»

Slike ATIjevega R360

R360

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na X- Bit Labs se je pojavila ena prvih slik kartice, na kateri se bohoti ATIjev nov umotvor, ki sliši na ime R360. Specifikacije kartice si lahko pogledate v povezani novici, tokrat si raje oglejmo, kaj bo hladilo blazno hiter GPU in 128 ali 256 MB prav tako hitrega RAMa.

Hladilnik je, po sliki sodeč, povsem iz bakra, nanj pa je pritrjen zelo velik ventilator, kar verjetno pomeni tiho delovanje, hkrati pa bo kartica ostala hladna. Zraven tega pa je inženirjem uspelo ohranit višino hladilnika na minimumu, tako da le-ta ne ovira sosednjih PCI rež.

8 komentarjev

Grafična prihodnost je ... integrirana?

Tom's Hardware - Dandanašnji že zelo težko najdemo integrirano grafično kartico, saj se le-te zelo malo uporabljajo. Eden izmed vzrokov je gotovo to, da se za grafiko uporablja pomnilnik na matični plošči, ki že tako potrebuje procesor. Ravno zaradi tega so sposobnosti teh grafičnih procesorjev omejene.

Prednosti vgrajenih grafičnih procesorjev so cena in enako dobro delovanje pri 2D grafiki, medtem ko se tehnologija težko spoprime z novejšimi 3D stvaritvami. Če pa bi vseeno radi videli, kako se obnesejo najboljše integrirane matične plošče, le odklikajte k Stričku Tomu.

19 komentarjev

Sapphire 9800 Pro

Tweak Town - ATIjev R350 je že kar precej časa v vrhu grafičnih kartic, kar dokazuje njegove sposobnosti. Kljub temu, da v primerjavi z nVidii-nim NV35 dosega slabše rezultate pri višjih, je Radeon še vedno boljši pri nižjih frekvencah.

Sapphire Radeon 9800 Pro Atlantis, ki so ga testirali na Tweak Townu, se od sorodnih kartic razlikuje predvsem po načinu hlajenja, saj je delovanje tega primerka povsem neslišno. To omogoča Zalmanov pasivni "heatpipe" hladilnik, ki ga poleg kartice dobimo že standardno. Še klik.

4 komentarji

ATI R360 - hitrost in performanse

X-Bit Labs - O ATIjevem novem R360 grafičnem procesorju je bilo že dosti povedanega, sedaj pa so na plano prišli še podatki o frekvencah novinca.

Tako naj bi ATIjev najmočnejši grafični procesor, ki ga na prodajnih policah lahko pričakujemo jeseni, tiktakal pri 450 MHz, družbo pa mu bo delalo 128 ali 256 MB 256 - bitnega, 750 MHz DDR SDRAMa. Seveda bo GPU, ki bo še vedno izdelan v 0,15 mikronski tehnologiji, potreboval dobro hlajenje za nemoteno delovanje pri takih frekvencah in tu naj bi bili deležni novega tipa hlajenja - kaj to bo, se še ne ve, upajmo pa, da ne bomo tudi od ATIja deležni visoko - piskajočega čuda, kot je bilo montirano na prve GeForce FX kartice.

In za konec še besedica o performansah - novinec naj bi dosegel okrog 6750 - 7000 točk v 3DMark03 testu, kar nakazuje da R360 ne bo samo rahlo navit R350, ampak bo deležen tudi nekaj arhitekturnih sprememb.

5 komentarjev

Kako se bosta imenovala ATijeva RV360 in R360?

X-Bit Labs - Kanadsko podjetje ATi bo tržišču kmalu predstavilo navito serijo Radeona 9600 s kodnim imenom RV360, da bo nudilo še večjo zmogljivost ter hitrost v srednjem cenovnem razredu svojih grafičnih kartic. Poleg tega pa bo na tržišče poslalo tudi zmogljivejšega bratca Radeona 9800 PRO s kodnim imenom R360. Obstaja samo še ena skrivnost -- kako se bodo novopečene grafikulje uradno imenovale? Od leta 2001, ko je ATi predstavil Radeona 8500 in Radeona 7500, je višja številka pri imenu kartice pomenila tudi večjo zmogljivost le-te. Podoben način poimenovanja je pred leti razvil že 3dfx in ga je kasneje posvojila tudi nVidia.

Sistem pa se je podrl, ko je ATi izdelal Radeona 9000 in 9000 PRO, ki sta bila glede na zmogljivost šibkejša od Radeona 8500. Podobno se je zgodilo tudi pri nVidii z GeForceom FX 5200, ki se ne more meriti z GeForceom4 Ti 4600. Enako se je zgodilo pri poimenovanju Radeona 9600 PRO ter Radeona 9200. Če bi se podjetja držala prvotnega sistema poimanovanja, bi bila izbira...

8 komentarjev

R360=R350?

The inquirer - Ob najavi nVidiinega GeForca FX 5900 Ultra, so se po spletu začele širiti govorice o ATi-jevem novem čipu. Novi R360 naj bi bil v bistvu enak čipu R350, le da bo deloval pri višjih frekvencah. Grajen bo v 0,15 mikronski tehnologiji, saj bi izdelava v 0,13 mikronski tehnologiji zahtevala več stroškov in časa, kar bi dalo prednost nVidii.

Sklepamo lahko, da bo ATi-jeva kartica delovala le malce hitreje od nVidiine, saj bo to le izboljšana inačica Radeona 9800 Pro. Najverjetneje se bo R360 imenoval Radeon 9900 Pro, saj je to edino ime, ki je še prosto. Kakorkoli že, ATi že dela na razvoju R400 - čipa nove generacije - ki ga lahko pričakujemo konec leta. Konkurenca je vedno zdrava [:))]. R360!

9 komentarjev

Procesorji prihajajo, cene padajo

News.com - Že v tej četrtini leta bo Intel izdal 2.8GHz Pentium4 , kasneje -v četrti četrtini (za čas počitnic in nakupovalne mrzlice) - pa še 3GHz model. S tem, ko bodo prišli na trg novi modeli, bodo starim vztrajno padale cene. 2.53GHz P4 naj bi se cena znižala za kar 63%. Tega sicer ne verjamem, toda če tako pravijo analitiki, bo moralo že držati. [:D] Prav tako bodo cene še padle tudi nižje frekvenčnim procesorjem, toda za malce manj. Datum spremembe cen pa so prestavili s 27. oktobra na 1. september. Mi pa vsi veseli, kajne?

Končno pa prihaja tudi moj omiljeni procesor, ki ga že komaj čakam - Celeron z Northwood jedrom. Najnovejši 1800MHz model je še vedno izdelan v 0,18mikronskem Willametteu, kar onemogoča dobro navijanje. Novi Northwoodi pa prinašajo vse dobre strani P4 procesorjev, s tem seveda tudi 0,13 mikronov (OC rules!). Za več informacij kliknite sem.

1 komentar