lahko zanimalo. Da, spet govorim o slabih RF filtrih na (vseh?) Nvidiinih karticah, ki so lahko vzrok za slabši tekst in splošno kvaliteto slike pri višjih ločljivostih. Na tej strani boste našli vse potrebne informacije o vzrokih ter tudi predlagane modifikacije za odpravitev problema. Zahvala za to novico gre drumlinerju.

1 komentar

Radeon VE dobavljiv

Akiba - Ta novica bo sicer zanimala bolj kakšne poslovneže, ki jih zanima opremljanje delovnih računalnikov v kakšni pisarni, toda vseeno: na Japonskem je že par dni Radeon VE masovno dobavljiv. Kot verjetno že veste, gre za zelo okleščene verzije Radeona s samo enim renderirnim cevovodom in brez T&L enote. Takšna kartica seveda ne more konkurirati svojim močnejšim bratom ali Nvidiinim proizvodom v 3D igrah, toda to navsezadnje niti ni njej namen. ATI jo je namreč namenil kot konkurenco Matroxovim G450 karticam, ki trenutno vladajo na poslovnem področju. Tako se VE ne more pohvaliti z navdušujočimi 3D sposobnostmi, toda ATi ga je opremil z marsikaterim zanimivim bonbončkom: D-Sub izhod, DVI-Out, S-Video Out... Zelo zanimiva je tudi cena kartice: $122-$140 na Japonskem, kjer so cene tako ali tako ponavadi malce višje.

1 komentar

Radeon VE @ AnandTech

AnandTech - Ko smo že pri grafičnih karticah pa poglejmo, kaj dela Nvidiina glavna konkurenca. ATI je nedavno izdal Radeon VE grafične kartice, ki so že v prodaji za okoli s priporočeno ceno $199. Gre za precej oskubljene Radeone, ki so brez T&L enote, imajo le en renderirni cevovod ter le 64 bitno povezavo do pomnilnika. No, eno izmed teh kartic so testirali na AnandTechu, njihove ugotovitve pa si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

Radeon LE v prodaji

X-Bit Labs - Huh, ljudje, jaz sem sedaj zmatran k'svina (posledica celodnevnega blodenja po Ljubljani), a vseeno se bom potrudil in napisal nekaj novičk samo za vas . Prva novica je novica o okrnjeni verziji ATI - jevega Radeona, Radeonu LE. Zadevca ima:
  • 32MB DDR SGRAM s 128bit bus - om;
  • 150MHz RAM in jedro;
  • Brez HyperZ podpore;
  • 2 texturna cevovoda, vsak s tremi texturnimi enotami.
Jah, ATI - jev MX je tole, ki je spričo svoje cenem $110 naj bi bila, kar zanimiv.

0 komentarjev

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev