»

Ximian Connector za Microsoft Exchange Server pod GPL

Slashdot - Potem ko je Novell pod licenco GPL izdal SuSE-jev YaST, je enaka čast doletela tudi Ximian Connector, ki je dodatek za Evolution, preko katerega lahko odjemalec komunicira z Microsoft Exchange Serverjem. Marsikatero podjetje je oviral prehod na Linux (oz. prosto/odprto programje) na delovnih postajah zato, ker so za poštni strežnik uporabljali Microsoft Exchange in se jim plačevanje za Connector, da bi lahko z Evolutionom komunicirali s strežnikom, ni izšlo. Tako so ponavadi ostali pri Outlooku.

Ob tej priložnosti je Novell za tretje četrtletje napovedal izid nove različice orodja za skupinsko delo, Evolution 2.0, ki bo imel Connector že vključen. Klik!

Majhen korak za Novell, velik skok za Linux ...

9 komentarjev

Novell objavil SuSE Linux 9.1

News Forge - Novell je danes na CeBIT-u najavil izdajo SuSE Linuxa 9.1, ki naj bi izšel 6. maja in s tem postal prva komercialna distribucija Linuxa z novim jedrom 2.6. Objava sama po sebi ni nič posebnega, ker SuSE že tradicionalno vsako leto nekje na začetku pomladi in ob koncu jeseni izda novo različico svoje distribuicije Linuxa, vendar je iz tokratne uradne izjave za javnost razvidno, da Novell prevzema nemške vajeti v svoje roke. Klik!

Presenetljivo veliko so imeli za povedati o namizju GNOME 2.4, ki je omenjen celo na prvem mestu, kljub temu da je privzeto okolje SuSE-jevega Linuxa že od začetka KDE. KDE 3.2 je tudi eden izmed najbolj svežih velikih odprtokodnih programskih paketov, zato je še bolj nenavadno, da je izgubil vso prednost pred okoljem GNOME, ki je bilo še nekaj različic nazaj skoraj zanemarjeno. GNOME utegne biti privzeto okolje že v tej različici, kar bi bilo v nasprotju z odločnim zanikanjem ob Novellovem nakupu SuSE-ja, vendar v skladu z Novellovim nakupom Ximiana.

5 komentarjev

Novell prevzel Ximian in sedaj opušča NetWare...

News.com - Še pomnite tovariši? Kako smo kar precej let nazaj poganjali syscon?

Samo dan potem, ko je Novell objavil novico, da je postal lastnik podjetja Ximian (ki se ukvarja z GNOME namizjem za *NIX sisteme, ter s programom Evolution (Outlook look-a-like)), se je začelo govoriti, da bo Novell ukinil razvoj NetWare strežnikov, ki so bili do prihoda Windows 2000 in delno Windows NT najbolj pogosti v vseh LAN omrežjih.

Chris Stone, predsednik Novella pravi, da bo sedaj njihov razvoj usmerjen v GNU/Linux.

Veliko obljub, težke besede, čez kakšno leto bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Če gre Novellu predvsem za 'easy money', potem bodo hitro poniknili. Več o tem pa na News.com.

3 komentarji

Novell bi odprto kodo

PC Linux Online -

Novell bo v naslednjo različico operacijskega sistema NetWare vgradil komponente in standarde z odprto kodo. Na letni konferenci uporabnikov BrainShare je namreč naznanil, da bo novo različico NetWare 7.0 in GroupWise, orodje za sporočanje in skupinsko delo, moč poganjati tako na jedru NetWare, kot tudi Linux.

Podjetje si prizadeva, da bi pridobilo razvijalce odprtokodnih sistemov za razvoj lastnega programja. V ta namen so že postavili spletno stran Novell Forge, ki razvijalcem omogoča prenos, spreminjanje in izmenjavo odprte izvorne kode. Več o tem.

1 komentar

Matična plošča z vakuumsko cevjo

AOpen - AOpen je predstavil prvo matično ploščo z vakuumsko cevjo (še pomnite, tovariši? [:D]). Matična plošča AX4B-533 Tube je namenjena audiofilom in ekstremnim igralcem iger, ki želijo dobiti iz računalnika čim boljši zvok. Namesto dveh PCI rež so inženirji namestili elektronko s pripadajočo elektroniko. Vedeti moramo, da rabi elektronka visoko napetost za svoje delovanje, zato je bilo potrebno dodati pretvornike napetosti. Več o tem tukajle.

8 komentarjev

Ximian zaplaval v komercialne vode

Slo-Tech - Novico nam je poslal zadnje čase najbolj aktivni Pisun-wannabe Žiga Dolhar.

Večini Linuxašev je verjetno znano podjetje Ximian, ki ponuja svojo 'priredbo' pri nas sicer manj priljubljenega namizja Gnome. Odločili so se, da svoje namizje (plus nekaj ostalih aplikacij) trgu ponudijo tudi tu po ceni $29.95 oz. $49.95 skupaj z StarOffice-m. Ximian v sklopu svojega Gnome namizja ponuja tudi storitev 'Red Carpet', nekakšen 'Microsoft Update' za Linux. Sedaj bo navoljo tudi v obliki 'prednostne' naročnine (beri: verjetno večja prepustnost ter možnost boljše prikrojitve) za $9.95 mesečno za posameznike oz. $150 letno za korporacije, na voljo za ne-Red Hat Linux distribucije ter nekaj UNIX-ov.

0 komentarjev