»

Intel omejil Socket 478 na 3,4 GHz

X-Bit Labs - Socketu 478, podnožju, ki je preživelo že marsikaj, se počasi iztekajo dnevi v družbi elite. Novica se je v javnosti pojavila prav tedaj, ko je Intel že imel v mislih, kako bo splavil 3,6 GHz primerek. Nikakor pa ni jasno, zakaj se je gigant odločil za tako potezo, ko pa bi tudi Prescott lahko deloval na nekaterih ploščah s Socket 478 podnožjem.

Tako bo najhitrejši procesor, ki bo deloval na dotičnem podnožju, Pentium 4 3,4 GHz, 3,6 GHz primerek pa naj bi po poročanju X-Bit Labs deloval že na prenovljenem Socket 775. Klik.

17 komentarjev

DDR 566 MHz

X-Bit Labs - OCZ Technology je na Comdexu za zaprtimi vrati že predstavil nove pomnilniške module, ki bodo prehiteli trenutno najhitrejše 533 megaherčne in sicer bodo to PC4500 moduli s časi CL3-4-4-8, ki bodo na voljo že v drugi četrtini naslednjega leta. Cena in dobavljivost po svetu še ni znana, vemo pa da si jih bodo lahko privoščili le najbolj ekstremni navijači. Klik!

4 komentarji

Hladilniki za Prescotta pripravljeni

Intelov predlog z bifurkacijo

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pentium 4 s tehnologijo SSE 3, pomanjšan na 90 nm, javnosti bolje poznan pod imenom Prescott, katerega izid je načrtovan za prvo četrtino naslednjega leta, je močno pričakovan procesor. Vse je že pripravljeno na izid, čakamo le še na Intel.

Pripravljeni so že tudi hladilniki lepega števila proizvajalcev, kot sta naprimer Nexus ter CoolJag....

5 komentarjev

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

Prescott 2,8 GHz za 178 $; Prescott 3,8 GHz v drugi polovici 2004

X-Bit Labs - Intelov paradni konj Prescott bo uradno izšel 26. oktobra. Seveda so po poročanju X-Bit Labs znane tudi cene. Prescotta, tiktakajočega pri 2,8 GHz, bo na dan izida možno kupiti za 218 dolarjev, medtem ko so prve pocenitve napovedane za 15. februar. Takrat mu bo vrednost padla na "samo" 178 ameriških zelencev.

Na dan pa je prišla tudi novica, da bo Prescott 3,8 GHz uradno na trg prišel šele v drugi četrtini naslednjega leta. Še izvirna novica.

3 komentarji

Prihajata Prescotta 2,8 ter 3 GHz

X-Bit Labs - Vse več je polemik okoli močno pričakovanega Intelovega procesorja Prescott, ki naj bi izšli novembra. Prva modela, ki bosta zajadrala v trgovine bosta tiktakala pri 3,4 in 3,2 GHz. X-Bit Labs pa poroča o prihodu še dveh Prescottov s frekvenco 2,8 ter 3 GHz. Načrtovana sta za prvo četrtino naslednjega leta in bosta morda delovala celo na trenutnih Springdale/Canterwood ploščah.

Na dan pa je prišla tudi novica o dveh novih čipovjih: Grantsdale-GV in Grantsdale-GL bosta med uporabnike prišli v drugi četrtini naslednjega leta in bosta uporabljali Socket T podnožje Procesorji pa bodo na voljo tako za Socket T, kot tudi za Socket 478. Tu si oglejte še nekaj pomembnih informacij.

9 komentarjev

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

X-Bit Labs - Performance Rating (PR) oznake so pri AMD-ju postale že kar stalnica, ki spremlja njihove procesorje in so prisotne že vse od predstavitve prvih Athlonov XP. Kot kaže, pa se bo označevanje preneslo tudi na bodoče 64 bitne Athlone 64, in sicer po naslednji formuli:

Performance Rating = (CPU frekvenca x 3)/2 + 400

Kot navajajo viri, bosta še v tem letu predstavljena modela na jedru ClawHammer s frekvencama 1.8 GHz (3100+) in 2.0 GHz (3400+). V prvi četrtini naslednjega leta pa bomo videli zadnji procesor na tem jedru, ki bo deloval s frekvenco 2.2 GHz (3700+). Poleg tega namerava AMD manj premožnim kupcem nameniti 0.13 mikronski procesor Paris, ki bo namesto 1 MB sekundarnega predpomnilnika vseboval le 256 KB le-tega in bo
deloval s frekvenco 2.0 GHz (3100+ - drugačen PR).
Sredi prihodnjega leta, pa...

6 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

1GB CompactFlasha

The Register - Sicer se mi čas za internet izteka (naravnost sovražim to Ljubljano, ker si še nisem uspel do stanovanja potegniti linije, tako da sem revež na PA), zato bo tale novica zelo kratka.
Torej, kot so napisali tule, je izdelovalec pomnilniških kartic SanDisk objavil, da bo nekje v prvi četrtini naslednjega leta izdelal pomnilniške kartice s kapaciteto 1 GB. Cena naj bi bila približno 800 zelenih.
Tako da imate do tedaj čas, da doma zaprosite za en digitalni aparat in 1 GB kartico, potem pa na fotografsko seanso.

3 komentarji

Pentuim4 Celeron 1.8 GHz

The inquirer - Intel se je, sodeč po njegovih načrtih za prihodnost, odločil, da bo okrnjene Pentuime4 (kot Celeron, le da se najbrž ne bodo tako imenovali) izdal v tretji četrtini naslednjega leta, začenši pri 1800 megahercih. Izšli bodo v različici s 478 nožicami, sprva še v .18 mikronski tehnologiji, pojasnjuje The Inquirer. Kaj še načrtuje Intel poleg tega koraka? V prvi četrtini naslednjega leta naj bi se nadejali P4, grajenih v .13 mikronski tehnologiji, ki bodo sprva dosegali 2.2 GHz. Nato sledi prehod iz RDRAM na DDR pomnilnik. Brookdale, kot ga pri Intelu ljubkovalno imenujejo, naj bi tudi izšel začetkom naslednjega leta, čeprav Tajvančki pravijo, da se bo pomuzal ter poskrbel, da bo njegovo novo čipovje ugledalo luč dneva še to leto. Kodno ime Brookdale-E naj bi tudi nakazovalo, da bo Intel tekom naslednjega leta izdal še eno DDR čipovje, ki bo podpiralo hitrejše DDR module. To in še veliko več - tekom prihodnjih mesecev....

2 komentarja