»

USB + brezžičnost = WUSB

News Forge - Če ste zaljubljeni v elektroniko ali ne, do danes se vam je nedvomno nabralo že kar lepo število elektronskih naprav, katerih žice se vse bolj zapletajo in povzročajo vedno večjo zmedo v vašem stanovanju. Različne brezžične tehnologije so sicer na voljo že nekaj časa, vendar so večinoma omejene samo na računalnike same, medtem ko so ostale naprave še vedno zapostavljne ter "prisiljene" k uporabi različnih kablov.

Umik žic v zaslužen počitek pa bi prav lahko pomenil naslednik do zdaj zelo popularnega USB-ja, ki bo brezžičen in naj bi imel hitrosti tudi do 480 Mb na sekundo. Da razvoj WUSB-ja ni samo "modna" muha in da sodelujoči mislijo resno, potrjujejo tudi sponzorji in člani Wireless USB Promoter Group, skupine, ki se je združila na letošnjem Intelovem Developer Forumu, sestavlja pa jo sedem podjetij: Agere Systems, HP, Intel, Microsoft Corporation, NEC, Philips Semiconductors in Samsung Electronics.

In kako bo WUSB (Wireless Universal Serial Bus) deloval? Zamisel in način...

3 komentarji

USB pod DOS-om

The inquirer -

Ko se je USB šele uveljavljal smo bili sicer skeptični, a izkazal se je kot izjemno uspešno vodilo, ki je danes uporabljano šriše kot kdajkoli prej. Skenerji, tipkovnice, glodalci, diski, CD-ji, tiskalniki ... Vse to lahko priklopimo na računalnik brez šarjenja po ohišju in to kar med delovanjem računalnika.

Ima pa USB lepotno napako, da ni kompatibilen s starejšimi operacijskimi sistemi, kar sicer ni večji problem, se pa lahko pojavijo nevšečnosti, ko potrebujemo dostop do USB naprav iz DOS-a -- naprimer dostop do USB diska z zagonske diskete.

No, sodeč po članku na The Inquierju je to zdaj, sicer v omejenih možnostih, mogoče. Panasonicov ASPI gonilnik namreč lahko po manjši modifikaciji config.sys in autoexec.bat datotek prepozna USB diske in CD-pogone, ne pa tudi ostalih naprav, a tudi to je nekaj. Več o tem, uradna stran v japonščini, prenos.

0 komentarjev

USB zmešnjava

več strani - Če ste bili v preteklosti zmedeni, ko ste pri diskih naleteli na kratice UATA, ATA, UltraATA in podobne, ki so pravzaprav pomenile eno in isto, potem boste ob vsej zmešnjavi, ki je nastala okrog standarda USB, še bolj zmedeni. O standardu USB je bilo povedanega že marsikaj, zato o njem ne nameravam izgubljati besed. Standard je svojo inkarnacijo doživel v različici 1.0, kasneje pa sta sledili še posodobljena različica 1.1 in dolgo pričakovana inačica 2.0. Vse lepo in prav, dokler ni decembra USB forum preimenoval različice USB 1.1 v USB 2.0, različica USB 2.0 pa je ostala USB 2.0. Zakaj? Po poročanju Slashdota je do tega prišlo, ker so uporabniki želeli, da imajo računalniki, ki jih kupijo, vodilo USB 2.0. "Stari" USB 2.0 (prej USB 1.1) naj bi imel dodatek Full Speed, medtem ko naj bi "novi" USB 2.0 (prej prav tako USB 2.0) imel zraven dodatek Hi-Speed. Na strani USB.org so se pojavile po poročanju Bangkok Post še naslednje izjave:

The correct nomenclature for high-speed USB...

6 komentarjev